Ζήσης Ψάλλας

Η λήψη ενός ετήσιου εμβολιασμού κατά της γρίπης μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation το οποίο ανήκει στην American Heart Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή ακόμα και θανατηφόρα για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια​Η εποχή της γρίπης ξεκινάει συνήθως το φθινόπωρο και τελειώνει την άνοιξη, με τις περισσότερες περιπτώσεις να κορυφώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης θεωρείται ένας ασφαλής, χαμηλού κόστους τρόπος για τη μείωση των θανάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη. Συνιστάται για ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο λίγα είναι γνωστά για την πιθανή επίπτωση που μπορεί να έχει ένας απλός εμβολιασμός κατά της γρίπης στην επιβίωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή ακόμα και θανατηφόρα για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια επειδή οι ασθενείς αυτοί είναι συχνά ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν υπονομεύσει την υγεία τους και η μόλυνση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Η καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξηθεί κατά την επόμενη δεκαετία καθώς ο πληθυσμός γερνάει, υπογραμμίζοντας την μεγαλύτερη ανάγκη για καλύτερη φροντίδα αυτών των ασθενών.

Ο χρόνος και η συχνότητα έχει σημασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σε 134.048 ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα καρδιακή ανεπάρκεια για μια περίοδο 12 ετών. Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης κυμάνθηκαν από 16% το 2003 σε 52% το 2015 με μέγιστο το 54% το 2009.

Οι διαπιστώσεις ήταν οι εξής:

  • Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 18%, ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως τα φάρμακα, άλλες συνθήκες υγείας, το εισόδημα και η εκπαίδευση.
  • Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης μετά από διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας συσχετίστηκε με μείωση κατά 19% τόσο στον θάνατο από κάθε αιτία όσο και στον καρδιαγγειακό θάνατο σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό.
  • Η συχνότητα εμβολιασμού της γρίπης έχει σημασία. Το εμβόλιο κατά της  γρίπης λιγότερο από μία φορά το χρόνο, κατά μέσο όρο, αλλά περισσότερο από καθόλου, σχετίστηκε με 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και με 8% με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.
  • Ο χρόνος έχει σημασία. Υπήρξε μεγαλύτερη μείωση του καρδιαγγειακού και συνολικού κινδύνου θανάτου όταν ο εμβολιασμός έγινε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, έναντι του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης