Ζήσης Ψάλλας

Μια ματιά σε έρευνες από όλο τον κόσμο σχετικά με το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα μια κατά 30% μείωση των επεισοδίων διάρροιας και αναπνευστικών ασθενειών όπως είναι τα κρυολογήματα. Οι επεμβάσεις υγιεινής των χεριών στα δημοτικά σχολεία των ΗΠΑ βοήθησαν επίσης να μειωθούν οι ημέρες ασθενειών που σχετίζονται με οξεία γαστρεντερική ασθένεια κατά 31%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά όπως δείχνουν πιο πρόσφατες έρευνες, παρά την συνειδητοποίηση της σημασίας του πλυσίματος των χεριών, οι άνθρωποι συχνά δεν κάνουν αυτή τη διαδικασία σωστά. Σε μια μελέτη ενηλίκων άνω των 60 ετών που προετοίμαζαν φαγητό σε οικιακή κουζίνα, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 30% πλένουν και στεγνώνουν τα χέρια τους πριν προετοιμάσουν τα τρόφιμα. Το 90% των ανθρώπων δεν έπλενε και στέγνωνε καλά τα χέρια αμέσως μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου. Και το 62% δεν κατάφερε να τρίβει τα χέρια, τις παλάμες και μεταξύ των δακτύλων σημεία κατά το πλύσιμο των χεριών. Επίσης ότι το 47% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη δεν χρησιμοποίησαν  σαπούνι κατά τη διάρκεια πλύσης των χεριών. 

Η χρήση σαπουνιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για το πλύσιμο των χεριών γιατί μειώνει σημαντικά την παρουσία βακτηρίων στα χέρια. Το σαπούνι δεν χρειάζεται να είναι αντιβακτηριακό. Η έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση του μη αντιβακτηριακού σαπουνιού είναι επιτυχής για την πρόληψη τόσο των γαστρεντερικών όσο και των αναπνευστικών ασθενειών.

Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό νερό, χρησιμοποιήστε σαπούνι, τρίψτε τις παλάμες, τις ράχες των χεριών, ανάμεσα στα δάκτυλα, τα νύχια και ξεπλύνετε τα χέρια σας. Στη συνέχεια τα στεγνώνετε χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στέγνωμα των χεριών είναι επίσης πολύ σημαντικό για να αποφευχθεί η μόλυνση από τα χέρια στα τρόφιμα, τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό, καθώς η μετάδοση βακτηρίων είναι πιο πιθανή από το υγρό δέρμα παρά από το ξηρό δέρμα. Έτσι, το σωστό στέγνωμα των χεριών μετά το πλύσιμο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής των χεριών.

Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σε περιπτώσεις που μπορεί να μολύνουν τρόφιμα -ιδιαίτερα ωμό κρέας και πουλερικά- μετά από χρήση τουαλέτας, φύσημα μύτης, βήχα ή φτάρνισμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης