Ασπίδα κατά της γρίπης αποδεικνύεται η ουσία κουερσιτίνη, που εντοπίζεται σε φρούτα και λαχανικά, εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «The AmericanPhysiological Society», πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία τα προφύλασσε από τον ιό της γρίπης. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κουερσιτίνη έδειξε να υπερκαλύπτει την ευπάθεια των ζώων, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι ειδικοί τα υπέβαλλαν σε εξαντλητική άσκηση, αυξάνοντας έτσι την ευαισθησία του οργανισμού τους.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κουερσιτίνη -χημική ουσία σχετική της ρεσβερατρόλης- υπάρχει σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων τα κόκκινα κρεμμύδια, τα σταφύλια, τα φραγκοστάφυλα, το τσάι, το μπρόκολο και το κόκκινο κρασί.

Εκτιμούν, τέλος, ότι, εάν αποδειχθεί πως η κουερσιτίνη έχει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες και στον άνθρωπο, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της αντοχής των ατόμων των οποίων το πρόγραμμα απαιτεί βαριά σωματική άσκηση, όπως λόγου χάρη οι αθλητές και στρατιώτες, ή εκείνων που υποβάλλονται σε μεγάλο ψυχολογικό στρες.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: vita.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης