Το θαμμένο πέος είναι μια κατάσταση κατά την οποία το πέος θάβεται κάτω από τους λιπώδεις ιστούς της υπερηβικής ή/και κοιλιακής περιοχής. Αν και το πέος καθαυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό ως προς το μέγεθος και την λειτουργία του, στην θαμμένη του αυτή κατάσταση είναι περισσότερο εσωτερικό παρά εξωτερικό, παρουσιάζοντας μια σειρά προβλημάτων στην σεξουαλική, αλλά και τη γενικότερη υγεία του άνδρα.

Το θαμμένο πέος μπορεί να εμφανιστεί σε κάποια βρέφη κατά την γέννησή τους λόγω ανωμαλιών στους συνδέσμους που συνδέουν το πέος στο σώμα, μπορεί όμως και να εμφανιστεί αργότερα στην πορεία της ζωής του άνδρα, με κυριότερη αιτία εμφάνισης την παχυσαρκία. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιακή και υπερηβική περιοχή μπορεί να αρχίσει να περικλείει τον κορμό του πέους, κάνοντάς τον να φαίνεται μικρότερος από ότι πραγματικά είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε αυτό που ονομάζουμε θαμμένο (ή κρυμμένο) πέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θαμμένο πέος έχει μπορεί επίσης να συσχετίζεται με σκληροατροφικό λειχήνα, με λεμφοίδημα των γεννητικών οργάνων και με την διαπυητική ιδρωταδενίτιδα.

Υπάρχουν αρκετές επιπλοκές που μπορεί συνοδεύουν το θαμμένο πέος. Κάποιες φορές, επιπλέον του λιπώδους ιστού που επικαλύπτει το πέος, δημιουργείται και ουλώδης ιστός γύρω από το πέος, ο οποίος το παγιδεύει ακόμα περισσότερο στο περιβάλλον δέρμα. Αυτό όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οδηγεί σε σημαντικά σεξουαλικά προβλήματα, σε δυσκολίες στην ούρηση και σε δυσφορία και πόνο στην ευρύτερη περιοχή.
Κάποιοι άνδρες με θαμμένο πέος δε μπορούν να επιτύχουν στύση ή βρίσκουν ότι οι στύσεις τους είναι αρκετά επώδυνες. Άλλοι μπορεί να επιτυγχάνουν στύση, αλλά καθώς αυτή λαμβάνει χώρα κάτω από ένα στρώμα ιστών, μπορεί να μην εκτείνεται πάνω από τους αυτούς. Όποιες και αν είναι οι επί μέρους συνθήκες, ένας άνδρας με θαμμένο πέος συχνά αδυνατεί να επιτύχει στύση κατάλληλη για διεισδυτικό σεξ, κάτι που επιφέρει σημαντικό πλήγμα επίσης στην ψυχική του υγεία.
Η ούρηση επίσης καθίσταται προβληματική για όσους έχουν ένα θαμμένο πέος. Μπορεί να δυσκολεύονται να ουρήσουν σε όρθια θέση ή να δυσκολεύονται να ουρήσουν χωρίς να λερωθούν. Καθώς η καθαριότητα της περιοχής δυσχεραίνεται, μπορεί να δημιουργηθούν εστίες μικροβιακών λοιμώξεων ή/και μυκητιάσεων όπως επίσης και χρόνια φλεγμονή. Οι παραπάνω μολύνσεις μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές και να φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον ασθενή και μπορεί να απαιτούν επιπλέον θεραπευτική αγωγή. Μια ακόμα επιπλοκή που παρατηρείται με αυξημένη συχνότητα σε αυτά τα περιστατικά είναι και η εμφάνιση στενωμάτων της ουρήθρας.
Αν και η απώλεια βάρους σίγουρα είναι η πρώτη και κυριότερη σύσταση για τους έχοντες κρυμμένο πέος (η οποία και βοηθά σημαντικά τα μεταγενέστερα χειρουργικά αποτελέσματα) μπορεί να μην φτάνει από μόνη για να λύσει εντελώς το πρόβλημα. Ιδιαιτέρως αν έχει δημιουργηθεί ουλώδης ιστός γύρω από το πέος, η χειρουργική παρέμβαση είναι απαραίτητη για την εξαγωγή του πέους από τον παγίδευσή του στον ουλώδη ιστό. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν την βοήθεια εξειδικευμένου ουρολόγου ανδρολόγου, ο οποίος μπορεί να προτείνει τις κατάλληλες παρεμβάσεις που σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους, μπορούν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής και την σεξουαλική υγεία των ασθενών.. Οι επεμβάσεις που διενεργούνται για την βελτίωση της κατάστασης είναι η διατομή των συνδέσμων, η τοποθέτηση δερματικών μοσχευμάτων, η κοιλιοπλαστική, η λιποαναρρόφηση κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης