Άλλη μια δυνατή κακοκαιρία διάρκειας 24- 36 ωρών, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους, τις ισχυρές βροχές στα δυτικά – κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά / νησιωτικά τμήματα επηρεάζει εκ νέου ξανά τη χώρα μας από τα δυτικά – βορειοδυτικά.

Παροδικά νεφελώδης θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα με διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Από τις πρώτες όμως μεσημβρινές ώρες και μετά ο  θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με ισχυρές βροχές στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο που σταδιακά μέσα στη διάρκεια και των απογευματινών ωρών θα επεκταθούν γρήγορα ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία , τη δυτική – κεντρική Μακεδονία , την κεντρική Στερεά Ελλάδα , την Πελοπόννησο ενώ αργά το απόγευμα και τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά Ελλάδα , η Εύβοια , οι Σποράδες και οι Κυκλάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η συγκεκριμένη κακοκαιρία:

Καταιγίδες πιθανόν ισχυρές , θα σημειωθούν τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Ελλάδα , τα νησιά του Ιονίου , τη δυτική – νότια – ανατολική Πελοπόννησο και προς τις απογευματινές – νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, στα παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής – ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις νυχτερινές ώρες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς τα μεσάνυχτα ενώ μετά τα μεσάνυχτα το σύστημα θα επηρεάσει τα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τα μεσάνυχτα θα βελτιωθεί ο καιρός στα πεδινά της Θεσσαλίας, της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας και της κεντρικής – ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός τη νύχτα στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά τμήματα της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας και στη βόρεια Πίνδο αρχικά το μεσημέρι προς απόγευμα σε υψόμετρο άνω των 1700μ., ενώ τη νύχτα χιονοπτώσεις θα έχουμε  στα 1200-1400μ. υψόμετρο.

Οι άνεμοι αναμένονται να παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο πέλαγος κατά τη διάρκεια της ημέρας και επισημαίνεται ότι οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με το πλοίο, καλό θα ήταν να ενημερωθούν από τα τοπικά λιμεναρχεία για την πραγματοποίηση του δρομολογίου.

Νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως και 9 Μποφόρ τοπικά θα πνέουν στο Ιόνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις βραδυνές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς – βορειοδυτικούς έως και τα 8 Μποφόρ.

Περιοχές όπου το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα ξεπεράσει τα 50 χιλιοστά, έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019.

Στο Αιγαίο πέλαγος θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας , αρχικά έως και τα 5-6 Μποφόρ και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάσουν τα 8-9 Μποφόρ (πιθανότητα να καταγραφούν ριπές έως και 10 Μποφόρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο το απόγευμα και τις πρώτες βραδυνές ώρες). Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς – νοτιοδυτικούς έως και τα 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα. Μικρή άνοδο στα υπόλοιπα τμήματα.

Οι καιρικές συνθήκες στην Αττική:

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με πιθανότητα τοπικής βροχής ή πρόσκαιρης καταιγίδας μετά το απόγευμα περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες – νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ. Τοπικά θα φτάσουν και τα 8 Μποφόρ ανοιχτά του Σαρωνικού και νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη:

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Πηγές: Meteoclub,Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης