Η πείνα του δέρματος ή απτική πείνα αναφέρεται στην επιθυμία για σωματική επαφή που μπορεί να βιώσουν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν ελάχιστη έως καθόλου σωματική αλληλεπίδραση με άλλους για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ο όρος αντιπαραθέτει την έντονη λαχτάρα για φαγητό κατά τη διάρκεια της πείνας με την έντονη λαχτάρα για άγγιγμα κατά τη διάρκεια της αποστέρησης της σωματικής επαφής.

Η σχετική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το άγγιγμα είναι σημαντικό για τους ανθρώπους όταν πρόκειται για την επικοινωνία συναισθημάτων και τη διατήρηση των σχέσεων. Πολλές μελέτες τονίζουν τη σημασία της κοινωνικής επαφής στην ανάπτυξη. Το άγγιγμα μπορεί να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και να επηρεάσει τις διαδικασίες σκέψης, τις αντιδράσεις και τις φυσιολογικές αποκρίσεις. Για παράδειγμα, η έρευνα προτείνει ότι το συναισθηματικό άγγιγμα ενεργοποιεί την περιοχή του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε συναισθηματικές και κοινωνικές συμπεριφορές, στη μάθηση και τη λήψη αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άγγιγμα μπορεί επίσης να είναι ηρεμιστικό και καθησυχαστικό για άτομα που βιώνουν δυσφορία. Μια μελέτη του 2017 σημειώνει ότι το να αγκαλιάζεις και να χαϊδεύεις τα παιδιά που βιώνουν αγωνία έχει καταπραϋντική επίδραση. Μια μελέτη του 2015 υποδηλώνει ακόμη ότι το άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Η πείνα του δέρματος λοιπόν μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα  κατάθλιψης και άγχους. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία αρνητικών φυσιολογικών επιδράσεων. Για παράδειγμα, για την καταπολέμηση του στρες, το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και την ένταση των μυών και να καταστείλει το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια μελέτη του 2018 σημειώνει ότι το δέρμα μπορεί να μεταφέρει θετικά και αρνητικά ερεθίσματα αφής στα αισθητήρια νεύρα, τα οποία μεταφέρουν την αίσθηση της αφής στον εγκέφαλο. Ανταποκρινόμενο σε χαμηλής έντασης διέγερση του δέρματος, όπως το άγγιγμα ή το χάδι, το σώμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την οποία ορισμένοι αποκαλούν «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη έχει πολλά πιθανά οφέλη, όπως η συμβολή στην καθημερινή ευεξία και στη μείωση του στρες. Επομένως, το τακτικό άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γενικής ευεξίας, ενώ η έλλειψη σωματικής επαφής μπορεί να διευκολύνει αρνητικές ψυχολογικές και φυσιολογικές επιπτώσεις.

 Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να γνωρίζει εάν βιώνει απτική πείνα. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αισθάνονται μια συντριπτική αίσθηση μοναξιάς, ενώ παράλληλα μπορεί να βιώσουν στρες, ανησυχία, αισθήματα κατάθλιψης, χαμηλή ικανοποίηση, δυσκολία στον ύπνο, κούραση, Επιπλέον, επιδίδονται σε ενέργειες και συμπεριφορές προσπαθώντας να αναπληρώσουν την αίσθηση της χαμένης επαφής, όπως είναι τα μπάνια ή τα ντους μεγάλης διάρκειας, το τύλιγμα με κουβέρτες ή η αγκαλιά ενός κατοικίδιου ζώου ή ενός μαξιλαριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που συνοδεύουν την απτική πείνα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δυσμενείς ψυχολογικές επιπλοκές. Για παράδειγμα, η έλλειψη σωματικής επαφής μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα  άγχους και κατάθλιψης. Μια μελέτη του 2017 τονίζει ότι το στοργικό άγγιγμα προάγει την ψυχολογική ευεξία. Επομένως, είναι πιθανό η έλλειψη επαφής να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική και συναισθηματική υγεία ενός ατόμου. Μια μελέτη του 2020 σημειώνει ότι το άγγιγμα μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς. Επομένως, η έλλειψη σωματικής επαφής μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη μοναξιά σε μερικούς ανθρώπους. Έχει βρεθεί επίσης ότι όσοι αναφέρουν μοναξιά παρουσιάζουν μειωμένη γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Ορισμένες μέθοδοι που μπορεί κανείς να δοκιμάσει ώστε να ξεπεράσει ή να μειώσει την αίσθηση της απτικής  πείνας περιλαμβάνουν:

-Χρήση κουβέρτας : ενδέχεται τα άτομα να νιώσουν πιο άνετα όταν τυλίγονται σε κουβέρτες. Ειδικά η χρήση κουβερτών με κάποιο βάρος μπορεί να μιμηθεί την αίσθηση της αγκαλιάς, οδηγώντας σε μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.

-Μασάζ στον εαυτό: Το μασάζ στον εαυτό μπορεί επίσης να μειώσει την απτική πείνα. Για παράδειγμα, τα άτομα μπορούν να κάνουν μασάζ στον λαιμό τους για να προσπαθήσουν να τονώσουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.

-Αυτόνομη αισθητηριακή απόκριση μεσημβρινού (ASMR): Αυτό αναφέρεται στην ευχάριστη αίσθηση που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι όταν ακούν βίντεο ASMR. Αυτοί οι ήχοι ενεργοποιούν την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την αφή και μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι και χαλαροί.

-Ανάκληση προηγούμενης επαφής: Η έρευνα δείχνει ότι το άγγιγμα παίζει ρόλο στη μνήμη. Επομένως, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ανακαλέσουν μια προηγούμενη περίπτωση σωματικής επαφής και να εστιάσουν στις αισθήσεις τους για να ξαναζήσουν την κατάσταση.

-Χρήση μαξιλαριών σώματος: Η χρήση μαξιλαριού σώματος μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς μιμούνται την αίσθηση της αγκαλιάς.

– Αγκαλιά: Η έρευνα υποστηρίζει ότι ακόμη και η αγκαλιά ενός άψυχου αντικειμένου, όπως ένα μαξιλάρι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Εάν είναι δυνατόν, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αγκαλιάσουν το κατοικίδιό τους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα σημειώνει ότι η συντροφιά με τα ζώα μπορεί να μειώσει την αγωνία και τη μοναξιά.

– Επικοινωνία: Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να διατηρείτε τακτική επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνικών κλήσεων ή βιντεοκλήσεων.

– Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της ευημερίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων του στρες και της κατάθλιψης και στη βελτίωση του ύπνου.

Σε κάθε περίπτωση εάν ένα άτομο εμφανίσει αρνητικά συμπτώματα ψυχικής υγείας, θα πρέπει να προσπαθήσει να αναζητήσει βοήθεια. Χωρίς θεραπεία, η ψυχική υγεία μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ωστόσο, είναι σημαντικό, ιδιαίτερα κατά τη τρέχουσα περίοδο, οι άνθρωποι να σέβονται και να τηρούν τα μέτρα φυσικής απόστασης και να μην διακινδυνεύουν την υγεία τη δική τους και των άλλων. Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να λάβει βοήθεια αυτοπροσώπως, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοκιμάσει την τηλεθεραπεία. Πρόκειται για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας εξ αποστάσεως που χρησιμοποιεί τεχνολογία για να επιτρέψει στον θεραπευτή και τον πελάτη του να επικοινωνήσουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνεδριών θεραπείας μέσω τηλεφώνου, με βιντεοκλήση ή μέσω άμεσων μηνυμάτων.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης