Πώς να σβήσετε όλα τα δεδομένα από το παλιό σας τηλέφωνο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 21:30
Πώς να σβήσετε όλα τα δεδομένα από το παλιό σας τηλέφωνο

Είτε σκοπεύετε να πουλήσετε, είτε να ανταλλάξετε, είτε να δώσετε για ανακύκλωση το παλιό σας smartphone, καλό θα είναι να έχετε σβήσει κάθε ίχνος από τα στοιχεία σας. Αυτό γίνεται μέσω της επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset).

Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν, παρακάτω θα βρείτε τα βήματα για να σβήσετε όλα σας τα δεδομένα και να επαναφέρετε το κινητό σας στην κατάσταση που ήταν όταν το βγάλατε από το κουτί του για πρώτη φορά. Προτού κάνετε αυτό όμως, βεβαιωθείτε ότι έχετε μεταφέρει (backup) σε ασφαλές σημείο (πχ. στον υπολογιστή σας ή στο νέο κινητό σας) όλα τα αρχεία που χρειάζεστε, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή...

  1. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις/Settings του τηλεφώνου σας (το εικονίδιο με το γρανάζι)
  2. Βρείτε την επιλογή "Σύστημα/System" ή "Σχετικά με το Τηλέφωνο/About". Σε ένα από τα δύο μενού (αναλόγως μοντέλου) θα βρείτε τις παρακάτω επιλογές.
  3. Οι επιλογές που θα δείτε έχουν να κάνουν με διάφορα επίπεδα "επαναφοράς" του τηλεφώνου: (α) επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου/reset Wi-Fi/Bluetooth, (β) επαναφορά ρυθμίσεων εφαρμογών/reset app preferences και (γ) διαγραφή όλων των δεδομένων/erase all data (factory reset) ή αλλιώς επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Για να σβήσετε τα πάντα, θα χρησιμοποιήσετε την τελευταία επιλογή (γ).
  4. Το τηλέφωνο θα χρειαστεί το PIN ή το αποτύπωμά σας για να προχωρήσει.
  5. Τέλος, πριν την ολική επαναφορά, θα δείτε μια τελευταία οθόνη προειδοποίησης που θα σας ρωτά αν είστε σίγουροι για τη διαγραφή. Αφού το εγκρίνετε, το τηλέφωνό σας θα χρειαστεί μερικά λεπτά για την επαναφορά. Έπειτα θα δείτε την οθόνη αρχικοποίησης, που αντικρύσατε και όταν πήρατε για πρώτη φορά το κινητό στα χέρια σας. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να το στείλετε στον προορισμό του.

Σημείωση: Αν έχετε τηλέφωνο με παλαιότερη έκδοση Android (Android 8 και πίσω) θα χρειαστεί να αφαιρέσετε από τις ρυθμίσεις το κλείδωμα της οθόνης, προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία της επαναφοράς. Αλλιώς θα εμφανιστεί η οθόνη κλειδώματος και μετά την επαναφορά (Ρυθμίσεις -> Οθόνη κλειδώματος -> Καμία).

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 21:30