Το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει κανονικά στην παγκόσμια αγορά εμβόλιο κατά του Covid-19 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με την προοπτική μάλιστα να ολοκληρωθεί η αναπαραγωγή του σε παγκόσμια κλίμακα εντός του 2ου εξαμήνου του 2021 αναλύει η επικεφαλής της εθνικής επιτροπής για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Γαλλίας Marie-Paule Kieny, που είναι διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών «Inserm», σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Liberation».

«Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα  αισιόδοξοι αλλά ας αποφύγουμε τους πρόωρους ενθουσιασμούς. Οι εταιρείες οι οποίες προηγούνται στην έρευνα και παρασκευή εμβολίου κατά του Covid-19 φαίνεται να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα. Τα πρώτα δεδομένα που αναφέρονται στη χορήγηση σκευάσματος σε ζώα και στον άνθρωπο είναι ενθαρρυντικά. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε είναι εφικτό να υπάρξει εμβόλιο το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι υφιστάμενες δυνατότητες παραγωγής είναι κατά τεκμήριο αρκετές ώστε να εγγυώνται την προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μιλώ για ένα ιδεατό σενάριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα λόγια η υπεύθυνη για το μείζον ζήτημα του εμβολίου στη Γαλλία εξηγεί την κατάσταση και τις προοπτικές. Είναι πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της και φειδωλή στους επιθετικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί προφανώς για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.

Ηλίας Μόσιαλος: «Αποτελεσματικά μέχρι στιγμής τα εμβόλια της Οξφόρδης και του CanSino»

Μια πιο αισιόδοξη ματιά προτείνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλoς, ο οποίος μέσω ανάρτησης στο Twitter αναφέρεται κατά βάση στην πρόοδο που σημειώνει η 3η φάση της έρευνας για την παρασκευή του εμβολίου από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου: 

«Για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρεται πως οι αναλύσεις σε 35 από τους εμβολιασθέντες έδειξαν πως παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού κατά τουλάχιστον 91% την ημέρα 28 (ανάλογα τον τύπο της ανάλυσης), ενώ, από αυτούς που έλαβαν και δεύτερη δόση, όλοι είχαν αντισώματα την ημέρα 56. Στην περίπτωση του εμβολίου της CanSino, ανιχνεύτηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 28, κατά τουλάχιστον 92% ανεξαρτήτως δοσολογίας, και οι ερευνητές προτείνουν δεύτερη δόση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους» εξήγησε προσθέτοντας πως «οι δύο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα είναι τα καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων».

Δωρεάν για όλους το εμβόλιο – Προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έχει διαβεβαιώσει πως το νέο εμβόλιο -το κόστος του οποίου ανά δόση υπολογίζεται στα 3 ευρώ (1,7 ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 1,3 ευρώ από την Ε.Ε.)- θα είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα στο εμβόλιο θα έχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα υγείας, αλλά και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης