Πριν περίπου έναν χρόνο, ο ένας εκ των ιδρυτών της κινεζικής OnePlus, που είχε καταφέρει να κάνει disrupt τη βιομηχανία στα αρχικά της χρόνια, αποφάσισε να αφήσει την εταιρεία και να ιδρύσει τη δική του, η οποία θα ονομαζόταν… “NOTHING”.

Η λογική πίσω από το περίεργο -αλλά και πρωτότυπο- όνομα της εταιρείας εξηγείται από τη δήλωση του ίδιου του ιδρυτή της, Carl Pei: «Πιστεύουμε πως η καλύτερη τεχνολογία είναι όμορφη, φυσική και μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει ενστικτωδώς. Όταν συνδυάζονται αυτά τα στοιχεία επαρκώς, τότε η τεχνολογία πρέπει να χάνεται από το προσκήνιο και να μας κάνει να αισθανόμαστε… τίποτα (nothing).»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

Σε αυτήν τη λογική βασίζεται και το πρώτο προϊόν της εταιρείας, τα ασύρματα ακουστικά “ear (1)”, που φαίνεται να συνεχίζουν την τακτική με τις… περίεργες ονομασίες. Το συγκεκριμένο gadget είχε εμφανιστεί πριν μερικούς μήνες σε λευκό χρώμα, ενώ πλέον έφτασε στην αγορά και το μαύρο. Το χρώμα όμως έρχεται να συμπληρώσει αυτό που κατά τ’ άλλα φαίνεται να έχει ξεπηδήσει από το μέλλον ή κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας ως σχέδιο.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακουστικά “ear (1)” με την πρώτη όψη ξενίζουν. Δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι βλέπεις. Φαντάζεσαι τι είναι πιθανώς, όμως δεν έχεις δει ξανά κάτι τέτοιο. Οι πρωτότυπες γραμμές του, σε συνδυασμό με το διάφανο κάλυμμά τους δείχνουν σαν κάτι… εξαιρετικά προηγμένο. Κι όμως υπάρχει φιλοσοφία στο design: η διαφάνεια υπάρχει σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς η εταιρεία θέλει να επιδείξει την τέχνη που κρύβεται κάτω από τα πλαστικά και να φανερώσει την «ωμή» τεχνολογία της.
 

Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αντιγράφουν τα AirPods, το σχέδιο των ear (1) είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό και ελκυστικό. Για αρχή, το κυρίως σώμα του κάθε ακουστικού είναι ματ μαύρο (στην έκδοση που έχουμε στα χέρια μας), πάνω στο οποίο «δένουν» τα μαύρα σιλικονάτα tips. To υπόλοιπο «σώμα» των ακουστικών, αυτό που οδηγεί προς τα κάτω και περιλαμβάνει τα μικρόφωνα είναι όλο διάφανο γύρω γύρω. Η θήκη των ακουστικών ακολουθεί παρόμοια λογική, καθώς μοιάζει με θήκη επίδειξης κάποιου εργαστηρίου. Είναι διάφανο το καπάκι της, ενώ τα ακουστικά ακουμπούν επάνω σε μαύρη βάση με υφή που οπτικά μοιάζει σχεδόν σαν κέβλαρ. Μπορεί να είναι πιο μεγάλη απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει πλέον, όμως η εργονομία είναι εξαιρετική και παράλληλα χωράει εύκολα σε κάθε τσέπη.
 

Ο πρωτότυπος και έξυπνος σχεδιασμός ολοκληρώνεται με δύο βούλες, μία κόκκινη και μία λευκή από τις οποίες μπορείτε να ξεχωρίσετε το κάθε ακουστικό, αντί για left και right.

Πέρα από την εμφάνιση, τα ear (1) είναι πιο συμβατικά. Αυτό όμως δεν είναι κακό. Επιπρόσθετα, προσφέρουν πολλά εξαιρετικά στοιχεία: συνδεσιμότητα Bluetooth 5.2 για τον βέλτιστο ασύρματο ήχο μέσω A2DP, ACRCP και HFP. Η βελτιστοποίηση του ήχου έχει γίνει από την εξειδικευμένη εταιρεία, Teenage Engineering και χρησιμοποιείται SBC, αλλά και AAC codec.

Ο ίδιος ο ήχος που πήραμε είναι αναμενόμενα εξαιρετικός και πεντακάθαρος, μέσω των δυναμικών οδηγών γραφενίου στα 11,6 mm. Διατίθεται εφαρμογή για Android και iOS, η οποία σας επιτρέπει να παραμετροποιήσετε κάπως τον ήχο, χωρίς όμως μεγάλη ακρίβεια. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στις default ρυθμίσεις παίρνουμε γεμάτο και δυνατό ήχο, χωρίς να χρειάζεται υψηλά μπάσα, όπως προσπαθούν άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα να προσφέρουν. Η εφαρμογή επιτρέπει να πάρετε και περισσότερα μπάσα ή πρίμα, αν θέλετε. Τα μικρόφωνα είναι εξίσου πολύ καλά, καθώς βοηθά και το σχήμα των ακουστικών, που πλησιάζουν προς το στόμα σας.
 

Παράλληλα, προσφέρεται και ενεργή ακύρωση θορύβου με 2 επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της “transparency”, η οποία ενισχύει τους γύρω ήχους σας μέσω των 3 high definition μικροφώνων που υπάρχουν στο κάθε ακουστικό. Η ακύρωση, η οποία σύμφωνα με την NOTHING χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, δεν λειτουργεί ιδανικά, καθώς σίγουρα έχουμε δει καλύτερες, αφού δεν μπορεί να κόψει όλους τους θορύβους σε περίπτωση που βρίσκεστε σε περιβάλλον με ποικιλία ήχων, όμως για μέση χρήση, σε μια πλατεία ή ένα μαγαζί με φασαρία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού παράλληλα λειτουργεί και η παθητική ακύρωση με τα tips σιλικόνης. Εφόσον τα έχετε τοποθετήσει καλά στα αυτιά σας, τότε λειτουργεί πιο αποδοτικά και η ενεργή ακύρωση, όπως είναι αναμενόμενο.
 

Η αυτονομία τους είναι επίσης πάρα πολύ καλή με πλήρη χρήση ANC να φτάνουν στις 4,5 ώρες λειτουργίας, ενώ χωρίς την ενεργή ακύρωση μπορούν να φτάσουν με μία φόρτιση ακόμη και 6 ώρες. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τη θήκη μπορείτε να πάρετε σύνολο 34 ώρες, ενώ παράλληλα φορτίζουν και πολύ γρήγορα τα ακουστικά εντός της θήκης: μόλις μέσα σε 10 λεπτά παίρνετε μια ολόκληρη ώρα αναπαραγωγής. Αν φορτίσετε τη θήκη 10 λεπτά, τότε παίρνετε 8 ώρες. Κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε ακουστικά αυτής της κατηγορίας, και τα ear (1) το προσφέρουν, είναι η πολυτέλεια της ασύρματης φόρτισης μέσω Qi charging.
 

Τέλος, η χρήση των ακουστικών και η εργονομία τους είναι εξαιρετική. Είναι ίσως τα πιο ελαφριά της αγοράς, μόλις στα 4,7 γρ. το καθένα, ενώ μαζί με τη θήκη είναι στα 57,4 γρ. Το σχήμα και τα tips σιλικόνης βοηθούν στη σταθερότητα στο αυτί και λειτουργούν με swipe και απλό άγγιγμα. Οι λειτουργίες είναι προγραμματιζόμενες μέσω της εφαρμογής, εάν επιθυμείτε να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες.

Τα NOTHING ear (1) δείχνουν τη δυναμική της εταιρείας, που βρίσκεται από πίσω τους. Με μοναδικό σχεδιασμό, που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο, αλλά και ιδιαιτέρως πλήρη χαρακτηριστικά, σε συμφέρουσα τιμή, θα πούμε το εξής: ακόμη κι αν το design δεν ήταν πρωτότυπο και όμορφο, πάλι θα είχαμε ένα πολύ ικανό προϊόν στην κατηγορία των true wireless. Με ένα πολύ ελκυστικό τέτοιο πρώτο προϊόν, ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο ετοιμάζει η NOTHING.

Βαθμολογία


 

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης