Ζήσης Ψάλλας
Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα απαντώνται φυσικά στο νερό και το έδαφος και συνήθως προσλαμβάνονται από το πόσιμο νερό και τις διατροφικές πηγές. Χρησιμοποιούνται επίσης ως πρόσθετα τροφίμων για την αύξηση της διάρκειας ζωής. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine από τον Bernard Srour της Ερευνητικής Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας (EREN-CRESS) από τη Γαλλία προτείνει μια συσχέτιση μεταξύ της διατροφής έκθεση σε νιτρώδη και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Ορισμένες αρχές δημόσιας υγείας έχουν υποστηρίξει τον περιορισμό της χρήσης νιτρωδών και νιτρικών ως πρόσθετων τροφίμων.
Προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της διατροφικής έκθεσης σε νιτρώδη/νιτρικά άλατα και κινδύνου διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές προσπέλασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 104.168 συμμετέχοντες στην πληθυσμιακή μελέτη NutriNet-Santé. Η NutriNet-Santé είναι μια συνεχής, διαδικτυακή μελέτη που ξεκίνησε το 2009.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την έκθεση σε νιτρώδη/νιτρικά άλατα, προερχόμενη από διάφορες βάσεις δεδομένων και πηγές, και στη συνέχεια ανέπτυξαν στατιστικά μοντέλα για να αναλύσουν τις πληροφορίες διατροφής που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες.
Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Τα δεδομένα ήταν αυτοαναφερόμενα και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ειδική έκθεση σε νιτρώδη/νιτρικά άλατα χρησιμοποιώντας βιοδείκτες λόγω των υποκείμενων βιολογικών προκλήσεων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως νεαρά άτομα και γυναίκες, που παρουσίαζαν πιο υγιεινές συμπεριφορές.
Αλλά σύμφωνα με τους συγγραφείς, «αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια νέα απόδειξη στο πλαίσιο των τρεχουσών συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη για μείωση της χρήσης των νιτρωδών προσθέτων στα επεξεργασμένα κρέατα από τη βιομηχανία τροφίμων και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση της μόλυνσης του εδάφους. Στο μεταξύ, αρκετές αρχές δημόσιας υγείας παγκοσμίως συνιστούν ήδη στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αμφιλεγόμενα πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένου του νιτρώδους νατρίου».
Ο Srour ανέφερε: «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη πληθυσμού που προτείνει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των νιτρωδών που προέρχονται από πρόσθετα και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Επιβεβαιώνει επίσης προηγουμένως προτεινόμενες συσχετίσεις μεταξύ των συνολικών διατροφικών νιτρωδών και του κινδύνου για διαβήτη».

