Μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο που σχηματίζεται το λίπος

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019, 00:14
Μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο που σχηματίζεται το λίπος

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη βέβαιοι για όλους τους βιολογικούς μηχανισμούς που ενδέχεται να προδιαθέτουν τα άτομα στην παχυσαρκία.

Για το λόγο αυτό, ο ο Δρ. Joshua Mendell από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, και οι συνεργάτες του διενήργησαν μια μελέτη σε ποντίκια για να μάθουν περισσότερα για τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συσσώρευση του λευκού λιπώδους ιστού.

Η ερευνητική ομάδα, εξέτασε τον πιθανό ρόλο μιας συγκεκριμένης οικογένειας μορίων microRNA στη ρύθμιση των λευκών λιπωδών κυττάρων. Τα μόρια του microRNA είναι μη κωδικοποιητικά μόρια RNA που βοηθούν στη ρύθμιση της έκφρασης ορισμένων γονιδίων (τα περισσότερα γονίδια κωδικοποιούν πληροφορίες για την παραγωγή πρωτεϊνών).

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην οικογένεια microRNA των miR-26 (συμπεριλαμβανομένων των miR-26a-1, miR-26a-2 και miR-26b) που προηγούμενες έρευνες τα συνέδεσαν με την καταστολή του καρκίνου και τη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της οικογένειας miR-26 στη ρύθμιση του σχηματισμού λίπους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR / Cas9 ώστε να αφαιρέσουν τα γονίδια που κωδικοποιούν αυτά τα μόρια σε μια ομάδα ποντικών.

Η ομάδα διαπίστωσε πως ακόμη και όταν τα ποντίκια έλαβαν μια μη παχυντική διατροφή, αυτά που δεν είχαν miR-26 αναπτύχθηκαν μεν κανονικά στην πρώιμη ζωή τους, αλλά παρουσίασαν μια διπλάσια έως τριπλάσια αύξηση του λευκού ιστού λίπους από την πρώιμη ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες σχεδίασαν επίσης μια άλλη ομάδα ποντικών με υπερπαραγωγή μορίων miR-26. Στη συνέχεια τάισαν τόσο αυτή την ομάδα ποντικιών όσο και μια κανοκική ομάδα με δίαιτα υψηλών λιπαρών. Μετά από αυτή την παρέμβαση, τα φυσιολογικά ποντίκια παρουσίασαν -όπως αναμενόταν- σοβαρή αύξηση βάρους: Ο λευκός λιπώδης ιστός αυξήθηκε περίπου στο 40% της σωματικής μάζας αυτών των τρωκτικών. Αυτό όμως δεν συνέβη με τα ποντίκια που είχαν σχεδιαστεί για υπερπαραγωγή των miR-26.

"Βρήκαμε ότι η απώλεια μίας οικογένειας microRNAs έχει ως αποτέλεσμα μια δραματική αύξηση του σχηματισμού λίπους. Επιπλέον, δείξαμε ότι η υπερέκφραση της miR-26 οικογένειας miRNAs προστατεύει έντονα από την αύξηση βάρους σε ποντίκια που τρέφονται με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά", είπαν οι ερευνητές.

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο μηχανισμό ελέγχου της παραγωγής λίπους στο σώμα, και μια βαθύτερη κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες της παχυσαρκίας. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genes & Development.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019, 00:14