Σερβία: Σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους εργαζόμενοι των ορυχείων στο Μπορ που φτάνουν από την Κίνα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, 17:47
Σερβία: Σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους εργαζόμενοι των ορυχείων στο Μπορ που φτάνουν από την Κίνα

Η κινέζικη εταιρεία «Zijin Mining» που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χαλκού του Μπορ, στην ανατολική Σερβία, θέτει σε προσωρινή καραντίνα όλους τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία οι εργαζόμενοι που μετέβησαν στην Κίνα για τις γιορτές του κινέζικου νέου έτους και επιστρέφουν στην εργασία τους θα τίθενται για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών, σε χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα εντός των εγκαταστάσεων των ορυχείων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κανένας από τους εργαζόμενους που επέστρεψαν μέχρι σήμερα δεν προέρχεται από την επαρχία Χιουμπέι που προσβλήθηκε από το κορωνοϊό.

Η είδηση για την καραντίνα προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της πόλης Μπορ, οι επιδημιολόγοι ωστόσο καθησυχάζουν τον κόσμο επισημαίνοντας ότι παρακολουθούν την υγεία των Κινέζων εργαζομένων και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από το εθνικό Ινστιτούτο ιογενών νοσημάτων «Batut» αναφέρουν ότι όλοι οι Κινέζοι εργαζόμενοι των ορυχείων του Μπορ, κατά την είσοδο τους στην Σερβία, υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις και δεν διαπιστώθηκε ότι έφεραν συμπτώματα κάποιας ίωσης.

Στη Σερβία υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες Κινέζοι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ή εργάζονται σε εταιρείες κινέζικων συμφερόντων. Τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των Κινέζων στην Σερβία αυξήθηκε εξαιτίας της ανάληψης από κινέζικες κατασκευαστικές εταιρείες μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων. Στο Βελιγράδι λειτουργεί κινέζικη αγορά η οποία στο παρελθόν είχε μεγάλη επισκεψιμότητα. Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού η αγορά έχει ερημώσει και όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οι πωλήσεις έπεσαν κατά 75%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, 17:54