Θάνος Ξυδόπουλος

Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της υποβάθμισης του χόνδρου που προκαλείται στην οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoarthritis and Cartilage δείχνει ότι άσκηση βοηθά στην πρόληψη της βλάβης του χόνδρου που προκαλείται από στην αρθρίτιδα. Καταδεικνύει τα οφέλη της άσκησης στους ιστούς που σχηματίζουν τις αρθρώσεις μας και τον ρόλο που παίζουν οι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες, και βρίσκονται επάνω στα χονδροκύτταρα – ονομάζονται πρωτογενείς βλεφαρίδες. 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο χόνδρος στις αρθρώσεις, όπως στο ισχίο και στο γόνατο, πιέζεται. Αυτή η μηχανική παραμόρφωση ανιχνεύεται από τα ζωντανά κύτταρα στον χόνδρο, τα οποία στη συνέχεια εμποδίζουν τη δράση των φλεγμονωδών μορίων που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές δείχνουν ότι αυτό το αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα της φυσικής δραστηριότητας προκαλείται από την ενεργοποίηση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, που ονομάζεται HDAC6, η οποία προκαλεί αλλαγές στις πρωτεΐνες που σχηματίζουν τις πρωτογενείς βλεφαρίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί κάνει καλό η άσκηση

Φάρμακα που εμποδίζουν την ενεργοποίηση της HDAC6 παρεμπόδισαν τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας, ενώ άλλα φάρμακα μπορούν να μιμηθούν τα οφέλη της άσκησης.

Οι μεταβολές του μήκους των πρωτογενών βλεφαρίδων, παρείχαν ένα βιοδείκτη του επιπέδου της φλεγμονής. Οι βλεφαρίδες αυξήθηκαν σε μήκος κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, αλλά οι θεραπείες εμπόδισαν αυτή την επιμήκυνση και απέτρεψαν επιτυχώς τη φλεγμονή.

Οι συγγραφείς ανέφεραν: «Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση είναι καλή  – τώρα γνωρίζουμε τη διαδικασία μέσω της οποίας η άσκηση αποτρέπει την υποβάθμιση του χόνδρου».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην αναζήτηση νέων θεραπειών για την αρθρίτιδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης