Η σειρά με την οποία τρώμε τις τροφές έχει σημασία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 15:37
Η σειρά με την οποία τρώμε τις τροφές έχει σημασία

Ζήσης Ψάλλας

Η σειρά που τρώτε τα τρόφιμά σας φαίνεται να έχει σημασία. Οι άνθρωποι που έτρωγαν λαχανικά πριν από το κρέας ή το ρύζι είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μαζί με θετικές αλλαγές στις ορμόνες της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη .

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η σειρά με την οποία τρώτε τις τροφές σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 16 Κινέζους ενήλικες, κυρίως άνδρες, να τρώνε πέντε πειραματικά γεύματα σε μια καθορισμένη σειρά. Τα γεύματα περιείχαν λαχανικά, κρέας και ρύζι, ενώ τα μεγέθη των μερίδων παρέμειναν ίδια.

Συνολικά, η μικρότερη αιχμή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπήρχε όταν τα λαχανικά ή το κρέας τρώγονταν πρώτα. Ένα γεύμα με λαχανικά, κρέας και ρύζι  που τρώγονταν με αυτή τη σειρά, οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και ευνοϊκή αντίδραση στις ορμόνες της όρεξης.

«Ο τρόπος που τρώμε και η σειρά των τροφίμων με την οποία καταναλώνονται μπορεί να έχει σημαντικά φυσιολογικά αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christiani Henry, διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Διατροφής στο Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών, στην Σιγκαπούρη.

Ο Henry είπε ότι οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά φαίνεται να επιβραδύνουν το χρόνο διέλευσης των τροφίμων από το στομάχι και το έντερο, γεγονός που μπορεί επίσης να επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Η κατανάλωση λαχανικών είναι "ένας απλός και πρακτικός τρόπος για να μετριαστεί η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα όταν τρώτε ρύζι", είπε.

Ο Henry πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παρόμοιες αλλαγές θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα για τρόφιμα που τρώγονται σε άλλα μέρη όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της American Society for Nutrition, στη Βαλτιμόρη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 15:37