Θάνος Ξυδόπουλος

Η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού και όχι ενός μεγάλου δείπνου μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σώμα μας ξοδεύει θερμίδες όταν χωνεύουμε τα τρόφιμα λόγω της απορρόφησης, πέψης, μεταφοράς και αποθήκευσης των θρεπτικών συστατικών. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως τροφογενής θερμογένεση (DIT: diet-induced thermogenesis), είναι ένα μέτρο του πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός μας και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γεύμα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ένα γεύμα που τρώγεται για πρωινό, ανεξάρτητα από την ποσότητα των θερμίδων που περιέχει, προκαλεί διπλάσια θερμογένεση από το ίδιο γεύμα που καταναλώνεται για δείπνο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Juliane Richter, του Πανεπιστημίου του Lübeck στη Γερμανία.

Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους, καθώς υπογραμμίζει την αξία της κατανάλωσης του πρωινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τριήμερη εργαστηριακή μελέτη 16 ανδρών που κατανάλωναν πρωινό με χαμηλές θερμίδες, και δείπνο με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αντίστροφα σε δεύτερο γύρο. Διαπίστωσαν ότι η ίδια κατανάλωση θερμίδων οδήγησε σε 2,5 φορές υψηλότερο DIT το πρωί από το βράδυ, μετά από γεύματα τόσο με πολλές όσο και λίγες θερμίδες.

Επίσης, η επαγόμενη από τα τρόφιμα αύξηση της συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης μειώθηκε μετά το πρωινό σε σύγκριση με το δείπνο.

«Συνιστούμε στους ασθενείς με παχυσαρκία, καθώς και σε υγιείς ανθρώπους να τρώνε ένα μεγάλο πρωινό και όχι ένα μεγάλο δείπνο για να μειώσουν το σωματικό βάρος και να αποτρέψουν τις μεταβολικές ασθένειες», δήλωσε η Richter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης