Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό αποτυπώνεται στις Με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ξοδεύεις περίπου 2,5 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της περυσινής χρονιάς. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2015 πουλήθηκαν 186.170 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους ρεύμα, όταν το 2014 το νούμερο αυτό ήταν στις 92.455 μονάδες.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η Ευρώπη πάει… καλά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και στην ελληνική αγορά, όπου το 2015 ταξινομήθηκαν μόλις 67 ηλεκτρικά οχήματα. Η χαμηλή ζήτηση οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η υψηλή φορολογία, η γενικότερη οικονομική κατάσταση, τα κίνητρα και οι υποδομές που δεν… υπάρχουν.

H ηλεκτροκίνηση υπάρχει... Πλέον έχει αρχίσει δειλά, δειλά να κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διάφορες προτάσεις VW
Η τεχνολογία όμως τρέχει και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τις εξελίξεις, ασχέτως αν στην Ελλάδα τα πράγματα μένουν στάσιμα. Αυτό ισχύει με την Kosmocar, την εισαγωγική εταιρεία των αυτοκινήτων VW, που κάνει ένα τεράστιο μελλοντικό… βήμα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ξεκίνησε ήδη τη διάθεση τεσσάρων μοντέλων της που έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με ρεύμα. Πρόκειται για τα αμιγώς ηλεκτρικά e-up! και e-Golf, αλλά και τα λεγόμενα plug in hybrid (αυτά που χρησιμοποιούν βενζίνη, μπορούν να κινηθούν αμιγώς ηλεκτρικά και μπαίνουν στην πρίζα) Golf GTE και Passat GTE.

Ο... κινητήρας ενός ηλεκτρικού VW

Αμιγώς ηλεκτρικά…
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις (e-Golf και e-up) τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνοH αυτονομία στα ηλεκτρικά είναι περιορισμένη.ρεύμα.

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης τους φορτίζει τις μπαταρίες από μια κοινή πρίζα και έχει τη δυνατότητα να καλύψει διαδρομές από 160 έως 190 χιλιόμετρα (εργοστασιακά νούμερα) για τα Up και Golf αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που είναι ιδανικές για μετακινήσεις εντός πόλης. Σημαντικό στοιχείο, το κόστος μετακινήσεων που κυμαίνεται σε περίπου 2,5 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ στα αρνητικά είναι η υψηλή τιμή πώλησης.

Το VW e-up! είναι διαθέσιμο και ως ηλεκτρικό!

Ρεύμα και… βενζίνη
Τα μοντέλα Golf GTE και Passat GTE είναι τεχνολογίας plug in hybrid. Με λίγα λόγια εφοδιάζονται με Όταν μένεις από ρεύμα, κάνεις χρήση της βενζίνης κινητήρα εσωτερικής καύσης και με μπαταρίες.

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για 50 χιλιόμετρα, ενώ αμέσως μετά ενεργοποιείται ο βενζινοκινητήρας.

Δηλαδή μπορεί να καταναλώνει μόνο… ρεύμα για τις καθημερινές του μετακινήσεις και όταν θέλει να βγει εκτός πόλης, να μην έχει το άγχος της αυτονομίας. Επιπλέον, η κίνηση μπορεί να γίνεται και συνδυαστικά.

Ο διευθυντής πωλήσεων και marketing της VW Θανάσης Κονιστής πιστεύει πως ο απλός χρήστης του αυτοκινήτου πρέπει να οδηγήσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο για να έχει προσωπική άποψη και γι' αυτό το λόγο διοργανώνει την εβδομάδα ηλεκτροκίνησης 17 έως 24 Απριλίου

Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα
Στα παραπάνω τέσσερα μοντέλα τα πλεονεκτήματα αφορούν τόσο στο χαμηλός κόστος χρήσης στις μετακινήσεις όσο και στις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που έχει να κάνει με την υψηλή τιμή πώλησης και της αυτονομίας που αφορά στα αμιγώς ηλεκτρικά. Ακόμη ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με τον χώρο φόρτισης, καθώς στην Ελλάδα οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και αφορούν μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Αυτό σημαίνει πως για να έχει κάποιος στην κατοχή του ηλεκτρικό όχημα θα πρέπει να διαθέτει και γκαράζ προκειμένου να φορτίζει τις μπαταρίες (είναι δύσκολο να βγάζει… μπαλαντέζα από το μπαλκόνι!). Προς το παρόν υπάρχουν πρατήρια και χώροι στάθμευσης που διαθέτουν φορτιστές, αλλά ο αριθμός τους είναι μικρός.

Το VW Golf διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό και ως plug in hybrid. Θεωρούμε επιλογή για αγορά την δεύτερη, λόγω τιμής, κόστους χρήσης και έλλειψης άγχους να μείνεις από... ρεύμα!

Test drive ηλεκτρικών…
Επειδή η τεχνολογία είναι καινούργια και ελάχιστοι τη γνωρίζουν, η VW διοργανώνει την «εβδομάδα ηλεκτροκίνησης» 18-24 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν και τα τέσσερα μοντέλα της μάρκας και να αποκτήσουν τη δική τους εμπειρία πίσω από το τιμόνι ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για το ηλεκτρικό e-up! πατώντας ΕΔΩ

Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για το ηλεκτρικό e-Golf πατώντας ΕΔΩ

Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για το Plug on hybrid Golf GTE πατώντας ΕΔΩ

Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για το Plug on hybrid Passat GTE πατώντας ΕΔΩ

Ο πίνακας οργάνων στο αμιγώς ηλεκτρικό VW Golf...

To VW Passat GTE μπορεί να κινηθεί με μπαταρίες για 50 χιλιόμετρα ενώ παό εκεί και πέρα ενεργοποιείται ο βενζινοκινητήρας...
Ο πίνακας οργάνων του VW Passat GTE...

O πίνακας οργάνων του e-up!
Σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων... Τέτοιοι σταθμοί υπάρχουν χιλιάδες σε πολλές ευρωπαικές πόλεις...

H σχεδιαστική φιλοσοφία στο εσωτερικό του ηλεκτρικού Golf δεν αλλάζει συγκριτικά με τις γνωστές εκδόσεις βενζίνης και diesel...

    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης