Κορυφώνεται σήμερα Τετάρτη ο καύσωνας στη χώρα μας. Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ προειδοποιεί για ακραίες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους λίγο πριν η θερμοκρασία κατέβει έως και 10 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες μέρες.
Ο καύσωνας θα πλήξει όλο το 24ωρο την Ελλάδα με την θερμοκρασία να φθάνει στο ανώτατο των 41 βαθμών στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Αττική. Παράλληλα οι πολύ ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν έως 7 μποφόρ, θα συνθέσουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», εκτοξεύοντας στα ύψη τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, σημαίνοντας «κόκκινο» συναγερμό σε αρκετές περιοχές.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη έχει ως εξής:
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο πιθανώς τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τοπικά τους 37 με 38 και πιθανώς τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα πνέουν από το μεσημέρι στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική χώρα, πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και από νωρίς το βράδυ στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν τη νύχτα προς Πέμπτη στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ, από το απόγευμα σταδιακά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο βορείων διευθύνσεων έως 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο, στην υπόλοιπη χώρα όμως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά τους 38 με 40 και πιθανώς 41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 και πιθανώς 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Τσατραφύλλιας: «Καταβάτες άνεμοι (Foehn effect) θα πυροδοτήσουν την ατμόσφαιρα την Τετάρτη»
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει πως το επόμενο 48ώρο, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα εκδηλωθούν, θα πνέουν και ισχυροί καταβάτες άνεμοι που μπορούν να δημιουργήσουν foehn φαινόμενα, ιδίως σε περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος, η Θεσσαλία ή η Στερεά Ελλάδα (και η Αττική).
Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή του:


Αναλυτικά οι κατά τόπους θερμοκρασίες
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, από νωρίς το βράδυ βορείων διευθύνσεων 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Ήπειρο λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 και τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στην Κρήτη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 και στην Κρήτη τοπικά έως 38 και πιθανώς 39 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τη νύχτα βορειοανατολικοί έως 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 και στις Σποράδες έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου, στα παράκτια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, από νωρίς το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 10-07-2025
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων μέχρι το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6 έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 34 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 31 και τοπικά στη νότια Κρήτη τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι και στα βόρεια ορεινά πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νοτιοανατολικά ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-07-2025
Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, με τοπικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13-07-2025
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη – Επί ποδός Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός
Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζεται η Τετάρτη σύμφωνα με τον επίσημο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αφού σε κατάσταση συναγερμού θα βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, με κατηγορία κινδύνου 5 στην οποία αναπτύσσονται ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς.
Περιφέρειες όπως η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ και άλλες περιοχές, νησιωτικές και ηπειρωτικές, από τη Δυτική Ελλάδα, έως τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Κρήτη, ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός στην κατηγορία 4.
Η αυξημένη θερμοκρασία, οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία θα δημιουργήσουν ακραίες συνθήκες που ευνοούν την ταχεία εξάπλωση τυχόν εστιών φωτιάς. Οι Αρχές Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και καλούν τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Τετάρτη 09/07
🔴 Ακραίος Κίνδυνος 5⃣ σε:
📍#Αττική
📍#Βοιωτία
📍#Φθιώτιδα
📍#Μαγνησία
📍#Κορινθία
🟠🟡 Πολύ υψηλός 4️⃣ & υψηλός κίνδυνος 3️⃣ στο σύνολο της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 8, 2025
Πυροσβεστική, Αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ τα στελέχη του Στρατού θα περιπολούν όλο τα βράδυ σε περιαστικά δάση και άλλα κρίσιμα σημεία σε όλη τη χώρα.
Όπως σημείωναν από την Πολιτική Προστασία, η συνεργασία όλων είναι κρίσιμη, καθώς σε τέτοιες συνθήκες ακόμα και μια μικρή αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και την ασφάλεια των κατοίκων.

