Ζήσης Ψάλλας

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον κορωνοϊό SARS-COV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νεαρότεροι ασθενείς λόγω κορωνοϊού μπορεί να επιδείξουν μόνο απώλεια οσμής ή γεύσης, χωρίς να εμφανίσουν τα πιο συχνά αναγνωρισμένα συμπτώματα, όπως είναι ο υψηλός πυρετός και ο επίμονος βήχας.

Σε αυτή την πολύ σημαντική ανακοίνωση προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, μετά από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, η απουσία όσφρησης παρατηρήθηκε σε ασυμπτωματικούς ασθενείς στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, όπου οι αναφορές για την ανοσμία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Νότια Κορέα, όπου οι δοκιμές ήταν πιο διαδεδομένες, το 30% των θετικών ασθενών είχαν ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα στις ήπιες περιπτώσεις» δήλωσε η πρόεδρος της British Rhinological Society, καθηγήτρια Clare Hopkins, και ο πρόεδρος της British Association of Otorhinolaryngology, καθηγητής Nirmal Kumar, σε κοινή δήλωση.

«Σε νεαρούς ασθενείς δεν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πυρετός, αλλά μπορεί να υπάρχει απλώς απώλεια των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι ιοί κατοικούν στη μύτη» δήλωσε ο Kumar. «Το Ιράν έχει αναφέρει μια ξαφνική αύξηση στις περιπτώσεις ανοσμίας και πολλοί συνάδελφοι από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία έχουν την ίδια εμπειρία».

Οι καθηγητές ζήτησαν από τον καθένα που παρουσιάζει συμπτώματα απώλειας γεύσης ή οσμής να απομονωθεί για επτά ημέρες για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» λέει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», σχολιάζοντας την ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης