Ζήσης Ψάλλας

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά ή φυτοχημικά είναι χημικές ενώσεις που παράγουν τα φυτά. Μπορούν να αποτρέψουν θηρευτές ή να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παθογόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά που είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά, αυτές οι ενώσεις ενεργοποιούνται στις βιοχημικές οδούς του σώματός μας που επηρεάζουν την υγεία μας και προστατεύουν από την ανάπτυξη ασθενειών.

Δύο από τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους κόκκους καφέ είναι το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ. Θα τα βρείτε επίσης σε μια σειρά από φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.

Το καφεϊκό οξύ βρίσκεται σε χουρμάδες, δαμάσκηνα, ελιές, πατάτες, ηλιόσπορους, κανέλα, κύμινο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γλυκάνισο, δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και δεντρολίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χλωρογενικό οξύ βρίσκεται σε δαμάσκηνα, βακκίνια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, αγκινάρες, πατάτες, ηλιόσπορους, δυόσμο, φασκόμηλο και ρίγανη.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές μελέτες, οπότε τα αποτελέσματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στους ανθρώπους. Ωστόσο, οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις δρουν σε οδούς σηματοδότησης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. 

Μεταξύ άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών με παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες είναι η κουερσετίνη και οι γλυκοσινολάτες.

Οι ενώσεις της κουερσετίνης δίνουν χρώματα στα λουλούδια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Η κουερσετίνη βοηθά τα φυτά να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες ανάπτυξης και ρυθμίζει τις ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους. 

Τα συμπληρώματα κουερσετίνης έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους για τις επιδράσεις τους στην αρτηριακή πίεση. Σε μια ανασκόπηση επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν κουερσετίνη.

Οι γλυκοσινολάτες δίνουν σε ορισμένα φυτά την έντονη γεύση τους. Η βιοδραστικότητα του γλυκοσινολατών είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί ως μέρος των αμυντικών συστημάτων των φυτών ενάντια σε ασθένειες και έντομα. 

Ενώ η έρευνα εξελίσσεται για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο τα φυτοθρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας μας, η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φυτοθρεπτικά συστατικά είναι μέρος της ισορροπημένης διατροφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης