Ζήσης Ψάλλας

Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί σε άψυχες επιφάνειες σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 9 ημέρες. Σε θερμοκρασία 30°C ή περισσότερο, η διάρκεια της παραμονής τους είναι μικρότερη. Οι κτηνοτροφικοί κορωνοϊοί έχουν αποδειχθεί ότι παραμένουν ακόμα και για 28 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, η μόλυνση των επιφανειών αφής στις εγκαταστάσεις της υγειονομικής περίθαλψης ή σε άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις είναι μια πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού και άρα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις.

Στοιχεία σχετικά με τη μεταδοτικότητα των κορωνοϊών από μολυσμένες επιφάνειες στα χέρια δεν υπάρχουν. Ωστόσο έχει εκτιμηθεί για τον ιό της γρίπης Α ότι μια επαφή 5 δευτερολέπτων μπορεί να μεταφέρει το 31,6% του ιικού φορτίου στα χέρια σας.

Με βάση αυτό το στοιχείο, εξετάστε μια όχι και τόσο προφανή αλλά σημαντική πρόληψη: απολυμάνετε την οθόνη της κινητής συσκευής σας. Μάλιστα μερικοί γιατροί λένε ότι αυτό πρέπει να το κάνετε κάθε μέρα και κάποιοι δύο φορές την ημέρα. Το κινητό τηλέφωνο συσσωρεύει βακτήρια και ιούς. Τα αντιβακτηριακά μαντιλάκια είναι απαραίτητα καθώς γενικά σκοτώνουν και τους ιούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ανάλυση 22 μελετών βρήκε ότι οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) και ο MERS (Middle East Respiratory Syndrome) ή οι HCoV (endemic human coronaviruses) μπορούν να παραμείνουν σε επιφάνειες όπως μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό έως 9 ημέρες. Αλλά μπορούν να αδρανοποιηθούν αποτελεσματικά με διαδικασίες απολυμάνσεως επιφανείας κατά 62-71% από την αιθανόλη (αλκοόλ), με 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή με 0,1% υποχλωριώδες νάτριο εντός 1 λεπτού. Άλλοι βιοκτόνοι παράγοντες όπως είναι ένα διάλυμα με 0,05-0,2% χλωριούχο βενζαλκόνιο ή με 0,02% διγλυκονική χλωρεξιδίνη είναι λιγότερο αποτελεσματικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης