Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο έριξε στα …μαλακά τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο με βασικό κατηγορούμενο τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση κατά του έωλου, κατά πολλούς νομικούς, βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών το οποίο, ύστερα από 14 μήνες παρέπεμψε τον Βαγγέλη Μαρινάκη για ένα μόνο κακούργημα, αυτό της αλλοίωσης αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, μετατρέποντας παράλληλα σε…πλημμέλημα την αρχική κατηγορία σε βάρος του για εγκληματική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναίρεση του κ. Βουρλιώτη ασκήθηκε ακριβώς στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο και αφορά σε νομικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως του zougla.gr στο στόχαστρο μπαίνουν τα απαλλακτικά σκέλη του βουλεύματος για τον κ. Μαρινάκη τα οποία άλλωστε είχαν προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές ο κ. Βουρλιώτης θεωρεί ότι δεν είχε επαρκή αιτιολογία ούτε η απαλλαγή του κ. Μαρινάκη από ορισμένες αξιόποινες πράξεις ούτε και η μετατροπή της κατηγορίας του επί το ευνοϊκότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναίρεση του κ. Βουρλιώτη ασκήθηκε ακριβώς στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο και αφορά σε νομικούς λόγους Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν περίπου μήνα το Συμβούλιο Εφετών είχε παραπέμψει κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1, σε δίκη για την κατηγορία της αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (κακούργημα), τον Βαγγέλη Μαρινάκη σχετικά με τη μεγάλη υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με το ίδιο βούλευμα, είχε παραπεμφθεί με την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας, που είναι πλημμέλημα, καθώς η αρχική κατηγορία σε βάρος του και σε βάρος άλλων για εγκληματική οργάνωση μετατράπηκε από το Συμβούλιο Εφετών σε πλημμέλημα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες που του είχαν αρχικά αποδοθεί για απάτη, εκβίαση (τετελεσμένη και σε απόπειρα) καθώς και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη, σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης σε φούρνο διαιτητή στην Καλαμάτα.

Εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην ίδια υπόθεση παραπέμπονται συνολικά 27 ακόμη άτομα παράγοντες του ποδοσφαίρου και άλλοι για διάφορα αδικήματα, που σχετίζονται με τα παράνομα στοιχήματα και τους στημένους αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση του προέδρου του Ολυμπιακού ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ένα μέλος της συνθέσεως, και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Κώστα Σταμαδιάνο , να έχει μειοψηφήσει υπέρ της πλήρους απαλλαγής του από το σύνολο των αξιοποίνων πράξεων.

Επίσης με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών απαλλάσσονται πλήρως άλλα επτά άτομα από τους αρχικά παραπεμφθέντες.

Τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ήδη πάντως ελέγχονται ποινικά και πειθαρχικά τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση με την οποία εξέδωσαν το βούλευμα, αφού είχαν περάσει 14 ολόκληροι μήνες.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση που υπήρξε στην έκδοση του βουλεύματος σε μία υπόθεση που αφορούσε μάλιστα, σύμφωνα με τη δίωξη, σε εγκληματική οργάνωση, προκάλεσε τη διενέργεια της διπλής έρευνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης