Πληροφορίες

Τίτλος: NBA 2K21
Διαθέσιμο σε: PlayStation 5 / Xbox Series S|X
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Visual Concepts
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Sports
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 10/19 Νοεμβρίου 2020
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις κονσόλες νέας γενιάς να βρίσκονται στην ζωή μας εδώ και 3 εβδομάδες περίπου, ολοένα και περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, αναβαθμίζονται με next gen εκδόσεις. Τα περισσότερα διαθέτουν δωρεάν αναβαθμίσεις, ενώ άλλα απαιτούσαν αγορά συγκεκριμένου πακέτου, για να μπορέσετε να έχετε στην κατοχή σας και τις δυο εκδόσεις του παιχνιδιού.

Ένα από αυτά είναι και το NBA 2K21 με την ειδική και ιδιαίτερα ακριβή “Mamba Forever Edition”, η οποία προσέφερε πρόσβαση και στις δυο εκδόσεις του παιχνιδιού. Στο προ δυο μηνών review μας, είχαμε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη κίνηση απαράδεκτη για ένα παιχνίδι που αλλάζει ελάχιστα με τα χρόνια, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των cross-gen παιχνιδιών προσφέρει δωρεάν αναβαθμίσεις. «Από το κακό στο χειρότερο» είχαμε πει τον Σεπτέμβριο για το “προηγούμενης γενιάς NBA 2K21” και είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην έκδοση των PS5/Xbox Series. Ήρθε η ώρα να δούμε τι καταφέρνει. 
 

Ξεκινώντας το παιχνίδι, δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει τη δραματική βελτίωση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του franchise. Τα loading screens πλέον είναι μηδαμινά και ο χρόνος που χρειάζεται για να βρεθείτε από το μενού της κονσόλας σας σε κάποιον αγώνα, μετρήθηκε σε κάτω από 20 δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από modes, έχουμε τα MyCareer και MyTeam τα οποία είναι ίδια με τον τίτλο προηγούμενης γενιάς, ενώ τα MyNBA και WNBA είναι νέες προσθήκες. Το MyNBA έχει ενοποιήσει τα MyLeague και MyGM δίνοντας στον παίκτη τη δυνατότητα να φτιάξει το δικό του πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και την ομάδα του. Επιπροσθέτως μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας σενάρια και να τα μοιράσετε στην κοινότητα, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και ειδικά σενάρια άλλων παικτών.
 

Το WNBA αποτελεί το γυναικείο NBA και πλέον δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας παίκτριας στα πρότυπα του MyCareer, χωρίς όμως να υπάρχει σενάριο και ιστορία από πίσω. Μπορείτε επίσης να παίξετε φιλικά, πρωτάθλημα κλπ. Καλοδεχούμενη προσθήκη από την 2K αν και δεν γνωρίζουμε πόσους παίκτες ενδιαφέρει μια τέτοια επιλογή, τουλάχιστον εκτός ΗΠΑ.
 

Πριν προχωρήσουμε στις αλλαγές του MyCareer, πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά στο MyTeam, το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της έκδοσης προηγούμενης γενιάς. Η πρόοδος σας αλλά και τα VC σας, μεταφέρονται αυτούσια από την έκδοση προηγούμενης γενιάς και μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσετε.
 

Αυτό που δεν μεταφέρεται στην έκδοση νέας γενιάς, είναι η πρόοδος από το MyCareer και αυτό γιατί μπορεί ο πυρήνας της ιστορίας να είναι ο ίδιος, αλλά έχουν προστεθεί μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές. Για την ακρίβεια, μετά τη λήξη του σχολικού πρωταθλήματος, εκτός από το να πάτε στο κολλέγιο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να πάτε στην G-League, όπου μπορείτε να αναμετρηθείτε με παίκτες επιπέδου NBA. Εκεί σας περιμένουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, ειδικά αν παίζατε τα MyCareer των προηγούμενων εκδόσεων.
 

Μόλις φτάσετε στο NBA, σας δίνεται η δυνατότητα να βγείτε στο online hub του παιχνιδιού. Πλέον έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη πόλη (The City) γεμάτη πράγματα να κάνετε και όχι με μια απλή γειτονιά, όπως ήταν μέχρι τώρα. Για να ξεκλειδώσετε την τεράστια πόλη βέβαια, πρέπει να περάσετε από τη Rookieville, δηλαδή να παίξετε παιχνίδια με άλλους παίκτες, μέχρι να φτάσετε level 10. Ο παραπάνω περιορισμός θα μπορούσε να λείπει, καθώς με τα microtransactions δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός, όταν ο δικός σας παίκτης αναμετράται με «τερματισμένους» αντιπάλους. Ευτυχώς η 2K αποφάσισε να φτιάξει κάπως την κατάσταση με τους servers της, με αποτέλεσμα το lag να έχει μειωθεί αρκετά.

Προχωρώντας στο gameplay, από τα πρώτα δευτερόλεπτα μπορεί να παρατηρήσει κανείς τη διαφορά σε σχέση με τον τίτλο που παίξαμε πριν 2,5 μήνες. Η Visual Concepts έχει εκμεταλλευτεί σε κάποιο βαθμό τις δυνατότητες του DualSense, με τα adaptive triggers να κάνουν την κύρια διαφορά. Η δεξιά σκανδάλη σκληραίνει και απαιτεί περισσότερη δύναμη όσο κουράζεται ο παίκτης, ενώ η αριστερή αναπηδά όταν συγκρούονται μεταξύ τους οι παίκτες. Από την άλλη, η 2K δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες απτικής ανάδρασης, κάτι που είναι ίσως για καλό, μετά την κουραστική εμπειρία που είχαμε με το next gen FIFA 21.

Ο τομέας του σουτ είναι νευραλγικός για τίτλους μπάσκετ και η Visual Concepts μας παρέδωσε έναν από τους χειρότερους που έχουν υπάρξει ποτέ σε NBA 2K, στην έκδοση προηγούμενης γενιάς. Ευτυχώς ο μετρητής του σουτ διορθώθηκε, η μπάρα έγινε μεγαλύτερη και είναι πιο ευδιάκριτο το βέλτιστο σημείο. Πλέον δεν θα νιώθετε ότι παίζετε κάποιο mini-game κάθε φορά που σουτάρετε.
 

Τέλος, η A.I., αν και βελτιωμένη έχει ακόμα αρκετά θέματα, ειδικά στους διαιτητές που σφυρίζουν φάουλ με το παραμικρό πάτημα του κλεψίματος, ακόμα και αν έχετε υψηλότατο ποσοστό στο κλέψιμο. Αντίστοιχα δεν σφυρίζουν σχεδόν ποτέ φάουλ υπέρ μας, κάτι που καταντά εκνευριστικό το τέλος. Βελτίωση υπάρχει και στα animations των παικτών, αφού πλέον δεν θα νιώθετε ότι γλυστρούν στο παρκέ.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, το NBA 2K21 προσφέρει τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε αθλητικό τίτλο. Οι βελτιώσεις από την έκδοση προηγούμενης γενιάς είναι εμφανείς από την πρώτη στιγμή, με τα πρόσωπα των παικτών, τα animations, τα ρούχα, τους φωτισμούς και τις αντανακλάσεις, να έχουν δεχθεί τρομερές βελτιώσεις. Την τεράστια λεπτομέρεια μπορείτε να την παρατηρήσετε στον ιδρώτα και στον τρόπο που κινείται το σώμα των παικτών.
 

Από πλευράς επιδόσεων και οι τρεις κονσόλες νέας γενιάς προσφέρουν σταθερά 60 fps κατά  διάρκεια των αγώνων, με τα PS5 και XBOX Series X να το συνδυάζουν με native 4K ανάλυση, ενώ η ανάλυση του XΒΟΧ Series S βρίσκεται στα 1440p. Ελάχιστα frame drops παρατηρήθηκαν στις εκδόσεις των XBOX Series, όταν η κάμερα του παιχνιδιού έβλεπε όλο το γήπεδο (parametric), κάτι που δεν παρατηρήθηκε στο PS5.

Συμπέρασμα

Με το κλείσιμο του review μας για το NBA 2K21 της προηγούμενης γενιάς, είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην έκδοση της επόμενης. Ευτυχώς η 2K Sports προχώρησε σε αρκετές βελτιώσεις, οι οποίες οφείλονται και στη δύναμη των νέων κονσολών. Μηδενικά loading times, βελτιωμένος χειρισμός και σουτ, νέα modes και γραφικά που ρίχνουν σαγόνια.
 

Μπορεί η 2K Sports να μην χειρίστηκε ιδανικά τις δυο εκδόσεις στο πλασάρισμα στην αγορά και ο βραχνάς των microtransactions να παραμένει, δεν παύει όμως η next-gen έκδοση του NBA 2K21 να αποτελεί το καλύτερο NBA που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία.

Βαθμολογία: 8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης