Ζήσης Ψάλλας

Όσον αφορά την πρόσληψη νατρίου μεταξύ των ενηλίκων, η γενική συναίνεση είναι ότι η υψηλή κατανάλωση θα αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τη Διατροφική Κατευθυντήρια Γραμμή για τους Αμερικανούς 2020–2025, το 45% των ατόμων 18 ετών και άνω ζουν με υπέρταση. Η υπέρταση είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιτραπέζιο αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο, αποτελείται από περίπου 40% νάτριο και 60% χλώριο. Στις ΗΠΑ, περίπου το 90% της κατανάλωσης νατρίου προέρχεται από χλωριούχο νάτριο. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ισούται με 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Στο πλαίσιο μια δυτικής διατροφής, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει αλάτι από:

  • Επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα-77%
  • Φυσικές πηγές-12%
  • Προσθήκη ενώ τρώτε -6%
  • Προσθήκη κατά το μαγείρεμα-5%

Οι ημερήσιες συνιστώμενες οδηγίες πρόσληψης νατρίου για παιδιά και εφήβους είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηλικίες 1–3—Λιγότερο από 1.200 χιλιοστόγραμμα
Ηλικίες 4–8—Λιγότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα
Ηλικίες 9–13—Λιγότερο από 1.800 χιλιοστόγραμμα
Ηλικίες 14–18—2.300 χιλιοστόγραμμα

Ένα παιδικό γεύμα γρήγορου φαγητού μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2015–2016 στις ΗΠΑ, η μέση πρόσληψη νατρίου ήταν 3.393 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθιστώντας τη μείωση της πρόσληψης νατρίου από παιδιά και εφήβους ζωτικής σημασίας. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των εφήβων συχνά μοιάζουν με αυτές του νοικοκυριού τους και του περιβάλλοντός τους. Οι γευστικές προτιμήσεις που σχηματίζονται κατά την παιδική ηλικία μεταφέρονται συχνά στην ενηλικίωση.

Επειδή μεγάλο μέρος της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα εστιατορίων, η μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο σε όλη την προσφορά τροφίμων θα συνέβαλε σε σημαντικά λιγότερη πρόσληψη νατρίου από παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Το μαγείρεμα γευμάτων στο σπίτι μπορεί να μειώσει σημαντικά την πρόσληψη νατρίου, ειδικά με τη χρήση μπαχαρικών και βοτάνων για την αντικατάσταση του νατρίου και την ενίσχυση της γεύσης. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικών στοιχείων στις συσκευασίες. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 140–200 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα. 

Τέλος, τα ψώνια, το μαγείρεμα και το φαγητό μαζί με τα παιδιά δίνουν στους γονείς και τους κηδεμόνες την ευκαιρία να διαμορφώσουν υγιεινές διατροφικές επιλογές για να δημιουργήσουν συνήθειες δια βίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης