Συντονιστείτε στην τηλεόραση της Ζούγκλας και παρακολουθήστε LIVE τις παρελάσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του 1941 η Γερμανία κηρύττει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Το Ρούπελ αντιστέκεται αλλά οι ορδές της Βέρμαχτ σαρώνουν τη γιουγκοσλαβική αντίσταση και εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα παραδίδεται. Η Κατοχή αρχίζει. Η σβάστικα υψώνεται στην Ακρόπολη.

Τον Μάιο του 2010 δεκαετίες μετά, η Ελλάδα παραδίδεται στους δανειστές της. Κυριαρχούσα οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο επιβάλλει τους όρους δανεισμού της χώρας. Η ελληνική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στην Ακρόπολη αλλά οι τεχνοκράτες του Βερολίνου επιβάλλουν το ιδιότυπο καθεστώς κατοχής και οικονομικής κυριαρχίας.

Το 1940 η Ελλάδα, όλη η Ελλάδα, είπε το δικό της «ΌΧΙ» στη βαρβαρότητα του ευρωπαϊκού φασισμού.
Το 2012 η Ελλάδα σύρθηκε να πει το «ΝΑΙ» στον πλήρη έλεγχο της οικονομίας της και στη βάρβαρη εσωτερική υποτίμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 1941 δύο νεαροί σκαρφαλώνουν στην Ακρόπολη και κατεβάζουν από τον ιστό τη σβάστικα. Τον Οκτώβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς βαρβαρότητας στην Ελλάδα, διά στόματος Χρυσής Αυγής καθυβρίζει τους δύο αυτούς νεαρούς δεκαετίες μετά και αποκαλεί τον Μανώλη Γλέζο «εσχατόγερο».

Από το 1940 μέχρι το 2012 κύλησαν 72 χρόνια. Διεξήχθη ένας παγκόσμιος πόλεμος και στη συνέχεια η χώρα αιματοκυλίστηκε από τον εμφύλιο σπαραγμό. Δεκατιες αργότερα η Ελλάδα έζησε εκ νέου τη βαρβαρότητα της Χούντας αφού προηγουμένως αναγκάστηκε να αφήσει τα παιδιά να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για ένα κομμάτι ψωμί. Από το 1974 άρχισε η μεταπολίτευση μετά από μία εθνική τραγωδία, την εισβολή στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταπολίτευσης μία ολόκληρη γενιά σύρθηκε για να προδώσει τον εαυτό της.

Σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2012, η Ελλάδα και οι πολίτες της ψάχνουν να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της χώρας, η οποία είναι υποχρεωμένη να «δικάζεται» σχεδόν καθημερινά εδώ και 2,5 χρόνια στα ιδιότυπα δικαστήρια των συνόδων Κορυφής και τον Eurogroup προκειμένου να ανασάνει.

Ο φετινός εορτασμός του μεγάλου ΌΧΙ πραγματοποιείται μέσα σε ένα κλίμα νοσηρότητας απόγνωσης και αγωνίας για το μέλλον αυτής της χώρας και των παιδιών της. Το 55% των οποίων ισοπεδώνεται από την ανεργία και το έλλειμμα προοπτικής. Αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αναγκάζεται να μεταναστεύσει και πάλι για να βρει την τύχη σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και στην ίδια τη Γερμανία.

Πρόκειται για βίους παράλληλους, για ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω από αυτή την βαλκανική χερσόνησο από το 1941 μέχρι σήμερα. Η Ιστορία όμως γράφεται με τους δικούς της κανόνες και προχωρεί με τον δικό της βηματισμό. Όπως συμβαίνει πάντα η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Όμως η χώρα αυτή έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντιστέκεται και να επιβιώνει.

”Αποστειρωμένες” παρελάσεις

Με κιγκλιδώματα, φράκτες και στρατιές διμοιριών των ΜΑΤ αλλά και με μετακινήσεις ακόμη και συνοριακών φρουρών, η Ελληνική Αστυνομία προσδοκούσε να αποφύγει επεισόδια και γεγονότα όπως τα περυσινά, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων και παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου διεξήχθη η στρατιωτική παρέλαση, η οποία αναμενόταν να διαρκέσει μόλις 40 λεπτά της ώρας. Παράλληλα, έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας στο Σύνταγμα αλλά και στον Πειραιά, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις.

Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ηγετικών της στελεχών χρησιμοποίησε τον όρο «αποστείρωση», προκειμένου να χαρακτηρίσει τα μέτρα που ελήφθησαν, ώστε να αποφευχθεί κάθε φυσική ακόμη και ακουστική, αν ήταν δυνατόν, επαφή μεταξύ της εξέδρας των επισήμων στη συμπρωτεύουσα και του πλήθους. Το ίδιο ακριβώς πλάνο ακολούθησαν και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.

Παράγοντες της Θεσσαλονίκης ανέβασαν σε 2.500 τους άνδρες των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν την Κυριακή στην παραλιακή, όπου παρέλασαν τα στρατιωτικά τμήματα. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωσε τους τοπικούς παράγοντες καθώς και την κυβέρνηση ότι δεν είχε τη δυνατότητα να διασφαλίσει όσα είχαν σχεδιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, παρά την πληθωρική προσφορά από συλλόγους για συμμετοχή στην παρέλαση, οι Αρχές προτίμησαν τη «σύντομη» εκδοχή, καλυπτόμενες και από το πρόσχημα της μείωσης των εξόδων λόγω κρίσης. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη «συνταγή» είχε υιοθετηθεί πέρυσι στην Αθήνα για τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Σε «ζωντανή» μετάδοση oι παρελάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Σε «ζωντανή» μετάδοση από την τηλεόραση της Ζούγκλας παρακολουθήσατε την παρέλαση της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για την 28η Οκτωβρίου.

Η παρέλαση της Αθήνας ολοκληρώθηκε περίπου στις 11.30, διήρκησε δηλαδή μόλις 30 λεπτά, και συμμετείχαν πολύ λίγα σχολεία. Στόχος ήταν να αποφευχθούν τα έκτροπα και για το λόγο αυτό αυξημένες ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις. Στις 11.55 δόθηκε στην κυκλοφορία η Λ. Αμαλίας.


(H φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών παρελαύνει στην Αθήνα)


(Oι σημαιοφόροι των Γυμνασίων της Αθήνας)


(Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα)


(Μαθητές παρελαύνουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στο κέντρο της Αθήνας)


(Σε απόσταση… ασφαλείας οι πολίτες που παρακολουθούν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη)


(Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ πίσω από τα κιγκλιδώματα στη Θεσσαλονίκη)

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, δημοσιογράφοι, οπερατέρ και τεχνικοί βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να σας μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει

Με επίσημες ανακοινώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις και να πραγματοποιήσουν λαϊκές παρελάσεις, μετά το πέρας των επισήμων εκδηλώσεων, προκειμένου να εκφράσουν τα αντιμνημονιακά αισθήματα του λαού.

Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία ανήρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της παρέλασης, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα της Τσιμισκή, αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ το απέτρεψαν. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια, πέραν μίας μικροέντασης που διήρκεσε για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Οι προετοιμασίες της αστυνομίας

Στη συμπρωτεύουσα θα βρίσκονται επί ποδός 2.000 αστυνομικοί, ενώ θα φθάσουν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού θα κάνουν περιπολίες.

Στο σχέδιο προβλέπεται και η χρήση κιγκλιδωμάτων καθώς και αυστηροί έλεγχοι ταυτοτήτων σε όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές. Οι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση από απόσταση.

Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα οι παρελάσεις θα διαρκέσουν πολύ λίγη ώρα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επίλαρχος κ. Ιωάννης Σηφάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων στα μέτρα ασφαλείας κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2012, υπογράμμισε τα εξής:

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων και ο στρατός που βρίσκεται στην πόλη είναι λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων και αναπαραστάσεων. Ο στρατός δεν έχει καμία συμμετοχή στα μέτρα ασφαλείας».

Μέτρα που θα θυμίζουν ΔΕΘ, αλλά και αυτά της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, με σκοπό να μην επαναληφθούν τα περσινά γεγονότα, όταν διαδηλωτές αμαύρωσαν την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, προπηλάκισαν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οδήγησαν στη ματαίωσή της, δρομολογώντας και πολιτικές εξελίξεις, έχουν σχεδιάσει οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου στη συμπρωτεύουσα.

Τα μέτρα αφορούν πρώτα στην παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο, που θα γίνει την Κυριακή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μεταφερθεί και θα στηθεί ο γνωστός ενισχυμένος φράχτης, που χρησιμοποιείται στην Αθήνα για την προστασία της Βουλής.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και της εξόδου των εκδρομέων. Ειδικότερα, την Κυριακή θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από τις 15.00 έως τις 21.00.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

– αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής

– ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα

– ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων

– αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις εισόδους – εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων

– αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

– κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις

– παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες

– ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων

– συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

«Οι οδηγοί καλούνται να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Τροχαία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή σε όλους τους δήμους της Αττικής λόγω των μαθητικών παρελάσεων.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 10.00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης από τις 06.00, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί νωρίτερα στις παρακάτω οδούς ως εξής:

Δήμος Αθηναίων (Κεντρική Παρέλαση) από τις 07.00:

– στη Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της
– στην Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις καθέτους αυτής
– στη Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σέκερη.

Ι. Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Δοξολογία) από τις 06.00:

– στη Σκουφά, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
– στη Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της
– στη Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κανάρη και Σίνα
– στη Δημοκρίτου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σόλωνος και Σκουφά.

Δήμος Πειραιά από τις 09.00:

– στην οδό 34ου Συντάγματος Πεζικού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου
– στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου & 2ας Μεραρχίας.
– στη Β. Γεωργίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως & Γρηγ. Λαμπράκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης