Η Meta Platforms αντιμετωπίζει μαζική αγωγή 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 2,8 δισ. ευρώ) στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω κατάχρησης της θέσης της στην αγορά και για λόγους εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων 44 εκατομμυρίων χρηστών.
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Liza Lovdahl Gormsen, νομικός στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου, είναι επικεφαλής της ομαδικής αγωγής. Το Reuters αναφέρει ότι έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό χρηστών του Facebook στο Ην. Βασίλειο από το 2015 έως το 2019.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγωγή θα κατατεθεί στο Τμήμα Ανταγωνισμού του Εφετείου και υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πληρώνουν πολύ υψηλό τίμημα για τη χρήση της υπηρεσίας Facebook της Meta Platform και παραδίδουν προσωπικά δεδομένα, που η εταιρεία χρησιμοποιεί στη συνέχεια για να δημιουργήσει έσοδα από διαφημίσεις.

Το Facebook κατηγορείται ότι κερδίζει δισεκατομμύρια επιβάλλοντας αθέμιτους όρους και προϋποθέσεις που απαιτούν από τους καταναλωτές να παραδώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα για πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Guardian ανέφερε ότι η δράση χρηματοδοτείται από την Innsworth, μια εταιρεία που πληρώνει τα δικαστικά κόστη ως αντάλλαγμα για μερίδιο τυχόν ζημιών. Εάν προχωρήσει, η υπόθεση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
 

Εκπρόσωπος της Meta Platforms είπε στον Guardian ότι προσφέρει «αξία» στους καταναλωτές και παρέχει επαρκή έλεγχο των πληροφοριών τους: «Έχουμε επενδύσει πολλά για να δημιουργήσουμε εργαλεία που τους επιτρέπουν να το κάνουν αυτό».

Η αγωγή αυτή έρχεται στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας για την Meta Platforms, αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε ακόμα μια προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για να καταδικάσει την εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης