Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, καθώς οι βάσκοι γνωστοποίησαν σήμερα (15/11) τη λύση του συμβολαίου του 64χρονου Μαυροβούνιου κόουτς.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού «πλήρωσε το μάρμαρο» για τα ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας από τη Βιτόρια, καθώς η Μπασκόνια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 11η θέση της κατάταξης στη Liga ACB με ρεκόρ 4 νίκες-6 ήττες, ενώ στη Euroleague είναι 16η με απολογισμό 3 νίκες-6 ήττες. Έτσι, ολοκληρώθηκε η τρίτη θητεία του Ιβάνοβιτς στην Μπασκόνια, στον πάγκο της οποίας κάθησε για πρώτη φορά από το 2000 έως το 2005 και ξανά το διάστημα 2008-12.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέλαβε εκ νέου τα «ηνία» της ομάδας τον Δεκέμβριο του 2019 και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας το 2020.

Ο Ιβάνοβιτς έχει πανηγυρίσει συνολικά τρία πρωταθλήματα με την Μπασκόνια (από τα τέσσερα του συλλόγου), καθώς τα πρώτα δύο ήρθαν το 2002 και το 2010, αλλά και τρία κύπελλα Ισπανίας (2002, 2004, 2009). Επίσης, οδήγησε τη σεζόν 2000-01 την ομάδα (σ.σ. που τότε ονομαζόταν Ταού Κεράμικα) στη σειρά των τελικών της Euroleague, όπου ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια με 3-2, καθώς και στον τελικό της Euroleague του 2005, όπου η Ταού γνώρισε την ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 90-78.

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της λύσης του συμβολαίου του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, η διοίκηση της Μπασκόνια ανακοίνωσε τον διάδοχό του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Αυτός είναι ο Νέβεν Σπάχια, ο οποίος συμφώνησε να αναλάβει τα «ηνία» έως το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 59χρονος Κροάτης επιστρέφει στο «τιμόνι» της Μπασκόνια, την οποία οδήγησε το 2008 στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Σπάχια εργάστηκε στην Μπασκόνια την αγωνιστική περίοδο 2007-08 (σ.σ. τότε η ομάδα ονομαζόταν Ταού Κεράμικα) και, εκτός από το τρόπαιο στη Liga ACB, την οδήγησε στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ για το 2007, στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας και στην τέταρτη θέση του φάιναλ φορ της Euroleague.

Διαθέτει μεγάλη προπονητική εμπειρία, καθώς έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε Τσιμπόνα, Κρκα Νόβο Μέστο, Λιέτουβος Ρίτας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βαλένθια και Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ. Το διάστημα 2014-17 ήταν βοηθός προπονητή στους Ατλάντα Χοκς, ενώ τη σεζόν 2017-18 επέστρεψε στον πάγκο της Μακάμπι.

Τη σεζόν 2019-20 ήταν βοηθός προπονητή στους Μέμφις Γκρίζλις, ενώ η τελευταία ομάδα, στην οποία εργαζόταν, πριν αποδεχθεί την πρόταση της Μπασκόνια, ήταν οι Σανγκάι Σαρκς από την Κίνα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του βασκικού συλλόγου, ο Σπάχια αναμένεται απόψε στη Βιτόρια, θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδας) στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» και το βράδυ θα καθοδηγήσει τεχνικά την Μπασκόνια στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα για την 10η αγωνιστική της Euroleague.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης