Την ερχόμενη Κυριακή θα αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Νίκο Αναστασιάδη να οδηγεί την κούρσα έναντι του συνυποψηφίου του Σταύρου Μαλά και την αποχή να κυμαίνεται γύρω στο 17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων σε όλη την Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ καταλαμβάνει το 45,46% των ψήφων, μολονότι τα exit polls του έδιναν 51,1% και προέβλεπαν νίκη του από την πρώτη Κυριακή. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αστοχία των εκτιμήσεων στην ιστορία των κυπριακών εκλογών.

Μάχη για τη δεύτερη θέση έδωσαν Μαλάς και Λιλλήκας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Σταύρος Μαλάς του ΑΚΕΛ έλαβε το 26,91%, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας βγήκε τρίτος με 24,93%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι «η πορεία τώρα αρχίζει», συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη, υποσχέθηκε πως θα τιμήσει την ψήφο που του έδωσαν οι πολίτες και θα στηρίξει κάθε πολιτική που προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα -ενώ πολιτικές που εκχωρούν που εκχωρούν τον πλούτο της Κύπρου, όπως είπε, «θα μας βρουν μπροστά τους»- και ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ που τον στήριξε.

Ήδη ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον κ. Λιλλήκα να συνεργαστεί με τον υποψήφιο που υποστήριξε το κόμμα του, τον κ. Μαλά, «σε κοινούς αγώνες για να ανατρέψουμε την εκλογική νίκη του κ. Αναστασιάδη». Κάλεσε, επίσης, τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσεχή αναμέτρηση, γιατί η αποχή ευνοεί τον νικητή του πρώτου γύρου.

Το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή αποτελεί πλήγμα για το επενδυτικό κλίμα στην Κύπρο, αναφέρει το Reuters. Πολλοί επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι μια γρήγορη νίκη του υποψηφίου του ΔΗΣΥ θα σήμαινε και μια γρήγορη συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας της Κύπρου.

Η αστοχία των exit polls

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ελάμβανε ποσοστό 51,1%. Ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, συγκέντρωνε το 27,3%, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ, κατακτούσε το 18%.

Η πρώτη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 19.30 διέψευσε τα exit polls, που νωρίτερα προεξοφλούσαν τη νίκη του Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή. Το ΡΙΚ έδινε ποσοστό 51,1% στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Την ίδια εικόνα μετέφεραν και οι δημοσκοπήσεις τριών ακόμη τηλεοπτικών σταθμών. 


Το πρώτο exit poll του sigmalive


Τo exit poll των κυπριακών καναλιών



Ν. Αναστασιάδης: «Το αποτέλεσμα είναι νίκη των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουμε σελίδα»

«Το αποτέλεσμα είναι νίκη των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουμε σελίδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών της Κυριακής Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Όπως τόνισε, «η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εξέφρασε το αίτημα για την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ».

«Αυτό το αποτέλεσμα θα μετατραπεί την επόμενη Κυριακή σε ξεκάθαρη εντολή, που θα οδηγήσει με τη σειρά της στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ για τη στήριξή του, επισημαίνοντας ότι με το κόμμα έχουν συμφωνήσει σε κυβερνητικό πρόγραμμα «που μας δεσμεύει απόλυτα».

«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, η υπόθεση της αλλαγής είναι υπόθεση όλων μας. Ο δρόμος της νέας εποχής άνοιξε σήμερα» επεσήμανε κλείνοντας.

Σταύρος Μαλάς: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον δεύτερο γύρο»

Την πεποίθησή του ότι μπορεί να κερδίσει τον δεύτερο γύρο εξέφρασε με δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες συμπατριώτες μας του κινήματος της αριστεράς του ΑΚΕΛ, των Νέων Δυνάμεων, του χιλιάδες συμπολίτες μας του κέντρου, τους ανέντακτους πολίτες που έδωσαν μαζί μας αυτή την όμορφη μάχη. Συγχαρητήρια στον κ. Αναστασιάδη για την πρώτη θέση στον α’ γύρο και τον κ. Λιλλήκα και στους πολίτες που τον στήριξαν στον αγώνα που έδωσαν και το αποτέλεσμα που πέτυχαν», είπε.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Λιλλήκα, λέγοντας ότι «με αυτές τις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Λιλλήκα έχουμε πολλά κοινά, ιστορικά στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

«Έχουμε τώρα την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που περνάμε. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ανάπτυξη χωρίς σκληρές πολιτικές ενάντια στην κοινωνία, με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια την μεθοδικότητα που δώσαμε την μάχη του α’ γύρου θα δώσουμε την μάχη του β’ γύρου», συνέχισε.

Οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αφενός γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και αφετέρου επειδή θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Κι αυτό σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδέσουν τα δύο αυτά θέματα μεταξύ τους αλλά και με εκείνο του φυσικού αερίου για να πιέσουν τη Λευκωσία.

Γ. Λιλλήκας: «Πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα τα ποσοστά μας»

Ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε «πρωτοφανή ποσοστά για τα κυπριακά δεδομένα» το 24,93% που εξασφάλισε στις εκλογές της Κυριακής, παρόλο που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Λιλλήκας συνεχάρη τους ανθυποψηφίους του, κ.κ. Αναστασιάδη και Μαλά, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι το επιτελείο του έδωσε έναν δύσκολο και άνισο αγώνα, απέναντι, όπως είπε, «στο κατεστημένο και στους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς».

«Αυτή είναι μόνο η αρχή, η πορεία τώρα αρχίζει» υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος από υποστηρικτές του. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα τηρήσει την εντολή που του ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες.

«Θα στηρίξουμε κάθε πολιτική που προασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε πολιτική που προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και αντιστέκεται σε επιβουλές των ξένων. Πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας και εκχωρούν τον εθνικό μας πλούτο και βρίσκονται στη λογική των μονομερών υποχωρήσεων θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους» κατέληξε.

Χαμηλότερη η συμμετοχή από τις εκλογές του 2008

Ποσοστά ψηφισάντων ανά επαρχία:

Λευκωσία: 81,82%

Λεμεσός: 83,24%

Αμμόχωστος: 83,86%

Λάρνακα: 84,81%

Πάφος: 84%
Ψηφοφόροι του εξωτερικού: 80%

Μέχρι τις 12.00, τα στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές επιβεβαιώνουν την αρχική πρόβλεψη για χαμηλότερη συμμετοχή σε σύγκριση με τις προεδρικές του 2008. Η συμμετοχή είναι περίπου ανάλογη με εκείνη στις βουλευτικές του 2011.

Συγκεκριμένα η προσέλευση έφτασε στο 38,9% (επί των εγγεγραμμένων) έναντι 48% στις προεδρικές του 2008 και 39,5% στις βουλευτικές του 2011.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία συμμετείχε το 39%, έναντι 49% στις προεδρικές του 2008 και 36% στις βουλευτικές του 2011.

Στη Λεμεσό, 39,5%, έναντι 46% στις προεδρικές του 2008 και 46% στις βουλευτικές του 2011.

Στη Λάρνακα, 42,4%, έναντι 51% στις προεδρικές του 2008 και 39% στις βουλευτικές του 2011.

Στην Αμμόχωστο, 37,9%, έναντι 48% στις προεδρικές του 2008 και 35% στις βουλευτικές του 2011.

Στην Πάφο, τέλος, 37%, έναντι 48% στις προεδρικές του 2008 και 40% στις βουλευτικές του 2011.

Άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι υποψήφιοι πρόεδροι

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, έστειλε μήνυμα υπέρβασης των κομματικών γραμμών. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό, σημείωσε ότι «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας και όχι η σωτηρία κομμάτων και πολιτικών».

Ο κ. Αναστασιάδης, έχοντας δίπλα τα εγγόνια του, χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές, από τις οποίες «θα προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και το Κυπριακό».

Ο υποψήφιος Σταύρας Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία ως ιστορικό κεφάλαιο για τον τόπο και κάλεσε «όλο τον λαό να συμμετάσχει διά της ψήφου στη συγγραφή της Ιστορίας».

«Σήμερα είναι η ημέρα του κυπριακού λαού να μιλήσει. Σήμερα, με την εκλογική διαδικασία, αρχίζει το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού λαού, το πιο ιστορικό κάλεσμα πρέπει να μας βρει όλους συμμέτοχους, ώστε όταν κοιτάμε πίσω να δούμε ο καθένας τη δική του συνεισφορά» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας» ανέφερε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μερίδα του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «οι πολίτες είτε θα αποφασίσουν επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος, σε πρακτικές που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση, ή θα επιλέξουν το νέο, το καινούργιο, προκειμένου η Κύπρος να πάει μπροστά». «Μαζί» σημείωσε «μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση-Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης