Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Η λοίμωξη COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριακής θρόμβωσης καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσούν πιο σοβαρά και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας , έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή ιστορικό στεφανιαίας νόσου.  Η διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη οδηγεί σε θρομβώσεις των μικρών αγγείων των πνευμόνων, με αποτέλεσμα την ταχεία επιδείνωση της υγείας των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζει στο zougla.gr, o καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας κ. Mιλτιάδης Mατσάγκας οι ασθενείς που νοσηλεύονται, επειδή έχουν νοσήσει πιο βαριά από τον κορωνοϊό, βρίσκονται σε κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, δηλαδή κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στις φλέβες, συνήθως των κάτω άκρων ή πνευμονική εμβολή. Πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας στα νοσοκομεία μας ώστε να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο τα περιστατικά  των ενδονοσοκομειακών θρομβώσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη όταν κάποιος  ασθενής νοσηλεύεται  σε νοσοκομειακή μονάδα, πρέπει απαραιτήτως να γίνονται οι απαιτούμενες εξετάσεις για το αν υπάρχει ιστορικό θρομβώσεων και να δίνεται η απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.  Η Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας συνιστά τη θρομβοπροφύλαξη σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου ενώ νοσηλεύονται – και όχι μόνο στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, ο κ. Ματσάγκας υπογράμμισε ότι όλα τα εμβόλια και κυρίως τα Μrn για τη λοίμωξη COVID-19  δημιουργούν ήπιες παρενέργειες. Φυσικά είχαμε και αρκετά περιστατικά ήπιων  θρομβώσεων, τα οποία τα αντιμετωπίσαμε. Επιπρόσθετα, ο καθηγητής  αναφέρεται στο κατά πόσο η κατάλληλη και κυρίως η μεσογειακή διατροφή μας θωρακίζει από τις θρομβώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Ματσάγκας τονίζει ότι οι  αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, η επιλογή της κατάλληλης  εξατομικευμένης θεραπείας μπορεί  να βοηθήσει  στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβωτικών επιπλοκών όταν οι άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των θρόμβων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φέτος η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης ρίχνει φως στη θρόμβωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης