Ζήσης Ψάλλας

Είναι γνωστό ότι το περιττό λίπος στη μέση σας μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία, π.χ. έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από το βάρος, τα άτομα που έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα -καταγράφηκε μια αύξηση 11% των θανάτων για κάθε επιπλέον περίμετρο μέσης 10 εκατοστών.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 72 μελέτες στην ανασκόπησή τους, οι οποίες περιείχαν δεδομένα για 2,5 εκατομμύρια άτομα. Ανέλυσαν τα συνδυασμένα δεδομένα σχετικά με τη μέτρηση του σχήματος του σώματος, εξετάζοντας την αναλογία μέσης προς ισχίο και την αναλογία μέσης προς το μηρό -με άλλα λόγια, όλες τις περιοχές όπου ένα άτομο αποθηκεύει φυσικά λίπος.

Εκτός από το αρνητικό εύρημα για την περιφέρεια της κοιλιάς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς -αντί για την κοιλιά- έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα. Για κάθε επιπλέον περιφέρεια μηρού 5 εκατοστών υπήρχε 18% μειωμένος κίνδυνος θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης (μεταξύ 3-24 ετών, ανάλογα με τη μελέτη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το λίπος είναι σημαντικό για την καλή μεταβολική υγεία, το πού αποθηκεύεται μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες στην υγεία. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με το ίδιο ύψος και βάρος, αλλά με αποθηκευμένο λίπος σε διαφορετικά μέρη έχουν διαφορετικούς κινδύνους ανάπτυξης ορισμένων μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη και συνεπώς ενέχει υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το σωματικό λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τη μέση απελευθερώνει περισσότερο λίπος προς το αίμα ως απόκριση στα σήματα των ορμονών του στρες σε σύγκριση με το λίπος στα ισχία και τους μηρούς. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό, εν μέρει, εξηγεί γιατί το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επιβλαβές από το υποδόριο λίπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης