Σαράντα έξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών. Έτσι τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 464 .

Από αυτά, 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 16 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

19 ασθενείς πήραν εξιτήριο. Ο αριθμός των νεκρών ασθενών ανέρχεται στους 6. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε ένα αισιόδοξο νέο, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ γίνονται κλινικές έρευνες για το εμβόλιο του κορωνοϊού και η εξέλιξη είναι καλή. Όπως ανέφερε 4 εθελοντές ασθενείς θα λαμβάνουν σε δύο δόσεις των 28 ημερών η κάθε μία, επί 3 μήνες, το εμβόλιο και μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται τα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε ακόμα, σε μια μελέτη σε 44.000 ασθενείς στην Κίνα φάνηκε ότι κατέληξε το 2%. Η πιθανότητα θνητότητας για άτομα άνω των 80 ετών ήταν 15%. Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες. Ο υψηλός πυρετός συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου άρα είναι μια γραμμή άμυνας κατά της νόσου. Τα άτομα χωρίς υποκείμενες νόσους έχουν κίνδυνο θνητότητας 1% αλλά τα άτομα με άλλες νόσους κινδυνεύουν 10 φορές  περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δύσπνοια συνδέεται με πιο σοβαρά περιστατικά. Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν κοκτέιλ φαρμάκων και μερικά είναι νοσοκομειακά είδη.

Επίσης ξεκινά ένα πρόγραμμα διευρυμένων ελέγχων, σε  άτομα που έχουν βήχα και πυρετό. Η διαδικασία προβλέπει εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη τη χώρα. Μια δεύτερη κατηγορία ελέγχων αφορά σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Δείτε το βίντεο

 

Χαρδαλιάς: Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23/3 αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων, διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Χαρδιαλιάς.

Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση πως «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους και ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».

Επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

Δείτε το βίντεο:

 

Προσλήψεις σε νοσοκομεία και φορείς του υπουργείου Υγείας

Όπως ανακοινώθηκε, αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), η μοριοδότηση και κατάταξη των αιτούντων για τις προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο ΕΚΑΒ και σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Κατατέθηκαν 45.076 αιτήσεις σε διάφορες ειδικότητες (νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, γενικών καθηκόντων κ.α.)

Έχουν ήδη προσληφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότερα από 500 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό (κυρίως νοσηλευτές). Καθημερινά, ο αριθμός των προσληφθέντων θα αυξάνεται.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει τη διαδικασία των εγκρίσεων για τις προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, σύμφωνα με τα αιτήματα των Νοσοκομείων, έχοντας ήδη αποστείλει στις ΥΠΕ πάνω από 1.000 εγκρίσεις προσλήψεων.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα Νοσοκομεία, ο αριθμός των εγκρίσεων θα αυξάνεται.

Όσον αφορά στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 100 ιατροί και έχουν αποσταλεί ήδη στις ΥΠΕ οι εγκρίσεις για άλλους 254. Επίσης, καθημερινά, ο αριθμός των εγκρίσεων και των προσληφθέντων θα αυξάνεται.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους επικουρικούς ιατρούς, συνεχίζεται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν οδηγίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.moh.gov.gr/articles/newspaper/proslhpseis-diorismoi/epikoyrikoi-iatroi/3293-thrhsh-katalogoy-epikoyrikwn-iatrwn-kai-diadikasia-topothethshs

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης