Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του Υπουργείου Τουρισμού για χρονιά-ρεκόρ και στην κρουαζιέρα το 2016. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της ΤτΕ, οι συνολικοί επισκέπτες κρουαζιέρας ξεπέρασαν στο εννεάμηνο (Ιανουάριος -Σεπτέμβριος 2016) τα 2,7 εκατ. (2,737 εκατ.), σημειώνοντας πρωτόγνωρη αύξηση των απόλυτων μεγεθών κατά 31,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο εννεάμηνο οι συνολικοί επισκέπτες ξεπέρασαν κατά 100.000 τους επισκέπτες κρουαζιέρας ολόκληρου του 2015 και με τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων να επεκτείνονται το ’16 έως και τον Δεκέμβριο γίνεται αντιληπτό ότι ο στόχος που είχε θέσει το Υπ. Τουρισμού των 3 εκατ. επιβατών θα υπερκαλυφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς εσόδων σημειώθηκε εκ νέου αύξηση 2,4% στο εννεάμηνο, με τις εισπράξεις να αγγίζουν τα 430 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας σημαντικά τις οικονομίες των νησιών σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Εξέλιξη αρκετά ελπιδοφόρα για το 2017 λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας που παρουσιάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία, Αίγυπτο), αφού παρά το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία η Ελλάδα όχι μόνο άντεξε στον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά θριάμβευσε με νέο ρεκόρ.

Από το Υπουργείο Τουρισμού τονίζουν ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εξωγενείς παράγοντες με την ελληνική κρουαζιέρα -η προσφυγική κρίση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο-, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από το 2015, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά και το οποίο αναπτύχθηκε το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την κρουαζιέρα έγιναν επαφές με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου και επετεύχθη μέσω συμφωνιών η διατήρηση της Ελλάδας ως προορισμού στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την αποχώρησή τους από την Αίγυπτο ή την Τουρκία. Παράλληλα, ενισχύθηκε η προσέλκυση και προσθήκη νέων δρομολογίων από ευρωπαϊκές εταιρείες και tour operators που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα προς την Ελλάδα τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης