Του Σωτήρη Σκουλούδη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: A Total War Saga: TROY
Διαθέσιμο σε: PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Creative Assembly Sofia
Εκδότρια Εταιρεία: SEGA
Είδος: Turn-Based Strategy / Real-Time Tactics
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 13 Αυγούστου 2020
 

 

Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, το σπουδαιότερο και αρχαιότερο πολεμικό Έπος της Ιστορίας, να γίνει παιχνίδι στις οθόνες μας. Και, ευτυχώς, από ποιον άλλον, παρά από την εταιρεία που έχει προσφέρει στον strategy gamer περισσότερα ίσως από κάθε άλλη, με τη διαχρονική και εκπληκτική σειρά Total War.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο της saga λοιπόν, το Troy, μας μεταφέρει πιο βαθιά στην ιστορία από κάθε άλλον τίτλο, όταν ο μύθος δηλαδή περιπλεκόταν με τα γεγονότα δημιουργώντας ένα «επικό» αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι, αν η Creative Assembly κατορθώνει να κρατήσει και με αυτόν τον τίτλο το πολύ απαιτητικό κοινό της, έπειτα από το -επίσης επικό για άλλους λόγους- Warhammer, ή το επίσης επιτυχημένο Three Kingdoms, το οποίο μας μετέφερε στα πεδία των μαχών της αρχαίας Κίνας.

Και ευτυχώς, τα καταφέρνει. Λες και ο ενθουσιασμός δεν ήταν αρκετός, για τον Έλληνα gamer και fan της σειράς, ο οποίος έπειτα από τους μαγικούς κόσμους του Warhammer  ή την άγνωστη Κίνα, πλέον μεταφέρεται στη μυθική, όσο και πραγματική, Ελλάδα, ενώ διαπιστώνει ότι το παιχνίδι έχει να προσφέρει κάποιες εξαιρετικές, νέες ιδέες, οι οποίες μάλλον θα διαμορφώσουν την αγαπημένη μας σειρά για τη δεκαετία που έρχεται.

Όπως πολλοί θα θυμάστε, δε, το παιχνίδι διατέθηκε ΔΩΡΕΑΝ –για 24 ώρες- μέσω της πλατφόρμας EPIC, στο πλαίσιο της συνεργασίας της SEGA με την πλατφόρμα και έτσι σε μία μέρα απέκτησαν τον τίτλο… 7.500.000 gamers!  Ήμασταν λίγο επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία, καθώς στον κόσμο μας όπου ακούς… τζάμπα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά, ευτυχώς όμως εδώ επρόκειτο για την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα (η εταιρεία άλλωστε πληρώθηκε κανονικά με βάση τα downloads από την EPIC, που θέλει να καθιερωθεί στην gaming κοινότητα).

Ήρωες, Θεοί και Μυθικά Τέρατα

Διατηρώντας το Επικό κλίμα του Ομήρου, από τα αρχικά μενού μέχρι, φυσικά, τους χάρτες, τα units, και τις μάχες, διαπιστώνουμε ότι η Creative Assembly είναι καλά διαβασμένη όσον αφορά στην Ιστορία, αξιοποιώντας πάμπολλες αναφορές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, προκειμένου να διαμορφώσει τις καμπάνιες, τις στρατιωτικές μονάδες, τους Ήρωες και τα μυθικά τέρατα (ω ναι!).

Το παιχνίδι, όπως όλα τα υπόλοιπα της σειράς, χωρίζεται στο τακτικό κομμάτι, δηλαδή στον χάρτη των πόλεων και στο management των περιοχών σας και στη real time μάχη που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Στο πνεύμα της Εποχής του Χαλκού, απόλυτη έμφαση δίνεται στο πεζικό, που θα αποτελέσει και το 80% του στρατού σας, μιας και τον 15ο αιώνα π.Χ. δεν υπήρχαν τόσοι ιππείς ή τοξότες. Υπήρχαν όμως… Μινώταυροι, Κύκλωπες, Γίγαντες και Μέδουσες, τους οποίους μπορείτε να εντάξετε ως πολύτιμες μονάδες που θα κάνουν και τη διαφορά στον στρατό σας, αρκεί να κατακτήσετε συγκεκριμένες πόλεις όπου διαβιούν (φαντάζεστε τι θα βρείτε στην Κνωσό, ή στα νησιά των Κυκλάδων από όπου πέρασε ο Οδυσσέας)…

Το απόλυτα επικό στοιχείο, βεβαίως, έρχεται από τους Ήρωες. Ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Αγαμέμνων, ο Έκτωρας και ο Πάρης δεν είναι υπεράνθρωποι, είναι όμως κάτι σαν ημίθεοι, με ειδικές ικανότητες, εξελίσσονται α λα RPG,  και, γενικά, προσφέρουν όλα τα ειδικά αυτά στοιχεία που προσδίδουν αυτό το «κάτι» στον στρατό μας. Η γραφική απεικόνιση, δε, όταν πολεμούν (ειδικά μεταξύ τους) είναι… επική.

Όμορφο σαν… την Ελένη

Μιας και είπαμε για γραφικά… Θεωρούμε ότι –αν εξαιρέσουμε το Assassins’ Creed Odyssey φυσικά- μάλλον δεν έχουμε ξαναδεί τις ομορφιές της χώρας μας να αποδίδονται καλύτερα σε παιχνίδι, μιας και έχει βελτιωθεί όλο το engine του χάρτη, τον οποίο ανακαλύπτετε σιγά σιγά, αναγνωρίζοντας φυσικά πολύ γνωστές περιοχές και τοπωνύμια… Από την Αθήνα και τη Σπάρτη, μέχρι τον Όλυμπο, τη Θράκη, τα νησιά μας και βεβαίως την Τροία και τα μικρασιατικά παράλια (σπουδαία εμπειρία η κατάκτησή τους, από το νότο στην Αλικαρνασσό και την Έφεσο, μέχρι φυσικά την Τροία).

Οι μάχες –και οι πολιορκίες- είναι αυτό που περιμένετε από παιχνίδι Total War, καθώς ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Αν και όπως είπαμε τα πάντα βασίζονται κυρίως στο πεζικό, οι τακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε ποικίλλουν –ναι, υπάρχουν και ιππείς και τοξότες, απλά είναι σχετικά σπάνιοι, όπως βεβαίως και τα τέρατα της μυθολογίας μας που απαιτούν ειδική χρήση. Μάλιστα, μεγάλο ρόλο παίζει το πεδίο της μάχης, όχι μόνο τα υψώματα, αλλά και τα δάση και τα… ψηλά χόρτα, μέσα στα οποία μπορείτε να κρύβετε τους ταχείς πολεμιστές σας, ώστε να καταφέρνετε ενέδρες στον εχθρό. Ίσως αυτό είναι το πρώτο Total War στο οποίο το ανάγλυφο του πεδίου της μάχης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της «Κάδμειας» νίκης ή της συντριπτικής ήττας.

Και ερχόμαστε στις ιδιαιτερότητες που θα δείτε για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς, και σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Όπως ίσως θα είχατε υποψιαστεί από τις μνήμες σας της Ιλιάδας, και εδώ λοιπόν οι Θεοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο! Κάνοντας προσευχές ή ακόμα καλύτερα «εκατόμβες» προς τον Δία, την Αθήνα, τον Άρη, τον Απόλλωνα, τον Ποσειδώνα ή την Αφροδίτη και χτίζοντας ναούς για τη λατρεία τους, αποκτάτε την εύνοια του κάθε ενός από αυτούς, που μεταφράζεται σε σημαντικά μπόνους, εντός και εκτός του πεδίου της μάχης. Η Αφροδίτη, για παράδειγμα, βοηθάει, πού άλλου, στη γονιμότητα και στην ανάπτυξη των πόλεων σας, ο Άρης στο ηθικό και στα στατιστικά των στρατιωτών, ο Ποσειδώνας στα θαλάσσια ταξίδια σας… Φυσικά δεν μπορείτε να τους έχετε όλους ικανοποιημένους με τις προσφορές σας, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε… Μια έξυπνη και καλοδεχούμενη ιδέα που μας φέρνει πιο κοντά με την… πατρώα θρησκεία μας!

Δαιμόνιο… ελληνικό

Και πάμε στη σπουδαιότερη προσθήκη για παιχνίδι της σειράς, που είναι το εμπόριο. Γιατί στο Troy, είναι πραγματικό εμπόριο, και όχι απλά μια επιλογή στη διπλωματία που αν συμφωνήσετε με τον γείτονά σας, απλά βλέπετε τον χρυσό σας να ανεβαίνει. Διότι εδώ οι πόροι που πρέπει να διαχειριστείτε είναι πέντε (!) – χρυσός, ξυλεία, μπρούντζος και λίθοι- μην ξεχάσουμε και την τροφή φυσικά – με τον κάθε έναν από αυτούς να είναι χρήσιμος για διάφορες περιστάσεις. Η τροφή χρειάζεται παντού και κυρίως για να συντηρείτε το στράτευμά σας, η ξυλεία για τα βασικά κτήρια, ο μπρούντζος για τις ειδικές μονάδες σας, όπως και ο χρυσός (που αρέσει και στους… Θεούς), ενώ τα εξελιγμένα κτήρια εκτός από ξύλο απαιτούν και πέτρα.

Όπερ σημαίνει, θα πρέπει να βρείτε την ισορροπία της παραγωγής σας –η κάθε πόλη παράγει έναν ξεχωριστό πόρο –αλλοίμονο αν έχετε πόλεις που παράγουν π.χ. μόνο ξυλεία και όχι φαγητό –καθώς στην πορεία της καμπάνιας σας θα χρειαστείτε τα πάντα. Και εάν δεν τα έχετε ή αν μόλις ο εχθρός σας έκαψε τους… σιτοβολώνες σας; Εδώ έρχεται το εμπόριο, δηλαδή οι ανταλλαγές αγαθών που μπορείτε να κάνετε με τις άλλες φυλές, και κυρίως με τους συμμάχους σας. Εσένα σου λείπει ο χρυσός, εμένα το ξύλο, ε κάπου θα τα βρούμε… Μια εξαιρετική προσθήκη που προσδίδει βάρος στις στρατηγικές σας επιλογές αλλά και στο management της αυτοκρατορίας που χτίζετε.

Η κλιμάκωση του Έπους

Όπως και στην Ιλιάδα, βεβαίως, όλα γίνονται για την Τροία… Για αυτό λοιπόν, σε αντίθεση με άλλους τίτλους που από το σημείο και μετά που έχετε κατακτήσει τον μισό χάρτη όλα γίνονται διεκπεραιωτικά, εδώ υπάρχει… κλιμάκωση! Όταν θα είστε αρκετά ισχυροί, τότε θα έχει έρθει η στιγμή να ξεκινήσετε την εκστρατεία σας για την κατάληψη της Τροίας, που θα σας δώσει και τη νίκη. Ή, βεβαίως, της υπεράσπισής της και την καταστροφή των αντιπάλων, αν επιλέξετε να ταχθείτε με το μέρος των Τρώων.  Άρα ξέρετε ότι παίζετε για έναν τελικό σκοπό, μια τελική μάχη και εάν… επιβιώσετε μέχρι να ισχυροποιηθείτε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου (καθόλου εύκολο, ειδικά αν δεν τα πάτε καλά διπλωματικά κι αποκτήσετε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα), τότε ξεκινάει η προετοιμασία των ελίτ μονάδων και ηρώων σας που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη μάχη εντός και εκτός των τοιχών της Τροίας…

Υπάρχουν 4 ήρωες και 4 διαφορετικές καμπάνιες από την κάθε πλευρά, σύνολο δηλαδή 8, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των φυλών, γεγονός που συμβάλλει στο replayability του παιχνιδιού. Αυτόν τον μήνα μας έρχεται και το πρώτο DLC, οπότε ετοιμαστείτε να κατακτήσετε τον ελληνικό κόσμο με τις… Αμαζόνες!

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι φαν της σειράς –δηλαδή μάλλον όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές – και οι λάτρεις της μυθολογίας μας, απλά μην το σκεφτείτε… Πρόκειται για το «ελληνικό» Total War που αξίζει να του αφιερώσετε τις πολλές δεκάδες ώρες σας και αυτό θα σας ανταποδώσει… ομηρικά!

 

Βαθμολογία: 8/10

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης