Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση του τένις, που κάθε φίλος του αθλήματος σίγουρα παρακαλούσε να μην τελειώσει, ο Ράφα Ναδάλ κατάφερε να επικρατήσει του Νόβακ Τζόκοβιτς το βράδυ της Τρίτης στο Philippe Chatrier και συνεχίζει ακάθεκτος στο Ρολάν Γκαρός, κάνοντας ακόμα ένα βήμα για τον 22ο Grand Slam τίτλο του και 14ο στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από μια «τιτανομαχία» που διήρκεσε 4 ώρες και 12 λεπτά, ο Ισπανός (No 5) κατάφερε με 3-1 σετ (6-2, 4-6, 6-2, 7-6) να θέσει νοκ-άουτ το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, κι έτσι πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τα ημιτελικά του φημισμένου Γκραν Σλαμ, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ζβέρεφ (Νο 3).

Mε την 29η νίκη του απέναντι στον Σέρβο σε 59 ματς, ο Ισπανός σφράγισε την επιστροφή του στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, θέση στην οποία βρισκόταν μέχρι σήμερα ο Τσιτσιπάς, που θα υποχωρήσει πλέον στο Νο 5. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορεξάτοι μπήκαν στο κορτ οι δύο μονομάχοι, με τον Τζόκοβιτς να σερβίρει καλά, βλέποντας όμως τον Ναδάλ να έχει τις απαντήσεις και να «φλερτάρει» δύο φορές με το break.

O Σέρβος έσβησε τα πρώτα δύο break point, ωστόσο στο τρίτο δεν τα κατάφερε, με τον Ισπανό να σπάει το σερβίς του «Νόλε» με το… καλημέρα, σε ένα game που διήρκεσε πάνω από δέκα λεπτά.

Ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να αντιδράσει, ωστόσο ο Ναδάλ κράτησε το σερβίς του και έκανε το 2-0, ενώ με νέο break έφτασε στο 4-1.

Υπερασπίζοντας το σερβίς του και εκμεταλλευόμενος τα λάθη του Σέρβου, εκτόξευσε το προβάδισμά του σε 5-1, ενώ έκλεισε το πρώτο σετ με 6-2.

Στο δεύτερο σετ εκτυλίχθηκαν ομηρικές μάχες στο κορτ, και το γεγονός ότι διήρκεσε 84 λεπτά (!) αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Όπως συνέβη και στο πρώτο σετ, και στο δεύτερο ο Ναδάλ ξεκίνησε με break. Mέχρι να συμβεί όμως αυτό, ο Σέρβος αντιστάθηκε και έσβησε έξι break point του Ισπανού, βλέποντας όμως στο έβδομο τον αντίπαλό του να κάνει το 0-1.

Ο Ισπανός συνέχισε να αποδίδει καλύτερα από τον μεγάλο αντίπαλό του και με συνοπτικές διαδικασίες έφτασε στο 3-0, σπάζοντας και πάλι το σερβίς του «Νόλε», που έδειχνε να είναι στριμωγμένος στα… σχοινιά.

Κάπου εκεί όμως ο Τζόκοβιτς αφυπνίστηκε, ανέβασε στροφές και μετά από ακόμη ένα μαραθώνιο game κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση (3-3), έχοντας σβήσει πέντε break point του Ναδάλ.

Έχοντας πια το μομέντουμ, το Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη προηγήθηκε με 4-3 και, παρά την αντίδραση του Ισπανού (4-4), κατέκτησε τα δύο επόμενα games, ισοφαρίζοντας σε 1-1, σε ένα σετ όπου ο μεγάλος νικητής ήταν το ίδιο το άθλημα.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στο τρίτο σετ, καθώς και πάλι ο Ισπανός ξεκίνησε με break, εξέλιξη που αναμφίβολα ενίσχυσε την ψυχολογία του, μετά την αντεπίθεση διαρκείας του Σέρβου και την ισοφάριση.

To χιουμοριστικό τιτίβισμα στον λογαριασμό του ATP Tour για τον… μαραθώνιο των Τζόκοβιτς-Ναδάλ

Ο Ναδάλ στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του και εδραίωσε το προβάδισμά του (2-0) στο σετ, καταφέρνοντας μάλιστα με δεύτερο break να προηγηθεί με 4-1, βάζοντας τις βάσεις για να κάνει το 2-1.

Ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να αντιδράσει, ωστόσο το Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης επέδειξε ψυχραιμία και, αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα αβίαστα λάθη που έκανε ο αντίπαλός του, έκλεισε το σετ με 6-2, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στη νίκη-πρόκριση.

Σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα σετ, ο «Νόλε» μπήκε σε θέση οδηγού στο τέταρτο, καθώς υπερασπίστηκε το σερβίς του και έκανε το 1-0.

Μάλιστα, ο Σέρβος κατάφερε να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του, ενώ δεν δυσκολεύτηκε να κάνει και το 3-0, ενώ είχε σταθερά το προβάδισμα (4-2, 5-3).

Στο ένατο game, πάντως, ο Ράφα βρήκε το break που τόσο έψαχνε -αφότου ο αντίπαλός του άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτα δύο σετ πόιντ- και κατάφερε να μειώσει σε 5-4.

Εν συνεχεία κράτησε το σερβίς του και έφερε το σετ σε απόλυτη ισορροπία (5-5), ενώ με love game ισοφάρισε εκ νέου σε 6-6.

Έτσι, οι δύο μονομάχοι κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στο τάι μπρέικ, όπου ο Ισπανός, επιδεικνύοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα λάθη του Σέρβου και με 7-4 ολοκλήρωσε τον θρίαμβό του, εκθρονίζοντας τον περσινό κάτοχο του τροπαίου!

Η συγκίνηση του Ναδάλ για τη θερμή υποστήριξη των φιλάθλων

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης