Το προφυλακτικό είναι ένας λεπτός σωλήνας που φοριέται γύρω από το πέος (εξωτερικό προφυλακτικό) ή μια θήκη που εισάγεται στον κόλπο ή τον πρωκτό (εσωτερικό προφυλακτικό) πριν από τη διεισδυτική σεξουαλική δραστηριότητα για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης σεξουαλικώς  μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) καθώς και ως μέσο αντισύλληψης. Ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης προφυλακτικά για στοματικό σεξ. Ενώ τα προφυλακτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΜΝ και απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Επειδή η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται ανάλογα με το πόσο σωστά χρησιμοποιούνται, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τους διαφορετικούς τύπους προφυλακτικών καθώς και  ποια είναι η ορθή τους χρήση.

Τα προφυλακτικά από λατέξ είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Βοηθούν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και προσφέρουν προστασία από ΣΜΝ όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του στοματικού, του πρωκτού και του κολπικού σεξ. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σεξουαλικά παιχνίδια και δονητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πλαστικά προφυλακτικά (πολυουρεθάνη ή πολυισοπρένιο) παρέχουν επίσης προστασία από ΣΜΝ και απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που είναι ευαίσθητα ή αλλεργικά στο λάτεξ.

Τα προφυλακτικά από δέρμα αρνιού κατασκευάζονται από μέρος του εντέρου του αρνιού. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν μια πιο «φυσική» αίσθηση σε σύγκριση με τα προφυλακτικά από λατέξ ή πλαστικό. Είναι χρήσιμα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά δεν προστατεύουν από ΣΜΝ, επειδή η φυσική μεμβράνη έχει μικρά ανοίγματα που επιτρέπουν τη μετάδοση ιών.

Ορισμένα προφυλακτικά, συνήθως κατασκευασμένα από λατέξ, έχουν χαρακτηριστικά που μπορεί να κάνουν το σεξ πιο ευχάριστο. Υπάρχουν για παράδειγμα προφυλακτικά με λίπανση, προφυλακτικά με γεύση, προφυλακτικά με υφή (με ραβδώσεις ή με καρφιά) και εξαιρετικά λεπτά προφυλακτικά. Οι οδηγίες των ειδικών για τη χρήση του προφυλακτικού είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ανοίξτε προσεκτικά τη συσκευασία και αφαιρέστε το προφυλακτικό.

2. Προσδιορίστε με ποιον τρόπο θα κυλήσει το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσετε στο κεφάλι του πέους σε στύση. Εάν το πέος είναι χωρίς περιτομή, τραβήξτε απαλά προς τα πίσω την ακροποσθία πριν βάλετε το προφυλακτικό.

3. Αφαιρέστε πιέζοντας τυχόν περίσσεια αέρα από την άκρη του προφυλακτικού.

4. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό ώστε να καλύπτει ολόκληρο τον άξονα του πέους. (Υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά μεγέθη προφυλακτικών εάν το τυπικό μέγεθος δεν ταιριάζει σωστά)

 5. Διατηρείστε το προφυλακτικό καθ’ όλη τη διάρκεια της διείσδυσης

6. Μετά το σεξ, κρατήστε τη βάση του προφυλακτικού ενώ το τραβάτε προς τα έξω για να το κρατήσετε στη θέση του.

7. Βγάλτε το προφυλακτικό και πετάξτε το. Δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

 Για τα εσωτερικά προφυλακτικά οι αντίστοιχες οδηγίες είναι:

1. Αφαιρέστε προσεκτικά το προφυλακτικό από τη συσκευασία.

2. Εξετάστε το προφυλακτικό για τυχόν σκισίματα ή ελαττώματα. Μόλις διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κανένα, αναγνωρίστε την πλευρά του προφυλακτικού που είναι κλειστή με τον παχύ, εσωτερικό δακτύλιο. Αυτή είναι η πλευρά που θα εισαχθεί στον κόλπο ή τον πρωκτό.

3. Σε μια άνετη θέση (π.χ., οκλαδόν ή όρθιος/α με το ένα πόδι ακουμπισμένο σε μια ανυψωμένη επιφάνεια), σφίξτε μαζί τις πλευρές του εσωτερικού δακτυλίου στο κλειστό άκρο του προφυλακτικού.

4. Εισαγάγετε το προφυλακτικό στον κόλπο ή τον πρωκτό. Η κολπική εισαγωγή ενός εσωτερικού προφυλακτικού έχει συγκριθεί με την τοποθέτηση ταμπόν.

5. Σπρώξτε το προφυλακτικό όσο πιο μακριά φτάνει. Ο εξωτερικός, ανοιχτός δακτύλιος θα παραμείνει έξω από το σώμα.

6. Βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό δεν είναι στριμμένο. Οδηγήστε το πέος του συντρόφου σας στο άνοιγμα του εσωτερικού προφυλακτικού.

7. Κρατήστε το προφυλακτικό για όλη τη διείσδυση, από την αρχή μέχρι το τέλος.

 8. Όταν τελειώσετε, στρίψτε απαλά τον εξωτερικό δακτύλιο του προφυλακτικού πριν το τραβήξετε προς τα έξω.

 9. Πετάξτε το προφυλακτικό στα σκουπίδια. Δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης