Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες έριξαν νέο φως στις επιδράσεις που έχει η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) στους σκελετικούς μυς. Η σχετική μελέτη έγινε σε άνδρες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άσκηση έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών, κι αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα των αλλαγών στη χρήση ενέργειας από τους σκελετικούς μυς. Θέλαμε να καταλάβουμε πώς η άσκηση αλλάζει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των μυών και πώς ρυθμίζει τη δραστηριότητα αυτών των πρωτεϊνών μέσω μιας χημικής αντίδρασης που ονομάζεται ακετυλίωση», είπε ο Morten Hostrup, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Η ακετυλίωση συμβαίνει όταν ένα μέλος της ομάδας μικρών μορίων, το ακετύλιο, συνδυάζεται με άλλα μόρια και μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα προσέλαβε οκτώ υγιείς, ανεκπαίδευτους άνδρες εθελοντές για να ολοκληρώσουν πέντε εβδομάδες υψηλής έντασης προπόνησης ποδηλασίας. Οι άνδρες προπονούνταν τρεις φορές την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τέσσερα λεπτά ποδηλασίας με στόχο να ξεπεράσουν το 90% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού, και ακολούθως από δύο λεπτά ανάπαυσης. Επανέλαβαν αυτό το μοτίβο τέσσερις έως πέντε φορές ανά προπόνηση.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε αλλαγές στη σύνθεση 3.168 πρωτεϊνών σε δείγματα ιστών που συλλέχθηκαν από τους μηρούς των συμμετεχόντων πριν από τη μελέτη και μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Εξέτασαν, επίσης, αλλαγές που σχετίζονται με 1.263 ακετυλο-θέσεις λυσίνης σε 464 ακετυλιωμένες πρωτεΐνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλύσεις έδειξαν αύξηση στην παραγωγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μιτοχονδρίων, τα οποία παράγουν ενέργεια στα κύτταρα και σε πρωτεΐνες που σχετίζονται με τις μυϊκές συσπάσεις. 

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ορισμένες γνωστές αλλαγές στις πρωτεΐνες των σκελετικών μυών που συμβαίνουν μετά την άσκηση και εντόπισαν νέες. Για παράδειγμα, η μειωμένη ευαισθησία στο ασβέστιο μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμβεί μυϊκή σύσπαση αφού ένας αθλητής έχει κουραστεί. Η εργασία προτείνει, επίσης, ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από την άσκηση στη ρύθμιση των πρωτεϊνών μέσω της ακετυλίωσης μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης