Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε κι επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης η ΔΟΕ.

Η τελική απόφαση για την αναβολή της διοργάνωσης, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, πάρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σίνζο Άμπε πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΟΕ την αναβολή των Αγώνων και τη μεταφορά τους κατά ένα έτος (2021), με τον Τόμας Μπαχ να συμφωνεί μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

Άλλωστε τις τελευταίες μέρες ολοένα και αυξάνονται οι χώρες που έχουν δηλώσει την άρνησή τους να στείλουν τους αθλητές τους στο Τόκιο λόγω φυσικά της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ακόμα κι αν είχε υποχωρήσει η εξάπλωση του ιού το καλοκαίρι, είναι δεδομένο πως η προετοιμασία των αθλητών όλο αυτό το διάστημα θα γινόταν μετ’ εμποδίων και σίγουρα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, που αναγκαστικά θα ήταν εκτεθειμένοι. 

ΔΟΕ: «Θα γίνουν το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2021»

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε κι επίσημα την αναβολή της διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε η διοργάνωση να μη γίνει αργότερα από το καλοκαίρι του 2021 και επίσης να διατηρήσει την επωνυμία «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».

Επίσης η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία, αποτελώντας το φως στην άκρη του τούνελ όπου βρίσκεται η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπου συζητήθηκαν οι συνεχείς εναλλαγές που επιφέρει ο κορωνοϊός γενικά αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μόρι Γιοσίκο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και για το πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές, όπως και την επίδραση που έχει στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο που υπάρχει στην Ιαπωνία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όμως η δίχως προηγούμενο και απρόβλεπτη διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Συνεπώς, με τις παρούσες συνθήκες και με βάση αυτή την πληροφόρηση, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν σε μια ημερομηνία μετά το 2020, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσων συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και της διεθνούς κοινότητας.


 

Μπαχ: «Έχουμε τέσσερις εβδομάδες για να αποφασίσουμε τις ακριβείς ημερομηνίες»

Το κόστος της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, για το 2021, δεν απασχόλησε τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, στη διάρκεια της συζήτησης που είχαν την Τρίτη (24/03).

«Εδώ μιλάμε για την προστασία των ανθρώπινων ζωών» παραδέχθηκε ο Μπαχ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι ακριβείς ημερομηνίες της διοργάνωσης: «Περίπου δύο ώρες μετά το τηλεφώνημα που είχα δεν μπορώ να δώσω μία οριστική απάντηση».

«Έχουμε τουλάχιστον 4 εβδομάδες μπροστά μας για να αξιολογήσουμε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν. Γι΄ αυτό αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο διάστημα για να δούμε τι θα γίνει. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, δεν είναι μόνο αυτός», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ μετά από τηλεφωνικές επαφές που είχε με δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που μία διοργάνωση αναβάλλεται για άλλη χρονιά.

Μέχρι τώρα, τρεις διοργανώσεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1916, 1940 και 1944) ματαιώθηκαν λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ το ίδιο συνέβη με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης