Τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να υποβάλλουν «ουδέτερες προτάσεις», ώστε να διευκολύνουν τις συζητήσεις για το Κυπριακό και να συμβάλουν στην επίτευξη συγκλίσεων στις δικοινοτικές συνομιλίες.

Η πρόθεση αυτή παραπέμπει σε γεφυρωτικές προτάσεις, οι οποίες, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, «δεν θα είναι δεσμευτικές». Την ίδια ώρα, στόχος του ΟΗΕ είναι να «κλειδώσει» την επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως μετά την 6η Απριλίου, εάν και εφόσον δεν ανανεωθεί η παράνομη τουρκική NAVTEX, η οποία ως γνωστό λήγει εκείνη την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόθεση του διεθνούς οργανισμού είναι να ανακοινώσουν την έναρξη των συνομιλιών πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, που θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου, εάν και ο σχεδιασμός είναι ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να δεσμευθεί η Τουρκία, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα ανανεώσει ή όχι τη NAVTEX.

Ο διεθνής οργανισμός διά του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, ότι η Τουρκία δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX, σημειώνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που είχαν διακοπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως οι συνομιλίες δεν θα διαρκέσουν τρεις μήνες, όσο δηλαδή αναμένεται να κρατήσει το «τεχνητό διάλειμμα» της ιταλικής ENI, αλλά περισσότερους. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως θεωρείται η στιγμή κατά την οποία η ΕΝΙ θα αποφασίσει να επανέλθει στην περιοχή, χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο, αλλά κρίσιμο επειδή αναμένεται να υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο αναφέρουν πως εάν υπάρξει νέα διακοπή των διαπραγματεύσεων, θα είναι δύσκολο να επαναρχίσουν και πάλι.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος αναχώρησε χθες από την Κύπρο, αναμένεται να επανέλθει όταν θα ανακοινωθεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης