Μια ανάσα από τον εξώδικο συμβιβασμό με την προμηθεύτρια εταιρεία των περίφημων ρομποτικών κάδων, που «κοσμούν» χωρίς να λειτουργούν εδώ και καιρό, περίοπτες θέσεις της πόλης, βρίσκεται ο δήμος Πειραιά.

Οι ρομποτικοί κάδοι αγοράστηκαν το 2009 από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Φασούλα με στόχο να αναμορφώσουν αισθητικά τις περιοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν όπου υπήρξε διαπιστωμένα συσσώρευση μεγάλου αριθμού συμβατικών κάδων και αντίστοιχου όγκου απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλεονέκτημά τους ήταν ο μεγάλος αποθηκευτικός καθ’ ύψος χώρος, η πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία σε συνδυασμό με την κατάληψη μικρού χώρου εγκατάστασης. Στα αρνητικά τους ο μη διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή.

Πριν ωστόσο προλάβουν καλά καλά να κλείσουν έναν χρόνο λειτουργίας οι ρομποτοκάδοι βγήκαν off … αφού η εταιρεία που τους προμήθευσε στον Δήμο είδε το τιμολόγιο της να επιστρέφει χωρίς την πολυπόθητη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τώρα απώτερος στόχος είναι η επαναλειτουργία τους, αλλά και το οριστικό κλείσιμο του φακέλου της υπόθεσης που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός του Δ.Σ. και που από πολλούς χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης, εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν και των απορριπτικών αποφάσεων που προκάλεσαν τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όσο και από την πρώην κρατική Περιφέρεια Αττικής (σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά φέρεται να είχε αποφασίσει τον Μάρτιο του 2009 την προμήθεια δέκα (10) ρομποτικών κάδων με κονδύλι ύψους 550.000 €, στη συνέχεια η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Πειραιά, ενέκρινε με τις διαδικασίες της απευθείας διαπραγμάτευσης την αγορά μικρότερου αριθμού ρομποτικών κάδων – πέντε (5) στον αριθμό – αλλά με την ίδια τιμή!!!

Σύμφωνα ωστόσο με τον νόμο στις περιπτώσεις προμηθειών που η τιμή προσφοράς του μειοδότη απαιτεί επαύξηση της προϋπολογισθείσας αξίας πέραν του 50 % ο διαγωνισμός ματαιώνεται.
 
Για τον λόγο αυτόν και επιπλέον επειδή έκρινε ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης με τη μοναδική προσφέρουσα εταιρεία το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε το χρηματικό ένταλμα του Δήμου Πειραιά.

Την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαδέχτηκε αντίστοιχη της πρώην κρατικής Περιφέρειας που ασκεί έλεγχο νομιμότητας στους ΟΤΑ, που ακύρωσε την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής.

Επειδή ωστόσο ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ήταν προληπτικός αλλά κατασταλτικός, «το κακό είχε ήδη γίνει» και οι κάδοι όχι μόνο είχαν περιέλθει στην κατοχή του Δήμου αλλά βρίσκονταν σε λειτουργία.

Η εταιρεία όπως ήταν φυσικό δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και στράφηκε δικαστικά κατά του Δήμου Πειραιά ζητώντας τα χρήματά της.

Για να κλείσει η εκκρεμότητα ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε με την έγκριση του Δ.Σ. να προτείνει ως εξωδικαστική – συμβιβαστική λύση την καταβολή προς την εταιρεία ποσού μειωμένου ως προς το αρχικά συμφωνηθέν κατά 67%, λύση με την οποία από ό,τι φαίνεται συμφωνεί και η προμηθεύτρια εταιρεία.

Απομένει να δούμε εάν αυτός θα είναι και ο επίλογος του σήριαλ των ρομποτικών κάδων ή εάν θα προστεθούν προσεχώς και άλλα επεισόδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης