Συνέντευξη: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

O Σταύρος Γκίνης είναι Έλληνας πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής. Συγκεκριμένα στους κρίκους, που είναι ένα από τα πιο δύσκολα όργανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γυμναστικής και έχει τα φόντα στο μέλλον να πρωταγωνιστήσει και σε διεθνές επίπεδο, ακολουθώντας τα χνάρια του παγκόσμιου πρωταθλητή μας και χρυσού Ολυμπιονίκη στο Ρίο, Λευτέρη Πετρούνια.

Από τότε που θυμάται τον εαυτό του βρίσκεται μέσα στα γυμναστήρια. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας του κάνει προπονήσεις για να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο.

Ο Σταύρος Γκίνης σε πολύ μικρή ηλικία σε προσπάθειά του στο όργανο του ίππου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δεν είναι άλλο από το να διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις. Να χαρίσει στον ελληνικό αθλητισμό πολλά μετάλλια.

Εντούτοις τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά τον 20χρονο σήμερα Σταύρο τον σπρώχνουν μακριά από τον πρωταθλητισμό. Μακριά από την Εθνική ομάδα, της οποίας μέλος είναι από το 2016.

Ποιος; Η ίδια η Πολιτεία. Με τη στάση της στο θέμα της φοίτησής του στην Ιατρική. 

Ναι, ο Σταύρος Γκίνης, που στα μαθητικά του χρόνια διάβαζε μέσα στο αυτοκίνητο πριν και μετά τις προπονήσεις, ενώ έκανε μαζί με τον πατέρα του τη διαδρομή Μέγαρα-Αιγάλεω, κατάφερε πριν δύο χρόνια να περάσει στην Ιατρική Πατρών.

Εντούτοις δεν τον αφήνουν να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές του. 

Ο λόγος είναι απλός: στην πρωτεύουσα της Αχαΐας δεν υπάρχει κλιμάκιο της Εθνικής.

Έτσι κι εκείνος έκανε, όχι μία αλλά δύο φορές, αίτημα για μία κατ’ εξαίρεση μεταγραφή στην Ιατρική Αθηνών.

Ο Σταύρος Γκίνης με την Εθνική μας ομάδα

Δυστυχώς όμως και στις δύο περιπτώσεις έπεσε στο κενό. 

Ο νόμος αναφέρει ότι κατ’ εξαίρεση μεταγραφή μπορεί να διεκδικήσει ένας αθλητής που έχει καταλάβει μέχρι έκτη θέση σε διεθνή διοργάνωση.

Με την υποσημείωση όμως ότι στους κρίκους, όπου έχει ειδικευτεί ο 20χρονος πρωταθλητής, είναι σπάνιο ένας αθλητής σε τόσο νεαρή ηλικία να μπορέσει να φτάσει σε αυτές τις θέσεις, δεδομένου ότι έχει απέναντί του αθλητές ηλικιακά μεγαλύτερους με τεράστια εμπειρία.

Αυτό το γεγονός θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι αρμόδιο για το εν λόγω ζήτημα.

Η κα Νίκη Κεραμέως θα πρέπει να δείξει τη δέουσα προσοχή στο θέμα του Έλληνα πρωταθλητή. 

Κι αυτό γιατί αυτός ο ταλαντούχος αθλητής των κρίκων ζητάει το αυτονόητο.  

Ο Σταύρος Γκίνης σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που βάζει εμπόδια στην καριέρα του στην ενόργανη.

Η συνέντευξη του Σταύρου Γκίνη στο zougla.gr

 

«Δύο χρόνια τώρα βγαίνει η εγκύκλιος για τις κατ’ εξαίρεση μεταγραφές, κάνω την αίτησή μου και απορρίπτεται. Αυτό συνέβη και τη δεύτερη φορά που έκανα» αναφέρει με την απογοήτευση να είναι έκδηλη στο πρόσωπό του.

«Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για να δοθεί λύση στο πρόβλημά μου. Τους έχω παρουσιάσει όλα τα στοιχεία, ότι είμαι αθλητής της εθνικής ομάδας, ότι λαμβάνω μέρος σε διεθνείς αγώνες. Έχω προσπαθήσει να μιλήσω με τον κύριο Αυγενάκη, έχω στείλει επιστολή στον κύριο Μαυρωτά αλλά ακόμα περιμένω» επισημαίνει ο Έλληνας πρωταθλητής, εξηγώντας ότι:

Μίλησα με ανθρώπους του Υφυπουργείου Αθλητισμού και μου είπαν ότι με τον ισχύοντα νόμο δεν μπορεί να γίνει μεταγραφή. Θα πρέπει να γίνει μία τροποποίηση στον νόμο, που θα λέει ότι αθλητής εθνικής ομάδας θα μπορεί να παίρνει μεταγραφή.

Ο τωρινός νόμος λέει ότι μπορείς να πάρεις μεταγραφή αν φέρεις από πρώτη έως έκτη παγκόσμια διάκριση. Το να φέρω εγώ σε ηλικία 20 ετών αυτή τη διάκριση είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Ενώ λοιπόν βλέπουμε να γίνονται τροποποιήσεις νόμων εν μία νυκτί, εάν φερ’ ειπίν εμπλεκόμενες είναι ομάδες ποδοσφαίρου, για τους προφανείς λόγους, ο Σταύρος Γκίνης και άλλοι πολλοί ακόμη αθλητές των μικρότερων σπορ (που όμως έχουν χαρίσει τεράστιες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό) αυτό δεν συμβαίνει.

Το αποτέλεσμα ποιο θα είναι αν δεν αλλάξει κάτι; «Δυστυχώς κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στον πρωταθλητισμό και τη σχολή μου. Έχει περάσει από το μυαλό μου να σταματήσω από τον αθλητισμό για να αφοσιωθώ στη σχολή μου. Με αυτή τη στάση που κρατούν σε εμάς τους αθλητές με ωθούν στην έξοδο».

Ας ελπίσουμε ότι με δύο χρόνια καθυστέρηση θα γίνει το αυτονόητο… Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα του αθλητή του Θεόφιλου Λαλεχού, προκειμένου να μην βάλουν στον… πάγο το όνειρο που έχει ο Σταύρος Γκίνης από μικρό παιδί.

«Από μικρό παιδί ονειρεύομαι τη στιγμή που θα κατακτήσω ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα» τονίζει με το χαμόγελο να έχει επιστρέψει στο πρόσωπό του.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο zougla.gr ο 20χρονος πρωταθλητής μιλά με απεριόριστο σεβασμό για τον προπονητή του, Θεόφιλο Λαλεχό, με τον οποίο έχουν αναπτύξει σχέση πατέρα – γιου, καθώς και για το μεγάλο του ίνδαλμα, τον Λευτέρη Πετρούνια, που όπως μας εκμυστηρεύτηκε τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Με το ίνδαλμά του, Λευτέρη Πετρούνια

Με τον Λευτέρη κάνουμε μαζί προπόνηση, μιλάμε πολύ και έχω μάθει πολλά από εκείνον. Μου λέει να μην το βάζω κάτω, με βοηθάει πολύ στην προπόνηση. Πάντως και εκτός από την ενόργανη με έχει βοηθήσει πολύ και στη ζωή μου. Μου έχει βρει μία δουλειά, ενώ μένω και στο δωμάτιό του στον Άγιο Κοσμά. Όσο μεγάλος αθλητής είναι τόσο καλός άνθρωπος».

Tην ευθύνη πλέον για να μη χαθεί αυτός ο Έλληνας πρωταθλητής την έχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως.

Οφείλει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου να μπορέσει ο Έλληνας πρωταθλητής να καταφέρει να φοιτήσει στη σχολή του παράλληλα με την παρουσία του στην Εθνική μας ομάδα.

Άλλωστε ο ελληνικός αθλητισμός δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πρωταθλητές, όπως ο Σταύρος Γκίνης, επειδή τους… τρώει το «τέρας της γραφειοκρατίας».

Η πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική μας ομάδα των ανδρών:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης