Θάνος Ξυδόπουλος

Είναι κοινό μυστικό  στην ιατρική κοινότητα ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν υποδομές και ένα Εθνικό σχέδιο δράσης για να υποστηριχθεί η ανακουφιστική φροντίδα και η αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην σημερινή ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ,οι εκπρόσωποι της εταιρείας Ογκολόγων και Παθολόγων Ελλάδος  σημείωσαν για πολλοστή  φορά ότι : «Aκόμη περιμένουμε από την πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο υγείας να στηρίξει με δομές την ανακουφιστική φροντίδα, καθώς υπάρχουνε μόνο 9 κλίνες της δομής Γαλιλαία στα Μεσόγεια  για διαμονή μόνο δύο εβδομάδων. Και αυτό αφορά όλους τους χρόνιους ασθενείς σε Πανελλαδικό επίπεδο. Το ίδρυμα  Νιάρχος  είχε  δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την δημιουργία μικρών κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας (hospice) και θα λειτουργούσαν όπως στο εξωτερικό.    Φυσικά τίποτα δεν προχώρησε , καθώς η πολιτεία δεν ήθελε να αναλάβει την οικονομική διαχείριση . Με αποτέλεσμα   το έργο αυτό να πάει στις καλένδες».

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι το  ΙΣΝ σε μελέτη που πραγματοποίησε έδειξε ότι το 37% των χρόνιων ασθενών που θα χρειαστούν ανακουφιστική φροντίδα για να έχουνε και ένα αξιοπρεπές τέλος στην ζωή είναι οι καρκινοπαθείς  ενώ, όλοι οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλα χρόνια νοσήματα  όπως νεφρική ανεπάρκεια καρδιακή ανεπάρκεια νευρολογικές παθήσεις και τροχαία. Κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα στο τέλος της ζωής τους, ενώ το 6% του πληθυσμού αυτού αφορά την παιδική ηλικία. Άνθρωποι που βιώνουν κατά το τέλος της ζωής πόνο, θλίψη, απελπισία.. Πρόκειται για εκτιμήσεις χαμηλού επιπέδου και αυτό επειδή 20 περίπου επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν υποστηρικτικής και ανακουφιστικής αγωγής κατά τα έτη πριν από το θάνατό τους. Ο αριθμός είναι τεράστιος, το ίδιο όμως και η ανάγκη ύπαρξης και δημιουργίας τέτοιων εξειδικευμένων μονάδων φροντίδας καθώς μόνο λίγες χώρες στον κόσμο έχουν εφαρμόσει έγκυρα και αξιόπιστα προγράμματα ανακουφιστικής φροντίδας.

Να σημειωθεί ότι στο 42% των χωρών παγκοσμίως υπάρχει μηδενική πρόσβαση στην ανακουφιστική φροντίδα ,ενώ σε πολλές χώρες τα οπιοειδή αναλγητικά δεν είναι διαθέσιμα ή εύκολα προσβάσιμα στην πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από μέτριο ή σοβαρό πόνο. Πάνω από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση στα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία του πόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2002) ως Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) ορίζεται η ολιστική προσέγγιση που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών που αντιμετωπίζουν απειλητικές για την ζωή ασθένειες καθώς και των οικογενειών τους, μέσω της πρόληψης και ανακούφισης του αισθήματος του «υποφέρειν» («suffering»). Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με την πρώιμη αναγνώριση, τη σωστή αξιολόγηση και την θεραπεία του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης