Του Παύλου Κρούστη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Η παρουσίαση των Apple iPhone 11 Pro / iPhone 11 Pro Max

 

Πληροφορίες
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή: Apple iPhone 11

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής: Apple A13 Bionic (7 nm+)
Οθόνη: IPS LCD, 6.1″ (828 x 1792 / 326 ppi / 19.5:9)
Μνήμη: 4GB RAM // 64/128/256GB αποθ. χώρος
Κάμερα: Kύρια κάμερα – Διπλή:
12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 13mm (ultrawide)
Quad-LED dual-tone flash, HDR (photo/panorama)
Video: 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, HDR, stereo sound rec.
Εμπρόσθια κάμερα:
12 MP, f/2.2 / TOF 3D camera / HDR / Video: 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS
Μπαταρία: 3110 mAh / Fast battery charging 18W: 50% in 30 min
USB Power Delivery 2.0
Qi wireless charging
Λειτουργικό σύστημα: iOS 13
Διαστάσεις: 150.9 x 75.7 x 8.3 χιλιοστά
Βάρος: 194 γραμμάρια
Συνδέσεις: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band, hotspot // Bluetooth 5.0, A2DP, LE // GPS with A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS // NFC // Lightning Port
Χρώματα: Μαύρο, Λευκό, Κίτρινο, Κόκκινο, Μοβ, Πράσινο
Υποστήριξη Dual SIM: Υποστηρίζεται μία συμβατική SIM και μία eSIM παράλληλα
Τιμή: Από 869€ έως 1.059€

 

Δείτε την παρουσίαση:
 

 

Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια στα χαρακτηριστικά και αλλάζει μόνο στο όνομα. Το φετινό “απλό” μοντέλο είναι το σκέτο iPhone 11, με τα άλλα δύο μοντέλα να προσδιορίζονται με την ονομασία “Pro”. Οι ουσιαστικές διαφορές του σε σχέση με τα δυο iPhone 11 Pro είναι ο τύπος της οθόνης, που δεν είναι OLED, αλλά LCD και η πίσω κάμερα που δεν είναι τριπλή, αλλά διπλή, με τον τηλεφακό να αποτελεί “προσόν” των Pro μοντέλων. Να υπενθυμίσουμε ότι το iPhone XR είχε μονή κάμερα, ενώ φέτος προστέθηκε ο υπερ-ευρυγώνιος φακός. 

Όσον αφορά την εμφάνισή του, εκπλαγήκαμε ευχάριστα, αφού είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο, παρά το ογκώδες πλαίσιο που υπάρχει στο πίσω μέρος και περιβάλλει τις κάμερες.  Η ανθεκτική γυάλινη πλάτη στο πίσω μέρος έρχεται σε 6 χρώματα: μαύρο, λευκό, κίτρινο, μοβ, κόκκινο και το νέο πράσινο. Αυτά τα χρώματα ισχύουν μόνο για το απλό iPhone 11 και δίνουν μια πιο νεανική και lifestyle νότα στο design του κινητού. Ο όγκος του είναι ολόιδιος με το περσινό iPhone XR και στα 194 γραμμάρια, είναι λίγο πιο βαρύ απ’ ό,τι θα θέλαμε.

Το μπροστινό μέρος διαθέτει σχετικά μεγάλο πλαίσιο για την LCD οθόνη των 6,1 ιντσών, όμως  όπως και πέρυσι, οι επιδόσεις της είναι εκπληκτικές και με πολύ φυσικά χρώματα χάρη στο True Tone. Ναι μεν, είναι ολόιδια με πέρυσι και φήμες λένε ότι είναι η τελευταία χρονιά, που βλέπουμε LCD οθόνη, αλλά παρά τη χαμηλή της ανάλυση, που είναι λίγο πιο κάτω από Full HD, στα 1792×828 (με πυκνότητα 326 ppi), έχουμε ίσως την καλύτερη υλοποίηση LCD οθόνης σε κινητό.

Στο επάνω μέρος και φέτος βρίσκουμε την αρκετά ογκώδη εγκοπή, η οποία περικλείει τους υπεύθυνους αισθητήρες για το νέας γενιάς Face ID, που είναι κατά 30% ταχύτερο, αλλά και ικανότερο να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας υπό γωνία. Η selfie κάμερα πλέον είναι βελτιωμένη και αντί για 7MP, έχουμε 12MP, που μπορεί να τραβήξει και 4K video, αλλά και ευρύτερο πλάνο, ενώ πλέον υποστηρίζεται και αργή κίνηση από την μπροστινή κάμερα με τις… slofies, όπως τις ονομάζει η Apple.

Άξια αναφοράς είναι και η βελτιωμένη πιστοποίηση IP68, έναντι της περυσινής IP67, που σημαίνει ότι είναι πιο ανθεκτικό στο νερό. Όπως και τα μεγαλύτερα “αδερφάκια” του, υποστηρίζει spatial audio με πιστοποίηση Dolby Atmos για τον ήχο, κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι.

Τέλος, έχουμε τις διπλές κάμερες στο πίσω μέρος. Χρησιμοποιείται ο ίδιος αισθητήρας των 12MP του XR, συνδυασμένος με έναν νέο υπερ-ευρυγώνιο επίσης στα 12MP, αλλά κι ένα νέο πιο φωτεινό True Tone flash. To βίντεο έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς υπάρχει ομαλή εναλλαγή μέσω των δυο αισθητήρων και φυσικά υποστηρίζεται και πάλι 4K60.

 

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της φετινής σειράς είναι στο software της κάμερας. Έχουμε τη νέα λειτουργία Night Mode (θα έρθει και στο iPhone XR με το iOS 13), η οποία είναι ίσως η πιο χρηστική που έχουμε δει και εντελώς “point and shoot”, αφού ο αισθητήρας εντοπίζει άμεσα να χρειάζεται την εκτεταμένη έκθεση ή όχι και εμφανίζει χρονόμετρο στο κάτω μέρος αυτόματα. Επιπλέον έχουμε το Deep Fusion, που επιτρέπει τη λήψη πολλαπλών φωτογραφιών με ένα πάτημα και συνδυάζει την πληροφορία από όλες τις εικόνες για να εμφανίσει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

To iPhone 11 συνεχίζει και διαθέτει θύρα Lightning και όχι USB-C. H μπαταρία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, στα 3110mAh αυτήν τη φορά, όμως ακόμη δεν ικανοποιεί. Παρότι υπήρχαν φήμες για κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει αντίστροφη φόρτιση, αλλά ούτε και ο γρήγορος φορτιστής που έχουν τα άλλα δύο μοντέλα στο πακέτο.

Μακράν, το πιο δυνατό σημείο της συσκευής σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι φυσικά το A13 chipset, που καταφέρνει να βγει μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά, με μεγάλη ευκολία.

Συμπέρασμα

Το iPhone 11 θα αποτελέσει πιθανώς το πιο δημοφιλές φετινό μοντέλο για την Apple με ουσιαστικές βελτιώσεις στην κάμερα και φυσικά στις επιδόσεις, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από την εταιρεία. Η μείωση τιμής δυστυχώς δεν είναι σημαντική για να αποτελέσει κίνητρο, όμως σίγουρα έρχεται πιο κοντά σε μια πιο δικαιολογημένη κοστολόγηση. Ομολογουμένως, υπάρχουν συσκευές με καλύτερα χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς, αλλά η Apple μάς έχει συνηθίσει σε πολύ χρηστικές συσκευές που συνδυάζουν ποιότητα και καλαισθησία. Το iPhone 11 δεν ξεφεύγει από αυτό το μοτίβο, ακόμη κι αν δεν καταφέρνει για μία ακόμη χρονιά να καινοτομήσει.

Βαθμολογία:  8/10

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης