Του Ανδρέα Αθανασούλη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: Football Manager 2021
Πλατφόρμες: PC / Xbox One / Xbox Series X|S / Nintendo Switch / Android / iOS
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Sports Interactive
Εκδότρια Εταιρεία: Sega
Είδος: Sports / Simulation
Ηλικίες: 3+
Κυκλοφορία: 24 Νοεμβρίου 2020 (PC) / 1 Δεκεμβρίου 2020 (Xbox) / Σύντομα (Nintendo Switch)


 

Σε μία εποχή όπου το σπίτι έχει γίνει πραγματικό… κάστρο λόγω της καραντίνας και των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, το Football Manager είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος φίλος σου. Πλύνε χέρια, βγάλε τη μάσκα και οδήγησε την ομάδα σου στο δρόμο των επιτυχιών! Το FM 21 είναι εδώ και απαιτεί συγκέντρωση, μεράκι και απόλυτη γνώση του αθλήματος, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται αποκλειστικά στους… μύστες και τους γκουρού της στρογγυλής θεάς.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Sports Interactive προχώρησε σε αλλαγές που έχουν μέγιστο αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου εντός του παιχνιδιού, καθώς εκτοξεύουν την προσομοίωση της πραγματικότητας του αθλήματος σε μέγιστο βαθμό. Τόσο που σε αναγκάζουν να μετατρέψεις το παιχνίδι σε full time job, καθώς για να παίξεις ένα ματς, να κλείσεις μία μεταγραφή και να ετοιμάσεις την ομάδα σου θες αρκετό χρόνο και έμφαση ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Πόσο μάλλον εάν στοχεύεις να ολοκληρώσεις μία σεζόν ή να κάνεις μακροχρόνια καριέρα! Όπως και να έχει μιλάμε για την πιο ολοκληρωμένη version του FM από καταβολής του παιχνιδιού.
 

 

Σχεδόν… Covid free
 

Ο κορωνοϊός, που είναι το σήμα κατατεθέν του 2020, δεν θα μπορούσε να μην… μολύνει και το FM, ωστόσο η εταιρεία θέλοντας να προσεγγίσει την αλήθεια, αλλά να διατηρήσει και τα νεύρα σου σε νορμάλ επίπεδα έχει προσθέσει τον ιό μόνο για την πρώτη σεζόν. Εξηγούμαστε… Η μεταγραφική περίοδος, το καλεντάρι της σεζόν 2020-21, αλλά και οι πέντε αλλαγές (σ.σ. σε όσες διοργανώσεις έχουν υιοθετήσει το μέτρο) ισχύουν κανονικά, ωστόσο η… κανονικότητα επιστρέφει από τη σεζόν 2021-22. Αντίθετα, οι ποδοσφαιριστές μένουν ανεπηρέαστοι από τον ιό και δεν πρόκειται να αναγκαστείς να χάσεις κάποιον αστέρα σου, λόγω του Covid-19 για μεγάλο διάστημα ή να βάλεις όλη την ομάδα σου σε καραντίνα! Και πάλι καλά, θα πούμε εμείς.
 

Εκφράσου με τη γλώσσα του σώματος

Η πιο χαρακτηριστική καινοτομία στο νέο Manager είναι η δυνατότητα να πεις είτε στους παίκτες, είτε στους δημοσιογράφους, είτε στους συνεργάτες και τους επικεφαλής αυτό που θες χρησιμοποιώντας χειρονομίες. Ύψωσε τη γροθιά σου, σταύρωσε τα χέρια, χαμογέλασε ειρωνικά ή ρίξε ένα μπουκάλι με δύναμη στο έδαφος. Βέβαια, ότι αποφασίσεις να κάνεις έχει και τον αντίστοιχο αντίκτυπο…
 

Η επικοινωνία παίζει βασικά ρόλο στο format και γι’ αυτόν τον λόγο μπορείς να συζητήσεις με όλους και για όλα. Από τον πρόεδρο και τον επικεφαλής σκάουτινγκ, μέχρι τον manager του παίκτη, σε ένα νέο περιβάλλον που σε βάζει μέσα σε μία αίθουσα, σχεδιασμένη σε 3D. Στα αποδυτήρια οι παίκτες πλέον εμφανίζονται να κάθονται κυκλικά και η συνομιλία μαζί τους σου δίνει αυτό το… άρωμα που γνωρίζουν μόνο όσοι έχουν μπει εκεί και έχουν νιώσει την αγωνία και την ένταση πριν από κάποιο ματς. 
 

Πιο ρεαλιστική έχει γίνει και η συνέντευξη Τύπου. Γνωρίζεις όλους τους παρευρισκόμενους (όνομα και Μέσο που εκπροσωπούν), αλλά και τις ερωτήσεις που θα θέσουν. Μάλιστα, μπορείς να αποφύγεις κάποιες μη δίνοντας τον λόγο σε κάποιον συγκεκριμένο δημοσιογράφο! Στη διαδικασία συνοδεύεσαι από τον υπεύθυνο Τύπου του κλαμπ, ο οποίος συντονίζει και στο τέλος σάς κάνει τον απολογισμό.
 

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σε μορφή τετ-α-τετ με κάποιον παίκτη, κάτι που γινόταν και στις προηγούμενες εκδόσεις, ωστόσο η νέα λειτουργία αφορά στη συζήτηση με ποδοσφαιριστή, παρουσία του τεχνικού διευθυντή. Ο συνεργάτης σου ή αν θες ο προϊστάμενός σου κάνει στο τέλος τη… σούμα και σε κρίνει για την απόδοσή σου στο μπλα-μπλα… Αν όλα αυτά δεν τα θέλεις ή σε κουράζουν, απλά χώσε να κάνει τη… λάντζα κάποιος άλλος.
 

Πλούσια στατιστικά και… xGoals!
 

Οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί… Νέα στατιστικά, διαφοροποίηση στον τρόπο παρουσίασης του φύλλου αγώνα και των αντοχών των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται συνθέτουν το νέο περιβάλλον στην πεμπτουσία του FM, που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον αγώνα.
 

Τα xGoals είναι ο πιο σημαντικός νεοτερισμός, καθώς πρόκειται για τη μονάδα μέτρησης της πιθανότητας που έχει μία φάση να γίνει τελική και κατ’ επέκταση να μετατραπεί σε γκολ. Πρόκειται για ένα στατιστικό που σου δείχνει αν οι τελικές που έκανες είναι «καθαρές» ευκαιρίες για γκολ ή όχι. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα το πόσο επικίνδυνη είναι η ομάδα σου στο επιθετικό σκέλος και να προβείς ή όχι στις απαραίτητες ενέργειες.
 

Πριν το ματς, θα δεις τις επιλογές σου σε ένα φύλλο αγώνα ανάλογο των εντύπων που λαμβάνουν οι αθλητικοί συντάκτες στο γήπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια, δεν έχεις πλέον τη δυνατότητα να δεις σε ποσοστό τις αντοχές των παικτών, αλλά σε σχήμα καρδούλας και ανάλογη χρωματική απόχρωση. Αντίθετα, έχεις πιο εύκολη πρόσβαση στην ενδεκάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ και εδώ μπορείς με γρήγορες επιλογές να παρέμβεις λεκτικά είτε κράζοντας, είτε επιβραβεύοντας τις προσπάθειες της ομάδας σου.
 

Όλα αυτά αγκαλιάζονται με βελτιωμένο Match Engine και ρεαλιστικότερες προσπάθειες με πιο ποδοσφαιρική λογική. Παράλληλα, παρέμβαση έγινε και στην οθόνη του αγώνα, καθώς αποχώρησε η κλασική μπάρα, στην οποία μπορούσες να δεις στιγμιότυπα του αγώνα και μεγάλωσε το γήπεδο.
 

Τέλος, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα που θα φτάσεις στην κατάκτηση ενός τίτλου, θα το γιορτάσεις με την ψυχή σου, καθώς τα κομφετί δεν θα πέσουν μόνο σε μία προκαθορισμένη περιοχή, αλλά παντού!
 

Συμπέρασμα – Το πιο ολοκληρωμένο FM
 

Κλείνοντας, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι το FM 21 αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση από καταβολής του τίτλου. Σαφώς και οι επιλογές είναι αρκετά έως και πολύ περίπλοκες. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα γύρω γύρω μειώνουν αισθητά την αξία του αγώνα και πρέπει να κάνεις πολλά περιφερειακά πράγματα για να απολαύσεις το ματσάκι, αλλά κάπως έτσι δεν συμβαίνει και στην πραγματική προπονητική ζωή;
 

Δεν πάει ο προπονητής και πετάει 11 τύπους μέσα και ο,τι γίνει. Αν το έκανε, θα γίνονταν αντικείμενο χλευασμού. Έτσι, εάν επιθυμείς να γίνεις… μίστερ και πιστεύεις ότι τα ξέρεις καλύτερα από τον κάθε ταβερνιάρη του πάγκου, γιατί έχεις παίξει μπάλα εσύ… ιδού το FM 21!
 

 

Νιώσε στο μέγιστο τη ζωή ενός coach και είτε στη συνέχεια παραδέξου ότι αυτός που κράζεις έχει πολλά στο κεφάλι του και ξέρει καλύτερα, είτε επιβεβαίωσε την υποψία σου ότι χαραμίστηκες που δεν ακολούθησες την καριέρα προπονητή.
 

Η Sports Interactive στους καιρούς που ζούμε έδειξε χαρακτήρα, θα πω εγώ. Έδωσε μία πολύ καλή και ολοκληρωμένη πρόταση και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις που θα μπορούσε να κάνει μέσα σε μία σεζόν.
 

Καλό κάψιμο αδέρφια…

Βαθμολογία:  9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης