Σε αρκετές αποκαλύψεις για τον Μάικλ Τζόρνταν προχώρησε ο Ρικ Πιτίνο σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Open Sport», με αφορμή το «Last Dance».

O πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για την απέχθεια που είχε ο θρύλος του ΝΒΑ στην ήττα, αναφέρθηκε στη νίκη που είχε σημειώσει ως προπονητής των Σέλτικς απέναντι στους Μπουλς του «Air» το 1997, ενώ αιτιολόγησε γιατί τον θεωρεί ως τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα δήλωσε για τον Τζόρνταν:

Για το ντεμπούτο του ως προπονητής των Σέλτικς κόντρα στους πρωταθλητές Μπουλς το 1997: Έχω μαζί μου το φύλλο αγώνα. Η πρώτη περίοδος όπως σας είπα έληξε 32-12 υπέρ των Μπουλς. Στην δεύτερη επικρατήσαμε εμείς με 22-11, στην τρίτη το επί μέρους σκορ ήταν 34-15 υπέρ μας. Το τελικό σκορ μας βρήκε νικητές με 92-85 και παρ’ όλα αυτά ο Τζόρνταν σημείωσε 30 πόντους.

Ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι και ο Αντουάν Ουόκερ ήταν ένας θρασύς νέος με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που σκόραρε έκανε έναν χορό τον οποίο ονόμαζε “shimmy”. Κουνούσε τους ώμους του, τα χέρια του. Και καθώς επιστρέφαμε στα αποδυτήρια ήταν ο Ουόκερ και ο Τζόρνταν οι οποίοι κατάγονται και οι δύο από το Σικάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό που συνέβη είναι πως από το πουθενά ο Τζόρνταν ξεκίνησε να φωνάζει στον Ουόκερ, “Αντουάν, Αντουάν, όταν έρθετε στο Σικάγο θα σας κλωτσήσουμε των κ…ο και δεν πρόκειται να με κερδίσεις ποτέ ξανά”.

Όταν μπήκα στα αποδυτήρια ρώτησα τον Ουόκερ τι του είπε και μου απάντησε πως του είπε: “Μάικλ καλή επιστροφή στο σπίτι, σε διαλύσαμε”. Είναι αλήθεια.

Το επόμενο παιχνίδι που θυμάμαι στο Σικάγο, είναι ένα κλειστό παιχνίδι. Ο Τζόρνταν είναι στη γραμμή των βολών, ένας συμπαίκτης του εκτελεί βολές και ο Ουόκερ προσπαθεί να τον εμποδίσει να πάρει το ριμπάουντ. Τότε ο Τζόρνταν πριν εκτελεστεί η βολή του λέει “Αντουάν, θα πάρω το ριμπάουντ από την χαμένη βολή”. Ξεκίνησα να γελάω γιατί ήξερα ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Ουόκερ τότε χαμηλώνει για να τον εμποδίσει, αλλά ο Τζόρνταν πήρε τελικά το ριμπάουντ και έπειτα σκόραρε. Ήταν απίστευτο….

Για τους ημιτελικούς κόντρα στους Μπουλς στα play offs το 1989: «Κερδίσαμε την περιφέρεια μας και προκριθήκαμε με σκούπα κόντρα στους Σίξερς του Μπάρκλεϊ. Και πιστέψαμε πως θα κερδίσουμε τους Μπουλς. Ανυπομονούσαμε για τους Πίστονς.

Δεν υποτιμήσαμε τους Μπουλς, αλλά ηττηθήκαμε στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας, μετά από ένα σκληρό παιχνίδι. Στο έκτο παιχνίδι δεν πρόκειται να το ξεχάσω όσο ζω. Βρισκόμασταν σε τάιμ άουτ πριν την τελευταία επίθεση. Είπα στους παίκτες μου ότι και αν συμβεί, ο Πίπεν να μας κερδίσει το δέχομαι, κάποιος άλλος να μας κερδίσει το δέχομαι. Αλλά δεν δέχομαι να μας κερδίσει ο Τζόρνταν. Το πλάνο μας ήταν ο Κένι Ουόκερ και ο Τρεντ Τάκερ να τον κλείσουν. 

Ό,τι και να κάνει μην τον αφήσετε να μας κερδίσει. Γνωρίζετε την ιστορία για το ποιος τελικά μας κέρδισε. Ο Τζόρνταν άντεξε στην άμυνα, πήρε την μπάλα και μας κέρδισε. Είχαμε την ευκαιρία στο τέλος να σκοράρουμε με τον Τζόνι Νιούμαν. Όταν παίζεις κόντρα στον Τζόρνταν μπορεί να σε κερδίσει οποιοδήποτε βράδυ. Ήταν μία σπουδαία σειρά, την οποία θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε στην Νέα Υόρκη στο έβδομο παιχνίδι. Δεν ξέρω πόσο σπουδαίος ήταν ή είναι ο Τζόρνταν, αλλά δεν θα μας κέρδιζε στο έβδομο παιχνίδι στο Maddison Square Garden».

Για το αν ο Τζόρνταν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών: «Ο Τζόρνταν είχε κοπεί όταν ήταν μικρός από τη σχολική του ομάδα. Είχε πάει στο Five-Star Camp όπου μεγάλωσα και δούλεψα για χρόνια ως παίκτης, σύμβουλος, προπονητής.  Όταν ο Τζόρνταν ήταν μικρός δεν ήταν ένας παίκτης φαινόμενο. Ήταν ένας από τους πολλούς καλούς παίκτες που είχε βγάλει η συγκεκριμένη σχολή. Αν τον έβλεπες εκείνη την εποχή δεν θα έλεγες πως πρόκειται να εξελιχθεί σε αυτό που τελικά εξελίχθηκε.

Για εμένα ο Τζόρνταν είναι το νούμερο ένα και ο Λεμπρόν είναι το νούμερο ένα άλφα. Αυτό που κάνει τον Λεμπρόν ένα άλφα είναι πως πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών σε αθλητικά προσόντα.  Δεν είχε την ικανότητα του Μάικλ Τζόρνταν στο σκοράρισμα. Όταν ένα παιχνίδι κρινόταν στις λεπτομέρειες, ο Τζόρνταν μπορούσε να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο μόνος του».

Για το χαρακτηριστικό του Τζόρνταν που τον καθιστά ως τον κορυφαίο παίκτη της ιστορίας: «Όλοι έχουν κάποια σύνδρομα. Όλοι έχουν πάθη και σύνδρομα. O Τζόρνταν έχει το σύνδρομο του ανταγωνισμού. Αν παίξεις μαζί του έναν αγώνα γκολφ, δεν θέλει μόνο να σε κερδίσει συνολικά και στις 18 τρύπες, θέλει να σε κερδίζει σε κάθε τρύπα. Άρα ό,τι παιχνίδι κι αν παίζει ο Τζόρνταν, έχει σύνδρομο ανταγωνισμού και θέλει να σε κερδίζει. 

O Κουάμε Μπράουν πέρασε δύσκολες στιγμές παίζοντας δίπλα του. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τον περίφημο καυγά με τον Στιβ Κερ, αν και έγιναν φίλοι αργότερα. Ο μόνος τρόπος για να αντέξεις δίπλα σε έναν άνθρωπο όπως ο Τζόρνταν είναι να ακολουθήσεις τον δικό του τρόπο. Δεν πρέπει να του αφήσεις περιθώριο. Όσο πιο σκληρός είσαι μαζί του, τόσο περισσότερο θα σε σέβεται. Ακόμα και αν μισούσε τους “Bad Boys”, σίγουρα έτρεφε σεβασμό για εκείνους.

Τυχαίνει να τον ξέρω αρκετά καλά. Πολύ καλό παιδί, πηγαίνουμε στο Banhwich (καφέ) μαζί και του λέω θα ήμουν ακόμα επαγγελματίας προπονητής αν ο Μάικλ Τζόρνταν δεν με έστελνε πίσω στο κολέγιο εξαιτίας της ήττας στο έκτο παιχνίδι με τους Νικς. Το οποίο φυσικά δεν είναι αλήθεια αλλά αστειεύομαι μαζί του.

Είναι ένας άνθρωπος με αρκετό πάθος αλλά θυμηθείτε, αν παίξεις μία παρτίδα σκάκι με τον Τζόρνταν, και δεν είναι καλός στο σκάκι, θα τον κερδίσεις. Αλλά τότε θα βγει έξω και θα βρει κάποιον που ξέρει καλό σκάκι και θα σε προκαλέσει ξανά, πιθανότατα βάζοντας στοίχημα μαζί του και θα σε διαλύσει».

Διαβάστε επίσης:

Πιτίνο: «Θα προπονήσω την Εθνική Ελλάδας», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Μαΐου 2020, 19:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης