Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν απογοήτευση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να προσβλέπουμε στο μέλλον και επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

«Είμαστε απογοητευμένοι που δεν υπήρξε αποτέλεσμα» στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών για τα κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο Κυπριακό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να προσβλέπουμε σε ένα εποικοδομητικό μέλλον». Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον ειδικό του σύμβουλο στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για να προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων στις συνομιλίες του Μοντ Πελεράν και να δουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκδηλωθούν εφεξής οι προσωπικές προσπάθειες του Μπαν Κι-μουν. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του γ.γ., Στεφάν Ντουζαρίκ, λέγοντας μάλιστα ότι είναι πιθανόν αυτή η συνομιλία να έχει ήδη γίνει.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα ενημερώσει για το «ναυάγιο»

Με τηλεοπτικό διάγγελμα θα ενημερώσει σήμερα τον κυπριακό λαό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με όσα συνέβησαν στο Μοντ Πελεράν, αλλά και τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του Κυπριακού μετά το τελευταίο «ναυάγιο» των συνομιλιών.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και χωρίς στρατεύματα κατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επόμενες ημέρες, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Λευκωσία αξιολογεί τα αποτελέσματα των δύο φάσεων του Μοντ Πελεράν και δρομολογεί διάφορες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, με στόχο να διατηρηθεί ανοικτό παράθυρο επανέναρξης των συνομιλιών. Αυτή είναι η βασική παράμετρος που χαρακτηρίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης, μετά το «ναυάγιο» της Ελβετίας.

Είναι προφανές πως η διαδικασία, που κράτησε πέραν των 18 μηνών, κατέρρευσε τη στιγμή που η Τουρκία θα έπρεπε να συζητήσει επιστροφή εδαφών. Η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να οδηγήσει το πάρε-δώσε στην πολυμερή δεν πέτυχε και οι συζητήσεις έκλεισαν, χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη ουσιαστικά να καθορίζουν το επόμενο βήμα.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο νησί εάν τον καλέσουν και οι δύο πλευρές, αυτήν τη στιγμή είναι επιφορτισμένος να ενημερώσει με έκθεση τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Τι θα γράψει, κατά πόσο θα αποδώσει ευθύνες ή θα αφήσει ανοικτή την προοπτική επανάληψης της διαδικασίας είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Πληροφορίες αναφέρουν πως τρίτοι παράγοντες ετοιμάζονται να παρέμβουν σε μια προσπάθεια να μη χαθεί το μομέντουμ και τα όσα επιτεύχθηκαν στις μέχρι τώρα συζητήσεις.

Αποφασίσθηκε, ακόμη, μέσω των διπλωματικών μας αποστολών να ενημερωθούν όλες οι ξένες κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του από το Μοντ Πελεράν, συγκάλεσε σύσκεψη των συνεργατών του, αξιολόγησαν τα δεδομένα και καθόρισαν τα επόμενα βήματα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον ενημέρωσε ενδελεχώς για τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Μοντ Πελεράν.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν σύντομα. Θεωρείται δεδομένο ότι θα συναντηθούν πριν τα πουν Τσίπρας και Ερντογάν.
 
Όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συνάντηση (γίνεται λόγος για τις 4 Δεκεμβρίου), ενώ η Ελλάδα ξεκαθαρίζει πως θα συζητήσει μόνο θέματα ασφάλειας.

Τόσο ο Κύπριος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρούν χρήσιμη μια συνάντηση, καθώς θα καταγραφούν οι προθέσεις της Άγκυρας στο θέμα αυτό. Ωστόσο, ενδεχομένως η Άγκυρα να κάνει δεύτερες σκέψεις για το ζήτημα της συνάντησης.

Επικοινωνία Κοτζιά και Έιντε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είχε, κατόπιν πρωτοβουλίας του, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σκοπός των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος, βασισμένης στις αρχές που η Ελλάδα έχει εξαρχής περιγράψει.

Η Άγκυρα επιμένει σε πενταμερή

Είναι ωφέλιμο να οριστεί ημερομηνία για την πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων και στο μεταξύ να υπάρξει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, προσθέτοντας ότι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας για να βρεθεί μια λύση βιώσιμη στο Κυπριακό συνεχίζεται.

Σε γραπτή του δήλωση στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Χουσεΐν Μουφτούογλου υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες καλών προθέσεων των Τουρκοκυπρίων στις εντατικές διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα».

«Πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας έχει χαθεί μια πολύ αξιόλογη ευκαιρία» αναφέρει και προσθέτει οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από την Ελβετία, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία ότι δεν τήρησε θαρραλέα στάση στις διαπραγματεύσεις.

Το sms δεν ήλθε

Μήνες ολόκληρους διαμορφώθηκε μια εικόνα ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Γινόταν λόγος για σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, αλλά και για περιορισμένα θέματα στα οποία υπήρχαν διαφορές. Το «κοινό όραμα» βρισκόταν σε κάθε δήλωση και ομιλία, και ο στόχος του 2016 κατέστη από επαναλαμβανόμενο τσιτάτο σε άτυπο χρονοδιάγραμμα. Η αγιοποίηση του Ακιντζί είναι κατασκεύασμα των οπαδών της όποιας λύσης στις ελεύθερες περιοχές. Ποιος θα τον κατηγορήσει τώρα; Όταν λοιπόν έφθασε η ώρα να συζητηθεί το εδαφικό και να τοποθετηθεί η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία με συγκεκριμένο τρόπο, ο κ. Ακιντζί μάταια ανέμενε το sms από την Άγκυρα. Τούτο ουδέποτε ήλθε. Έτσι, ετοίμασε τις βαλίτσες του και επέστρεψε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη διαδικασία για το Κυπριακό

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως οι υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία διεκόπησαν και ότι οι ηγέτες επιστρέφουν στην Κύπρο για να προβληματισθούν σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ διαδικασία υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την πρόοδο που σημείωσαν εφέτος οι Κύπριοι ηγέτες. Εστιαζόμαστε στην υποστήριξη των προσπαθειών των μερών για να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε.

Στο ερώτημα για την επερχόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, είπε πως δεν έχει αυτήν τη στιγμή να ανακοινώσει οτιδήποτε.

Ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί απέδειξε ότι είναι υπάλληλος του εθνικιστή Ερντογάν

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο Ακιντζί είναι υπάλληλος του Ταγίπ Ερντογάν, διότι αυτός του πληρώνει τον μισθό για να παριστάνει τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.

Οι Ελληνοκύπριοι οπαδοί της «όποιας λύσης» στην Κύπρο είναι εκείνοι που ανέδειξαν τον κατοχικό ηγέτη σε συμπρόεδρο και του γέμισαν τα μυαλά αέρα ότι είναι ίσος -αν όχι ανώτερος- και από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να μην αποδεχθεί τη συμφωνία για το εδαφικό, διότι ο κατοχικός ηγέτης άλλαξε άρδην τις θέσεις του και όσα του έλεγε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία.

Παρουσίασε θέσεις απαράδεκτες και ανεδαφικές, που ουδείς Κύπριος μπορούσε να δεχθεί, εκτός βεβαίως των γνωστών ως οπαδών της «όποιας λύσης». Είναι μια παρέα της κυπριακής «ελίτ», που στοχεύει να επιβάλει απαράδεκτη λύση στον κυπριακό λαό. Ο πρόερος Αναστασιάδης συνέπλευσε μαζί τους μέχρι που κατάλαβε ότι τον οδηγούσαν στον γκρεμό. Και αυτόν και την Κύπρο.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ/mignatiou.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης