Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 ενήλικες άνω των 60 ετών, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία στους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών ή ένα εικονικό φάρμακο για τρία χρόνια. Στην αρχή της μελέτης και στο τέλος κάθε έτους, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διαδικτυακό γνωστικό τεστ στο σπίτι αξιολόγησης της βραχυπρόθεσμης μνήμης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βασικά υπήρξε σταθεροποίηση της μνήμης, και συγκρατήθηκε η γνωστική έκπτωση κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας», είπε ο Δρ. Thomas Holland, από το Τμήμα Πεπτικών Νοσημάτων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο RUSH στο Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η  μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής που ονομάζεται COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study). Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η λήψη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης δεν φάνηκε να βελτιώνει άλλους τύπους εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως η εκτελεστική λειτουργία -η ικανότητα προγραμματισμού και εστίασης. Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκοί και πιο μορφωμένοι από το μέσο όρο. Επομένως, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλες ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ένιωθα πιο άνετα αν αυτά τα αποτελέσματα επαναλαμβάνονταν σε μια πιο γενικευμένη μελέτη», δήλωσε στο Healthline ο Mark A. Espeland, καθηγητής γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στο Wake Forest University School of Medicine στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι βελτιώσεις στη μνήμη που βίωσε η ομάδα της πολυβιταμίνης ήταν μικρές, επομένως μπορεί να μην γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους. Ωστόσο, «ακόμα και τα μικρά μεγέθη επιδράσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα οφέλη για την υγεία σε επίπεδο πληθυσμού», έγραψαν. Επίσης, μια καθημερινή πολυβιταμίνη είναι σχετικά φθηνή, πρόσθεσαν, και θα μπορούσε να ληφθεί από τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο Holland είπε ότι αναμένει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η δίαιτα MIND, να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία από τις πολυβιταμίνες. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να παίζει ρόλο η λήψη ενός χαπιού την μέρα, πρόσθεσε, ειδικά δεδομένου του υψηλού κόστους των φρέσκων ψαριών, των μούρων και άλλων τροφών με θρεπτικά συστατικά.

«Με μια πολυβιταμίνη, δεν πρόκειται να έχετε την ίδια ποσότητα και ποιότητα βιταμινών και μετάλλων που θα έχετε με μια ευρεία θρεπτική διατροφή», είπε, «αλλά γεφυρώνετε το χάσμα ορισμένων από τις πιθανές ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών». Επιπλέον, «αν δεν πρόκειται να αλλάξετε τη διατροφή σας, η γεφύρωση με ένα συμπλήρωμα δεν είναι κακή ιδέα», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης