Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Ο πρόεδρος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», Νικόλαος Μέρτζος, σε συνέντευξή του στο zougla.gr, αναφέρεται στη σημαντικότητα των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Όπως πιστεύει ο ίδιος με βάση τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτει «το μνημείο πιθανόν είναι ο τάφος ενός επιφανούς Μακεδόνος αλλά χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία μέχρι την ολοκλήρωση των ανασκαφών».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι αυτονόητα πάρα πολύ σημαντικές οι ανασκαφές και η ίδια η αποκάλυψη με ένα τεράστιο μνημείο το οποίο θα περιέχει έναν τάφο επιφανούς Μακεδόνος .Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος για πολλούς λόγους .Ο Έλληνας στρατηλάτης κατά πάσα πιθανότητα είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Εικάζεται ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί θαμμένη η Ρωξάνη. Είναι μια εικασία αλλά μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο. Οι δύο Σφίγγες φύλακες πάντως παραπέμπουν στην Ανατολή. Η Ρωξάνη όπως ήταν γνωστό ήταν πριγκίπισσα της «Βακτηριανής». Από κει και πέρα δεν μπορεί να πει κανείς τίποτε. Θα πρέπει να περιμένουμε και να έχουμε ψυχραιμία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος είναι ο Νικόλαος Μέρτζος 

Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα, ταξίδεψε σε όλον σχεδόν τον κόσμο με επιτυχείς δημοσιογραφικές αποστολές. Εξ απορρήτων στενός συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα 1990-1993.Ως μέλος της  «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Μακεδονικής Επιτροπής διέτρεξε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική επί 45 χρόνια για τη Μακεδονία. Για την προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις από την Εκκλησία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, Δήμους και οργανώσεις, την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΟΚΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,καθώς επίσης από τους Δήμους Τορόντο και Σκάρμπορω Καναδά.

Ακούστε τη συνέντευξή του στο zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης