Στο στάδιο της προανάκρισης βρίσκεται η υπόθεση απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, με τους δύο ληστές να ανακρίνονται και τα μέλη πληρώματος να έχουν τεθεί υπό κράτηση, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πιλότος, ο οποίος -σημειωτέον- τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών στις φυλακές Τρικάλων, είναι επαγγελματίας, με μεγάλη πείρα στον χειρισμό ελικοπτέρου, στρατιωτική πειθαρχία και πλούσια προϋπηρεσία στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ονομάζεται Κώστας Τσακιρίδης, είναι απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του διευθυντή πτητικών μέσων της εταιρείας Air Lift, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, με έδρα τον Ασπρόπυργο.

Ο Κ. Τσακιρίδης ήταν όμηρος στα χέρια των οργανωτών της απόδρασης. Έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραμείνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Οι δύο συνεργοί (Έλληνας και Αλβανός) του Βλαστού έκλεισαν το ραντεβού και ανέμεναν το ελικόπτερο να τους παραλάβει από το Πήλιο. Τα λεπτά που έζησαν πιλότος και μηχανικός ήταν εφιαλτικά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων, οι δράστες τούς απείλησαν με όπλα και τους εξανάγκασαν να δηλώσουν βλάβη στον Πύργο Ελέγχου, ώστε να αλλάξει το σχέδιο πτήσης για τη Λάρισα (σ.σ.: η πτήση ήταν προγραμματισμένη από Ασπρόπυργο για Θεσσαλονίκη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Nέο video-ντοκουμέντο από την απόδραση

Στο μικροσκόπιο δύο γυναίκες

Σύμφωνα με διαρροές από την αστυνομία, υπήρχαν και δύο γυναίκες από τη Ρωσία και τη Ρουμανία, οι οποίες είχαν επιβιβαστεί αρχικώς στο ελικόπτερο από την περιοχή του Ασπροπύργου και αποβιβάστηκαν στο Πήλιο, ώστε να παραληφθούν οι δύο δράστες. Από εκεί οδικώς έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι γυναίκες αυτές να βοηθούσαν τον Παναγιώτη Βλαστό μετά την απόδραση από τις φυλακές.

Γνωστοί στην αστυνομία οι συνεργοί του Βλαστού

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για την απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβάτες του ελικοπτέρου άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων των φυλακών, ώστε να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό και να μπορέσουν να «αρπάξουν» τον Βλαστό. Η αντίδραση των φρουρών, ωστόσο, φέρεται να ήταν άμεση και, μόλις είδαν το ελικόπτερο να προσγειώνεται, ανταπέδωσαν τα πυρά. Έτσι, ουδείς κατόρθωσε να διαφύγει και το ελικόπτερο καθηλώθηκε στον χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η αστυνομία γνώριζε το βεβαρυμένο παρελθόν των δύο συνεργών. Πρόκειται για έναν Έλληνα, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, και έναν Αλβανό δραπέτη από τις φυλακές Άμφισσας, η άδεια του οποίου είχε λήξει και δεν είχε επιστρέψει στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Αμφότεροι κατηγορούνταν για ληστείες.

Στο ελικόπτερο βρέθηκαν 1 πιστόλι Glock, τρία καλάσνικοφ, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες είχαν αποστείλει φαξ από τον Βόλο στην εταιρεία ενοικίασης ελικοπτέρων χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. Σε έρευνες της αστυνομίας στα κελιά των φυλακών βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα και δύο φυσίγγια.

Κινηματογραφικές αποδράσεις με ελικόπτερα… vip

Πρόκειται για την τρίτη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο. Την πρώτη φορά, το 2006, ο Βασίλης Παλαιοκώστας νοίκιασε ελικόπτερο της Air Lift, ενώ το 2009 (με συνεργάτη τον Ρεζάι) διέφυγε με ελικόπτερο της Interjet.

Η Air Lift ιδρύθηκε το 1999 και διαθέτει τέσσερα ελικόπτερα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι υπηρεσίες της είναι εξειδικευμένες και, εκτός από τουρισμό και εναέριες ξεναγήσεις, περιλαμβάνουν μετακινήσεις στελεχών, μεταφορές ειδών και φορτίων (όπως ανταλλακτικά), αεροφωτογραφίσεις (π.χ. απεικονίσεις αρχαιολογικών τόπων ή ιστορικών μνημείων), κινηματογραφήσεις κ.ά..

Τα ελικόπτερα της Air Lift χαρακτηρίζονται, μάλιστα, ως πολυτελή και ενοικιάζονται για μεταφορά VIP επιβατών που επιδιώκουν γρήγορες πτήσεις αλλά και το απόρρητο των μετακινήσεών τους, καθώς και πολυμελών γκρουπ ή στελεχών μεγάλων εταιρειών, τα οποία ετοιμάζουν το βαρύ τους πρόγραμμα με βάση την εξοικονόμηση χρόνου που τους εξασφαλίζει το ελικόπτερο.

Η Interjet, συμφερόντων Κοντομηνά, δραστηριοποιείται επιπλέον στη ναύλωση μικρών αεροσκαφών και διαθέτει τρία ελικόπτερα πέντε θέσεων, επιχειρώντας κυρίως με τύπου AS 355 Ecureuil, ενώ το καλοκαίρι θα προστεθούν ακόμα δύο στο δυναμικό της.

Καρέ-καρέ το χρονικό της απόπειρας απόδρασης

Κινηματογραφική απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο της εταιρείας Air Lift σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, αναστατώνοντας την ήρεμη πόλη των Τρικάλων.

H εξωτερική φρουράΠρωταγωνιστές της απόδρασης που εξελίχθηκε σε θρίλερ, ο Παναγιώτης Βλαστός -κατηγορούμενος για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου- και δύο συνεργοί του, οι οποίοι ναύλωσαν το ελικόπτερο με σχέδιο πτήσης Ασπρόπυργος -Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά πριν από τις 17.00, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών ακούν τον ήχο ενός ελικοπτέρου που προσεγγίζει τη μη κατοικημένη περιοχή. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και αναμένουν με τα όπλα ανά χείρας.

Το ελικόπτερο προσεγγίζει την α΄ πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατείται ο Βλαστός. Οι συνεργοί πετούν μια ανεμόσκαλα, με σκοπό να τον μεταφέρουν αιωρούμενο μακριά από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Οι φρουροί πυροβολούν προειδοποιητικά στον αέρα με καλάσνικοφ. Ο βαρυποινίτης προσπαθεί να σκαρφαλώσει, αλλά Ντοκουμέντο: Το ελικόπτερολόγω μιας λανθασμένης κίνησης του πιλότου η σκάλα μπερδεύεται στα συρματόσχοινα, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει από ύψος 6-7 μέτρων και να υποστεί σοβαρό κάταγμα στο χέρι και στο γόνατο. Η δεύτερη προσπάθεια να τον ανασύρουν έπεσε στο κενό.

Εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο καταιγισμός πυρών μεταξύ των δραστών και της εξωτερικής φρουράς των φυλακών. Έπεσαν περισσότερες από 300 ριπές, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών τραυματίζεται ο μηχανικός στο χέρι. Κάπου εδώ μπαίνει τέλος στο οργανωμένο σχέδιο απόδρασης.


Ώρα 20.45, το ελικόπτερο στο προαύλιο των φυλακών



Οι δράστες γάζωσαν υπηρεσιακό όχημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης






πηγή φωτό: sporttrikala

O πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων κ. Καρακίτσος περιγράφει την επιχείρηση απόδρασης στη zougla.gr:

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου, περιγράφει στη Ζούγκλα αναλυτικά λεπτό προς λεπτό την απόπειρα απόδρασης, ενώ απευθύνει και έκκληση προς την Πολιτεία για ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης:

Ο δημοσιογράφος Κ. Αργυρούσης περιγράφει το συμβάν στη Ζούγκλα:

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων για να υποβληθεί σε εγχείρηση και ο Βλαστός στο ιατρείο των φυλακών, με τον δικηγόρο του, Φραγκίσκο Ραγκούση, να απευθύνει έκκληση μέσω της zougla.gr για άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πλάνα από το ελικόπτερο:


To ελικόπτερο πάνω από τις φυλακές Τρικάλων


Το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόπειρα απόδρασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «απετράπη απόδραση του κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων Παναγιώτη Βλαστού. Η απόδραση αποπειράθηκε με χρήση εναέριου μέσου (ελικοπτέρου) περίπου στις 17.00, στο οποίο επέβαιναν συνολικά *πέντε άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγάς του. Οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης, οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο, ενώ από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός».

* (σ.σ.:. Το υπουργείο, προφανώς εκ παραδρομής, αναφέρει πέντε άτομα, καθώς το ελικόπτερο είναι τετραθέσιο και η αστυνομία επιβεβαιώνει τέσσερις συλλήψεις).

Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν, ενώ τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη τις εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων. Ο υπουργός συνεχάρη θερμά για την αποτροπή της απόδρασης τον διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς, οι οποίοι «με κίνδυνο της ζωής τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Οι παλαιότερες απόπειρες απόδρασης του Βλαστού

Ο φάκελος του Παναγιώτη Βλαστού στην αστυνομία δημιουργήθηκε πριν από 19 χρόνια, όταν το 1994 καταδικάστηκαν ο ίδιος και ο αδελφός του για δύο φόνους που διέπραξαν έξω από νυχτερινό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, τα αδέλφια τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν από τις Αρχές, ενώ το επεισόδιο αφορούσε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο Παναγιώτης Βλαστός αποφυλακίζεται τέσσερα χρόνια μετά με περιοριστικούς όρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνεται ξανά, αφού τα αδέλφια παραβιάζουν κόκκινο σηματοδότη και ακολουθεί καταδίωξη από την αστυνομία. Στη συμπλοκή χάνουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός και ο αδελφός του Παναγιώτη Βλαστού, ενώ ο τελευταίος διαφεύγει με μηχανάκι και συλλαμβάνεται από τις Αρχές τέσσερις μήνες μετά.

Οι φυλακές στις οποίες κρατούνταν, ωστόσο, δεν φάνηκε να τον εμποδίζουν στις εγκληματικές του δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων αναφέρονται περιστατικά εκβιασμών σε καταστήματα καθώς και τοποθετήσεις βομβών. Παρ’ όλα αυτά, αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και το 2007 εντοπίζεται στην Κόρινθο να εισπράττει χρήματα από κατάστημα και στη συνέχεια να πυροβολεί τους ιδιοκτήτες.

Το 2009 καταδικάζεται για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου το 2011 επιχείρησε να αποδράσει.

Υπήρχαν πληροφορίες για την απόδραση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης και για αυτόν τον λόγο ενίσχυσαν τις βάρδιες στις σκοπιές και τοποθέτησαν υψηλότερα συρματοπλέγματα στον περιβάλλοντα χώρο των φυλακών.

Πηγή φωτό: trikalavoice.gr, trikalanews.gr
Πληροφορίες από Κώστα Αργυρούση, trikalaola.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης