Ζήσης Ψάλλας

Ορισμένοι τύποι βακτηρίων στο στόμα σας μπορεί να οδηγήσουν σε επίμονη κακή αναπνοή. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν αυτά τα ανεπιθύμητα βακτήρια. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή σε ορισμένα συμπληρώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της κοινής πάθησης, οι επιστήμονες εξέτασαν εάν τα προβιοτικά μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία της δυσοσμία του στόματος. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMJ Open.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η δημοσίευση ήταν μια μετα-ανάλυση, που σημαίνει ότι οι συγγραφείς εξέτασαν υπάρχουσες μελέτες. Εντόπισαν αρχικά 130 μελέτες προς εξέταση, αλλά τελικά κατέληξαν σε μόλις 7 μελέτες.

«Η όλη ιδέα πίσω από τα προβιοτικά είναι εάν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα «κακά» με «καλά» βακτήρια, τότε θα καταλήγαμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Matt Messina, επίκουρος καθηγητής στο κολέγιο οδοντιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια περιλαμβάνουν το γιαούρτι και το ψωμί με προζύμι. Υπάρχουν επίσης προβιοτικά συμπληρώματα στην αγορά, αν και τα οφέλη από την κατάποση μιας κάψουλας μπορεί να διαφέρουν από τη μάσηση προβιοτικών τροφών.

Ενώ ορισμένα άτομα με δυσοσμία του στόματος παρουσίασαν βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις, δεν είναι σαφές ότι τα προβιοτικά ήταν απαραίτητα ο λόγος. «Το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση προβιοτικών σίγουρα δεν βλάπτει, αλλά εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε το συνολικό όφελος από αυτό», είπε ο Messina.

Ο Thomas M. Holland, κλινικός ιατρός της μελέτης και ιατρικός σύμβουλος για το Ινστιτούτο RUSH για την υγιή γήρανση στο Σικάγο, είπε ότι «αν και δεν είναι οριστικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό που τρώμε έχει στην πραγματικότητα σημασία σε σχέση με το έντερο και την υγεία του στόματος».

Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ότι τα προβιοτικά έλυσαν οριστικά τη δυσοσμία του στόματος. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πιθανό βραχυπρόθεσμο όφελος από τα προβιοτικά, αλλά δεν αντέχει πραγματικά μακροπρόθεσμα», είπε ο Messina.

Ο Holland πρόσθεσε ότι «η ύπαρξη ενός διαφορετικού μικροβιώματος μπορεί να επιτρέψει στο σώμα να αφομοιώσει μια ευρύτερη ποικιλία συστατικών των τροφών και έτσι να αποτρέψει τη δυσοσμία του στόματος. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια δίαιτα που βοηθά στη διάδοση μιας διαφορετικής ποσότητας και ποιότητας διαφόρων βακτηρίων του εντέρου για να βοηθήσει στη διατήρηση όχι μόνο της υγείας του εντέρου και του στόματος αλλά και της συνολικής ευεξίας», σημείωσε ο Holland.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης