Ζήσης Ψάλλας

Ο Cody Watling και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου καρκίνου αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από 472.377 Βρετανούς ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2006 και 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν κρέας και ψάρια. Οι οι ερευνητές υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης νέων καρκίνων που εμφανίστηκαν για μια περίοδο 11 ετών χρησιμοποιώντας αρχεία υγείας. Στις αναλύσεις τους έλαβαν υπόψη την κατάσταση του διαβήτη και παράγοντες του τρόπου ζωής τους.

Το 52% (247.571) των συμμετεχόντων έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% (205.382) έτρωγαν κρέας πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, το 2% (10.696) έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και το 2% (8.685) ήταν χορτοφάγοι ή vegan. Το 12% των συμμετεχόντων (54.961) ανέπτυξαν καρκίνο κατά την περίοδο της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα, 10% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των βίγκαν, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων με τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι γυναίκες που έτρωγαν χόρτα έτειναν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τις γυναίκες που έτρωγαν κρέας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης