Για πολλά χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν υπεύθυνα για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τις καρδιακές προσβολές. Άλλες μελέτες τα αναδεικνύουν ως πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών στοιχείων.
Τώρα, μια μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν πως, τελικά, τα αυγά είναι ωφέλιμα. Η μελέτη εξέτασε τις ξεχωριστές επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης στα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.
«Τα αυγά έχουν αδίκως κατηγορηθεί λόγω παλαιών διατροφικών συστάσεων. Είναι μοναδικά – περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, αλλά λίγα κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη έχει συχνά προκαλέσει αμφιβολίες για τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή», αναφέρει ο Jonathan D Buckley από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
«Στη μελέτη μας διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης και του κορεσμένου λίπους και διαπιστώσαμε ότι η υψηλή διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά -όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά- δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Αντίθετα, ο πραγματικός ένοχος για την αύξηση της χοληστερόλης ήταν τα κορεσμένα λιπαρά».
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 61 ενήλικες με παρόμοια αρχικά επίπεδα LDL χοληστερόλης και τους ζήτησαν να ακολουθήσουν τρία διαφορετικά πλάνα διάρκειας πέντε εβδομάδων το καθένα. Συνολικά, 48 άτομα ολοκλήρωσαν και τις τρεις.
- Το πρώτο διατροφικό πλάνο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης, σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών -με κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα.
- Το δεύτερο περιλάμβανε χαμηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών -δεν περιλάμβανε αυγά.
- Το τρίτο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης όσο και κορεσμένων λιπαρών, αλλά μόνο με ένα αυγό την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συνδεόταν με αύξηση της LDL χοληστερόλης. Αντίθετα, η δίαιτα με υψηλή πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης αλλά χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οδήγησε σε μείωση της LDL -υποδεικνύοντας ότι τα αυγά δεν ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι παρουσιάσαμε αποδείξεις υπέρ του ταπεινού αυγού», είπε ο Buckley. «Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τα αυγά, αλλά μάλλον για την επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που συνήθως τα συνοδεύουν, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν την καρδιακή σας υγεία».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition».

